PRESRETNI SPORTAŠI

'Hrvatski vitezovi jašu kući'

16.11.2012 u 10:23

Bionic
Reading

Nekoliko minuta nakon što su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni slobodnim ljudima, tj. nakon što je žalbeno vijeće poništilo prvostupanjske presude po svim točkama, kao i onu najvažniju - o postojanju udruženog zločinačkog pothvata – za tportal.hr prve reakcije iznijeli su i neki hrvatski sportaši

Tako smo bili prvi nositelji prekrasne vijesti do Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje svoj kruh zarađuju Branko Ivanković i Srđan Andrić

'Prekrasno - ovo je vijest koja će nam sasvim sigurno uljepšati ovaj, ali i sljedeće dane. Osobno ne poznajem ni Antu Gotovinu ni Mladena Markača, a sve što sam čuo o njima, ali i o njihovim djelima, napokon je potvrđeno. Sretan sam, presretan, zbilja ne znam što bih drugo rekao', rekao je za tportal.hr Ivanković.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić nedugo nakon oslobađajuće presude na svom profilu na Facebooku napisao je:

'Rat je konačno gotov. Hrvatski vitezovi jašu kući. Hvala im što su toliko izdržali za Hrvatsku.'

Olimpijska pobjednica Sandra Perković pridružila se narodnom slavlju.

'Nisam gledala čitanje presude jer sam bila na treningu, sretna sam i ponosna ovo je veliki dan za Hrvatsku, naši generali se konačno vraćaju kući svojim obiteljima. Pravda je na kraju pobijedila,' kaže najbolja hrvatska sportašica.

Bivši proslavljeni košarkaški reprezentativac Franjo Arapović u suzama je i jedva je dolazio do riječi:

'Evo, svi plačemo u kući, baš svi. Presretan sam i ovo je dokaz da ima Boga! Samo da se naši generali što prije vrate kući svojim obiteljima. Vjerovao sam u ovakav rasplet, iako moram reći da ga nisam očekivao nakon svega kroz što smo prolazili… Gotovina i Markač su ni krivi ni dužni završili u haškom zatvoru, ali napokon je i to završilo. Presretan sam', kazao je Arapović.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac na svom profilu na Facebooku - na kojem je često davao podršku generalima - kratko je napisao:

'Hrvatska je konačno slobodna!!! Dobro nam došli kući, heroji naši!!!'

Trener Cibone Veljko Mršić nekoliko minuta nakon što su generali oslobođeni drhtavim glasom i nabijen emocijama kazao nam je:

'Oduševljen sam, ovo je velika stvar za naše generale prije svega, ali i za njihove familije. Naravno, ovo je velika stvar i za cijeli hrvatski narod. Mogu samo reći kako je velika šteta što su toliko ostali u zatvoru. Ovo je jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti!'

Hrvatski rukometni reprezentativac Blaženko Lacković, koji trenutačno igra za njemački HSV, od novinara tportala saznao je vijesti iz Hagga.

'Čudo! Prekrasno! Jako je žalosno da su uopće morali ići tamo. Drago mi je da se tako završilo, da mogu na slobodu jer su branili domovinu. Svaka im čast, i njima i njihovim obiteljima koje su sve ovo morale proživljavati, a znali su da su njihovi najdraži nevini. To je jedina pravda i zaslužili su je jer oni su branili domovinu, sve nas. Hvala im još jednom. Sretan im povratak u domovinu i želim da ih što više ljudi dočeka.'

Bivši nogometni reprezentativac Robert Jarni za tportal.hr kratko je kazao:

'Sretan sam zbog ovakvog raspleta i oslobađajuće presude iz Haaga. Svi smo se zajedno nadali i strahovali, a sad svi zajedno slavimo slobodu naših generala i njihov povratak kući.'

Dario Kostović, hokejaš Medveščaka, također je oduševljen presudom:

'Jako mi je drago da je pravda zadovoljena. Konačno. Svi trebamo biti sretni s ovom odlukom. Čuo sam da su generali u Haagu gledali naše utakmice preko malog ekrana, nadam se da će nas počastiti svojim dolaskom. Naravno, ovih dana, nego uskoro, kad se sve slegne za mjesec-dva. Bila bi nam to velika čast'.

Nogometaš RNK Split Ivica Križanac dobre vijesti iz Haaga pratio je, kao i većina Hrvatske, uživo.

'Drago mi je kao čovjeku i Hrvatu što su generali oslobođeni. Moram priznati da nisam drugačije ni očekivao jer svi znamo što je bilo i kakva je bila uloga Hrvatske u ratu. Sada to zna cijeli svijet!', kazao je stasiti Omišanin za tportal.