velike promjene

HNS odlučio kako će se ubuduće zvati domaća nogometna liga, a poznato je i koliko će milijuna eura klubovi dobiti od TV prava

06.06.2022 u 18:17

Bionic
Reading

U Solinu je održana osma sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je, između ostaloga, donesena odluka o nazivima natjecanja muškog nogometa, počevši od predstojeće natjecateljske godine.

Donesena je odluka kako će se najviši stupanj natjecanja u muškom nogometu ponovno zvati Hrvatska nogometna liga, dok će se drugi, treći i četvrti stupanj zvati, redom, Prva nogometna liga, Druga nogometna liga i Treća nogometna liga. Naknadno je moguće ovim nazivima pridodati ime naslovnog sponzora pojedinog stupnja natjecanja, objavio je HNS.

'Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet, dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja, pa smo pritom razmatrali nekoliko rješenja. U konačnici, odlučili smo prvom stupnju natjecanja vratiti prvotni i prepoznatljivi naziv, Hrvatska nogometna liga, koji se uvriježio među navijačima, u javnosti i u medijima, čega smo bili svjedoci i proteklih godina dok je naziv bio Prva liga, ali smo ipak svi govorili da je to naša - HNL', kazao je predjednikHNS-a Marijan Kustić.

'Time smo odali počast povijesti i prepoznatljivosti koju HNL ima, i pritom izbjegli međunarodne izraze poput 'premijernog' ili 'elitnog' koji u hrvatskom nogometu nemaju tradiciju. Također smo dali na važnosti klubovima drugog, trećeg i četvrtog stupnja te ćemo nastaviti sustavno jačati marketinške, promotivne i komercijalne aspekte svih natjecanja', dodao je Kustić.

Izvršni odbor je također prihvatio odluku o raspodjeli sredstava od ugovora za TV prava, pri čemu će daleko najveći dio kolača ići prema klubovima Hrvatske nogometne lige - čak 9.33 milijuna eura. Ostatak sredstava bit će usmjeren prema Prvoj nogometnoj ligi, 1. ŽNL, 1. HMNL, HNK za mladež, HNK za žene i HNK u malom nogometu.

Usvojeni su novi Pravilnik o nogometnim natjecanjima, Pravilnik o suradnji klubova, izvješće o licenciranju za natjecateljsku godinu 2022./'23., izvješće o organizaciji nogometnih kampova u Australiji i SAD-u te dokument Osnove veteranskog nogometa.

Izvršni odbor je također donio odluku o kupnji umjetne trave potrebne za izgradnju još sedam travnjaka u županijama diljem zemlje.