BRAVO ZA DALIĆA I DEČKE

Veliko slavlje može početi; Hrvatska izborila Svjetsko prvenstvo u Rusiji

12.11.2017 u 22:35

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Nakon pobjede na Maksimiru (4:1) Dalićevi izabranici su u uzvratnom susretu protiv Grčke u Pireju odigrali 0:0

Hrvatska će po peti puta u svojoj povijesti biti sudionik World Cupa. Naši nogometaši zasluženo su u dvije utakmice nadigrali Grke te izborili nastup na najvećem sportskom događaju u sljedećoj godini te usput predsjedniku Davoru Šukeru i HNS-u u blagajnu donijeli milijune dolara od Fifine nagrade.

No put do plasmana na Svjetsko prvenstvo bio je sve samo ne lagan. Hrvatski reprezentativci su u kvalifikacijama dva domaća ogleda igrali zbog kazne pred praznim tribinama, na pojedinim susretima morali su strahovati od incidenata 'navijača' koji nisu željeli ništa dobro reprezentaciji, bilo je tu i nesreće odnosno primanja pogodaka u zadnjim minutama, sjetimo se i maksimirskog potopa te dvodnevnog mučenja s Kosovom, ozračje oko nacionalne vrste bilo je mučno zbog bojkota navijačkih skupina klubova, prozivalo se te napadalo Modrića i Lovrena zbog iskaza na suđenju Mamiću, u finišu kvalifikacija u skupini pala je i glava izbornika Ante Čačića...

Ipak, sve to su naši igrači s novim izbornikom Zlatkom Dalićem prevladali, sve te prepreke su na kraju preskočili, a odlazak na SP zato je sada njima svima puno slađi. Čestitke, izboreno je 10. veliko natjecanje (SP i EP) od kada je hrvatske neovisnosti!

Što se tiče same utakmice, ona je bila drugačija od one u Zagrebu. Grci su bili puno agresivniji, od prve minute su visili na leđima naših igrača te dosta brzo oduzimali loptu i vraćali je u svoj posjed. Osim toga stalnim prosvjedima na odluke suca podizali su nervozu na travnjaku koja je njima odgovarala.

Hrvatska u tom razdoblju nije mogla uspostaviti kombinatornu igru, prevladati u sredini terena, ali je zato defanzivno funkcionirala gotovo savršeno.

Grci su u prvih 45 minuta imali neke pokušaje, ali premalo da bi se srušio Subašić. Zapravo, najbolju priliku u prvom dijelu imala je Hrvatska, Perišić je u 42. minuti s više od 20 metara opalio 'bombu', a vratnica je spasila domaćina koji nije imao niti jedan udarac u okvir.

U nastavku slična priča, velika borba između dva šesnaesterca. Grčka s jalovom terenskom inicijativom tek s pokojim udarcem iz daljine koji bi prošao pored gola. Ipak, u 79. minuti zatresla se Subašićeva mreža, ali pogotku je prethodilo zaleđe od metar i Grci su se mogli samo uhvatiti za glavu.

A Dalićevi dečki? Oni su čekali priliku iz neke ubojite kontre, ali je nisu dočekali. Nije bilo ni važno, prednost iz Zagreba je obranjena i Hrvatska je postala 28. reprezentacija koja je izborila put u Rusiju. Opet smo u elitnom društvu, među najboljima, po kvaliteti igrača tamo gdje i pripadamo.

Ždrijeb SP-a je 1. prosinca u Moskvi, a Hrvatska će biti u drugoj ili trećoj jakosnoj skupini.   

GRČKA: Karnezis, Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Retsos, Tziolis, Tachtsidis, Bakasetas (Gianniotas, 59), Zeca, Lazaros (Fortounis, 59), Mitroglou (Pelkas, 78).

HRVATSKA: Subašić, Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Perišić (Rebić, 86), Modrić (Mitrović, 90), Mandžukić, N. Kalinić (Kramarić, 78).