pašalić i bašić su jedini

Hrvati u problemu! Zbog veličanja Hitlera zabranjeno im je nositi dres s brojem 88

28.06.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Talijanski ministar nutarnjih poslova Matteo Piantedosi najavio je da će sportašima u Italiji biti zabranjeno nošenje broja 88 na dresu jer se taj broj povezuje s neonacističkim skupinama, veličanjem lika i djela Adolfa Hitlera te antisemitizmom. U Serie A samo dva igrača nose taj broj, a to su - Mario Pašalić i Toma Bašić!

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić u Atalanti i Toma Bašić u Laziju pod hitno moraju tražiti novi broj koji će nositi na dresu ako žele nastaviti igrati u Serie A!

Obojica su, jedini u ligi, do sada igrali s brojem 88 na leđima, a to više neće moći jer su Talijani zbog veličanja Adolfa Hitlera odlučili zabraniti dresove s brojem 88 u svim sportovima!

Naime, broj 88 je poznati neonacistički simbol, koji označava nacistički pozdrav ‘Heil Hitler’, jer je H osmo slovo abecede. Koriste ga brojne neonacističke grupe i povezuje ga se s antisemitizmom. A Talijani su se sad odlučili i na ovaj način raskrstiti s tim problemom. No, u neonacističkoj simbolici prisutni su još neki brojevi poput 14 i 18, ali barem za sada nema govora da će i njih zabraniti...

Treba istaknuti kako se i legendarni golman Gigi Buffon našao na udaru zbog broja 88 na dresu. On je na samom početku karijere u Parmi izabrao baš broj 88, a potom i u drugom mandatu u Juventusu (od 2019. do 2021. godine) te je zbog toga često bio na meti dežurnih kritičara opterećenih simbolikom...