EP U FUTSALU

Hrvatska nakon debakla traži iskupljenje u Beogradu

03.02.2016 u 08:50

Bionic
Reading

U Beogradu, točnije u Kombank Areni u kojoj su nedavno igrali i hrvatski vaterpolisti, u utorak počelo europsko prvenstvo u futsalu. Pred Hrvatskom je neizvjestan nastup jer je u skupini s jakim reprezentacijama Kazahstana (petak, 18.30 sati) i Rusije (nedjelja, 18.30 sati)

Hrvatska nogometna reprezntacija od nedjelje je u Beogradu, gdje će peti put biti sudionik Europskog prvenstva. U Španjolskoj 1999. i Rusiji 2001. ubilježila je po jednu pobjedu u skupini, da bi pred svojom publikom u Splitu i Zagrebu 2012. ostvarila povijesni uspjeh te ušla u polufinale. Prije dvije godine, u Belgiji, Hrvatska je uspjela remizirati sa Španjolskom i proći u četvrtfinale, gdje je potom izgubila od budućih prvaka Talijana.

Naravno, već dugi niz godina uz reprezentaciju futsala je i Boris Durlen, predsjednik Komisije za mali nogomet.

'Domaćini u Srbiji rekli su - Hrvatska se nalazi u skupini smrti. I u pravu su, jer igramo protiv Kazahstana, reprezentacije u kojoj su četiri Brazilca u startnoj postavi. Osim toga, igraju pomalo atipično, s golmanom kao igračem i svim suparnicima takva igra predstavlja velik problem. Njihov prvak već je dvije godine klupski prvak Europe. I Rusija je puna Brazilaca, tako da je iluzorno najavljivati pobjede. Ovo je najjače europsko prvenstvo, od velikih reprezentacija nema samo Slovačke', rekao je za tportal.hr Boris Durlen.

Ipak, to ne znači da je Hrvatska u Beograd otišla bez ambicija.

'Naravno da nismo bez ambicija. Ako odigramo odličnu utakmicu, ako suparnik bude nešto opušteniji, uvijek se može dogoditi da bude iznenađenja. Igrači su maksimalno motivirani, a posljednjih mjeseci, jer imamo odličnu podršku Hrvatskog nogometnog saveza, imamo dosta okupljanja i igramo s jačim suparnicima od sebe. Tako smo u zadnje vrijeme čak tri utakmice odigrali s Talijanima, velesilom futsala, a imamo po jednu pobjedu, remi i poraz. A sve su utakmice u egalu. Igrat ćemo u Beogradu, vjerujem pred punim tribinama, ali koje nam neće biti baš skloni. Možda igračima to bude dodatni poticaj'.

Dobar poticaj igračima bio bi i pozitivan rezultat kvalifikacija za SP, a kojem je domaćin bio Osijek. Nažalost, na svjetskom prvenstvu nismo bili od davne 2000. godine odnosno nastupa u Guatemali, tako da sljedeću priliku za nastup na SP-u imamo tek 2020. godine.

'Sigurno da bi im bilo lakše da su u Osijeku bolje prošli, imali bi jak vjetar u leđa. Ovako i mi u stožeru i igrači osjećamo pritisak. Nažalost, u Osijeku smo imali nesreću jer s Bjelorusima koji odigraju jednu odličnu utakmicu, pa se u dvije oporavljaju, igrali smo odmah na startu turnira. Imali smo i peh jer Marinović nije 12 dana trenirao, Jelovčić je također imao problema.'

Vidimo da popisu izbornika Stankovića nema prvog vratara lige Željka Luketina. Zašto?

'Imamo njegovo čvrsto obećanje da će se priključiti reprezentaciji nakon Eura. Nažalost, bilo je nekakvih problema preko kojih nije želio prijeći. Ali odradili smo usmeni dogovor da se vrati. Osim toga, Luketin je ispao i vrlo korektan jer s obzirom na to da nije neko vrijeme bio u reprezentaciji, izjavio je kako ne želi unositi nemir među konkurente na golu.'

Iako se, dakle, pobjede teško mogu očekivati, ali i s obzirom na nedavni kiks u kvalifikacijama za SP, razmišljate li o mogućim smjenama?

'Imamo apsolutnu podršku u HNS-u koji stoji iza nas, ali i iza izbornika. Porazi su dio sporta, a mi smo kroz nekoliko godina podigli rejting hrvatskog futsala. Svugdje nas dočekuju s respektom.'

Znači, izbornik nema nikakvog imperativa?

'Tako je. Osim toga, u Hrvatskoj postoji problem baze, imamo tek dva kluba u kojima se radi profesionalno, imamo tek jednog igrača koji igra u jakoj španjolskoj ligi', zaključio je Boris Durlen

Hrvatska se na EP plasirala sa sve tri pobjede na kvalifikacijskom turniru održanom u ožujku 2015. u Dubrovniku, protiv Turske, Armenije i Slovačke.

Prve dvije momčadi iz svake skupine proći će u četvrtfinale (8. i 9. veljače), a polufinala su na rasporedu (11. veljače). Utakmica za treće mjesto i finale igraju se 13. veljače, a sve će utakmice na turniru ugostiti Arena Beograd. Titulu brane Talijani, a u najužem krugu kandidata za titulu svakako su i Španjolci, šesterostruki osvajači europskog trona.

Hrvatska reprezentacija na EP-u u futsalu 2016. godine:

Ivo Jukić (Split Tommy)
Vedran Matošević (Nacional)
Jakov Grcić (Split Tommy)
Kristijan Grbeša (Nacional)
Saša Babić (Cagliari)
Franco Jelovčić (Split Tommy)
Dario Marinović (Elpozo Murcia)
Andrej Pandurević (Osijek Kelme)
Tihomir Novak (Nacional)
Josip Suton (Split Tommy)
Maro Đuraš (Square)
Matej Horvat (Futsal Dinamo)
Željko Petrović (Novo vrijeme)
Franko Bilić (Ekonomac)
*Marin Stojkić (Split Tommy)