BRAVO

Hrvatska ima novu olimpijsku normu, Elena Vorobjeva izborila nastup u Parizu

23.02.2024 u 17:30

Bionic
Reading

Hrvatska jedriličarka Elena Vorobjeva (34) zauzela je četvrto mjesto na Europskom prvenstvu klase ILCA 6 u Ateni, ali je i osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, dok je Tonči Stipanović u klasi ILCA 7 završio kao deseti

Elena je EP završila kao četvrta, nakon što je zadnjeg dana u plovu za odličja bila četvrta, pa nije mogla dostići brončanu Francuskinju Louise Cerveru. Zlato je u ovoj klasi uzela Mađarica Maria Erdi, Ursula Balas je zauzela 21. poziciju.

Rođena Moskovljanka, Elena Vorobjeva nastupila je na Olimpijskim igrama u Tokiju u jedrenju, u klasi „laser radial“ i zauzela 12. mjesto. Na OI u Londonu 2012. nastupila je za Rusiju, a 2016. je preselila u Split i dobila hrvatsko državljanstvo. Hrvatsko jedrenje će tako u Parizu, osim Vorobjeve, imati još braću Šimu i Mihovila Fantelu u 49eru, Martina Dolenca u Formuli kiteu i Palmu Čargo u jedrenju na dasci, dok je osigurano i jedno mjesto u klasi ILCA 7, koje će pripasti ili Tončiju Stipanoviću ili Filipu Jurišiću. Jurišić nije došao u Atenu jer se želio potpuno posvetiti pripremama za regatu u Hyeresu, na kojoj će pasti odluka tko će otići na Olimpijske igre.

Tonči Stipanović je u Atenu došao po rekordno šesto zlato, ali se morao zadovoljiti desetim mjestom. Tonči je startao jako loše prvog dana, kada je bio ukupno 69. i to ga je koštalo medalje i boljeg plasmana, a zadnjeg dana je učinio "malo čudo" plasmanom među deset najboljih. Naime, u tri današnje finalne regate Stipanović je bio drugi, treći i 24, te se tako za jedan bod "ukrcao" na zadnje, deseto mjesto koje vodi u plov za odličja, kojeg zbog nedostatka vjetra nije ni bilo. Milan Vujasinović je prvenstvo okončao kao 32., a Bruno Gašpić kao 40., a novi europski prvak je Finac Valteri Uusitalo.