DOMINISTAR SKANSI:

'HKS i Radić su posebna priča, njima će se baviti i ministar Bauk'

06.01.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Petar Skansi, novi pomoćnik ministra za sport Željka Jovanovića, za tportal.hr je potvrdio kako će se sa svojim suradnicima posebno baviti i radom Saveza, prije svih HNS-a i HKS-a

Hrvatski klub olimpijaca osnovan je još 1993. no tek od 2005. nosi današnje ime i slobodno se može reći kako od tada traje prva borba s politikom kako bi se sve njihove zasluge nekako nagradile. Model koji primjerice ima Srbija, gdje osvajači olimpijskih medalja navodno primaju mjesečni honorar veći od tisuću eura, zasigurno bi i u Hrvatskoj dobro došao mnogobrojnim osvajačima olimpijskih medalja kojih je negdje oko 200-tinjak.

Nakon što je potvrđeno kako će proslavljeni splitski košarkaš i trener Petar Skansi biti novi pomoćnik ministra za sport Željka Jovanovića mnogi su upitali kako to da se funkcije nije prihvatio stolnotenisač Zoran Primorac, aktualni predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca.
Odgovor je vrlo jednostavan, 42-godišnji Zadranin – inače osvajač srebrne medalje na OI u Seulu 1988. - ispred sebe ima još jedan nastup na Olimpijskim igrama ovog ljeta u Londonu, njegovim sedmima u nizu.

Stoga je ministar Jovanović za svog pomoćnika morao odabrati nekog od dopredsjednika u kojem su osim Skansija još Danira Bilić, Igor Boraska i Tomislav Paškvalin. U nekim kombinacijama, ako Skansi ne prihvati ponudu ministra, bio je još svježe umirovljeni tenisač Mario Ančić koji završava doktorat tako da je očito zaključeno 'kako za njega ima vremena'.

No ono što je zajedničko svih članovima Hrvatskog kluba olimpijaca svakako je da se napokon nagrade njihove zasluge u sportu. To je za tportal.hr potvrdio i novi pomoćnik ministra 68-godišnji Petar Skansi.

'Mogu vas uvjeravati cijelu noć da je naša inicijativa bila usmjerena u rješavanju statusa hrvatskih sportaša, za priznanje zasluga koje su vezane uz minulo vrijeme i to za pojedince. Pa naši su ljudi i oni koji su osvajali olimpijske medalje 30-ih godina, a do sada nisu dobili puno toga. Ako naša inicijativa napokon bude prihvaćena svi osvajači medalje će na neki način biti nagrađeni, medaljama, novčano ili na neki drugi način', rekao je Skansi.

Danko Radić, predsjednik HKS-a

Iako je jasno kako je spomenuta inicijativa njegov prioritet posebno nas je zanimalo hoće li se njegovo ministarstvo posebno pozabaviti savezima našim najpopularnijih sportova nogometa (HNS) i košarke (HKS).
'Pitanje o financiranju sportskih saveza, pogotovo ovih koje ste naveli, jedno je od ključnih i to će biti regulirano u zakonu o sportu. To će biti jedna od prvih stvari na našem stolu. Već radimo na tome da oformimo posebne radne skupine koje će kontrolirati na koji se način definira i financira pojedini sport ili Savez'.

U dva navrata bili ste zaposlenik Hrvatskog košarkaškog saveza kao izbornik seniorske reprezentacije i jako dobro znate kako funkcionira jedan Savez. Poznato je i kako ste s 'Generacijom Barcelona 92+' prije šest godina pokušali ukazati na nepravilnosti u poslovanju HKS-a te izbor predsjednika HKS-a Danka Radića, koji je oko sebe okupio tzv. poslušnike (glasačku mašineriju)?

'Hrvatski košarkaški savez i Danko Radić su posebna priča i nije nikakva tajna da je HKS godinama uživao povlašteni položaj jer su im sponzori bile državne tvrtke kao recimo INA ili HEP. Takav povlašteni položaj nećemo tolerirati i individualne akcije prikupljanja sredstava za sport neće biti dozvoljene. No time će se ipak malo više pozabaviti novi ministar uprave Arsen Bauk', završio je u svom stilu Skansi koji uskoro iz Ljubljane – gdje godinama živi s obitelji – seli u Zagreb.