budimir i mallorca slave

Hrvat postao heroj čudesne nogometne bajke o kojoj priča cijela Španjolska

24.06.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Ante Budimir proslavio se pogotkom tijekom 3:0 pobjede Mallorce protiv Deportiva u dodatnim kvalifikacijama za Primeru, kojom je nekoć ugledni klub nadoknadio zaostatak iz La Corune i vratio se među elitu…

Španjolski mediji oduševljeni su nogometnom bajkom koju je napisala Mallorca u posljednjih godinu dana. Naime, još prošle sezone je bivši osvajač Kupa kralja igrao u trećoj španjolskoj ligi, a od kolovoza će biti član Primere, nakon fantastičnog preokreta u dodatnim kvalifikacijama Segunde.

  • +3
Budimir zabio, Mallorca ušla u Primeru Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Jedan od junaka tog podviga bio je i hrvatski napadač Ante Budimir koji je došao na posudbu iz talijanskog Crotonea prošlog ljeta i to se pokazao kao dobar potez Mallorce. Zabio je 27-godišnjak prvi pogodak u uzvratu protiv Deprotiva koji je vratio nadu da bi otočani mogli preokrenuti 0:2 poraz iz prve utakmice, što su s još dva gola do kraja susreta i napravili.

Za Budimira je to bio najljepši dan u karijeri koju je započeo igranjem za zaprešićki Inter i zagrebačku Lokomotivu, prije nego što je prodan u St. Pauli, da bi godinu dana kasnije bio proslijeđen u Crotone. Iako ga je kupila Sampdoria i za nju je upisao 11 nastupa, vraćen je u Crotone 2017. godine, da bi u Mallorci sada odradio odličan posao i sa šest postignutih golova završio sezonu.

Osim Budimira, u Španjolskoj ističu važnost trenera Vicentea Morena koji je tvorac ovog podviga, kao i vjernu publiku koja je učinila momčad moćnom na domaćem terenu pa je u Segundi zabilježila 15 pobjeda iz 21 utakmice kod kuće.

Na tribinama je nogometni uspjeh proslavio i najpoznatiji stanovnik Balearskog otočja, Rafael Nadal koji se trenutno priprema za nastup na Wimbledonu.

Mallorca nam je ostala u sjećanju zaustavljanjem Varteksa u četvrtfinalu Kupa kupova 1999. godine, posljednjeg europskog proljeća nekog našeg kluba prije Dinamovog ove sezone. Generaciji predvođenoj Ibagazom, Biaginijem, Paunovićem i Jovanom Stankovićem europski trofej je izmaknuo u finalu protiv Lazija, ali sada će klub ponovo odmjeravati snage s bogatima i moćnim poput Barcelone, Reala i Atletica, a tko zna, možda uskoro i ponovo izaći u europska natjecanja…