MALA ZEMLJA, ALI..

Hrvatska je nogometno čudo; to baš nitko ne može poreći!

13.11.2017 u 07:51

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija po peti će put igrati na Svjetskom prvenstvu što je fenomenalan uspjeh za zemlju s tako malim brojem stanovnika

Nakon Francuske 1998., Japana/Južne Koreje 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014., 'vatreni' su izborili i plasman u Rusiju 2018.

Bile su ovo šeste kvalifikacije za SP za Hrvatsku od samostalnosti, a jedini neuspjeh naša je reprezentacija doživjela u borbi za odlazak u JAR 2010. godine.

Dva puta Hrvatska se izravno kvalificirala na SP kao pobjednik svoje kvalifikacijske skupine, dok je tri puta prošla kroz dodatne kvalifikacije. Prije 20 godina plasman je izboren preko Ukrajine, prije četiri godine preko Islanda, a ovoga puta preko Grčke.

Najbolji rezultat na samom SP Hrvatska je ostvarila u svom prvom nastupu u Francuskoj kada je osvojila treće mjesto. U sva preostala četiri sudjelovanja 'vatreni' nisu uspjeli proći skupinu. 

Hrvatska je pravo nogometno čudo, jer s malom nogometnom bazom, odnosno malim brojem profesionalnih igrača, katastrofalnom infrastrukturom i slabom ekonomijom, gotovo redovito odlazi na velika natjecanja. Možda nismo nogometna sila, jer nemamo svjetske i europske naslove, ali smo nacija koja ima nogometni DNK u krvi.