DESETA UTRKA SEZONE

[VIDEO/FOTO] Valtteri Bottas iskoristio kazne za Lewisa Hamiltona i osvojio VN Rusije; Michael Schumacher i dalje rekorder Formule 1

27.09.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Pobjednik desete utrke sezone, Velike nagrade Rusije na stazi u Sočiju, finski je vozač Valtteri Bottas u bolidu Mercedesa

Lewis Hamilton, aktualni prvak i vodeći vozač ovogodišnjeg prvenstva, još će malo pričekati sa izjednačavanjem rekorda velikog Michaela Schumachera koji je u karijeri osvojio 91. utrku. Britanac je nakon Sočija ostao na 90, jer je na VN Rusije završio na trećoj poziciji (+22.729), a trijumfirao je njegov kolega iz Mercedesa Valtteri Bottas. Između njih se ugurao vozač Red Bulla Max Verstappen (+7.729).

Hamilton je imao 'pole position', zadržao je vodeću poziciju poslije starta i sve je upućivalo na novo slavlje najbržeg vozača današnjice te njegovu sedmu ovosezonsku pobjedu, ali... Šesterostruki prvak dobio je dvije individualne kazne od po pet sekundi zbog vježbanja starta na nepredviđenom mjestu (uz odoborenje svoje momčadi) te je prije vremena otišao u boks kako bi ih odradio (u 16. krugu).

Kada se vratio na stazu, bio je tek 11., te dok je pretjecao sporije bolide ispred sebe, to je iskoristio Bottas kako bi si izgradio dovoljnu prednost i prošao na kraju kao prvi kroz ciljnu ravninu, a odmah iza njega bio je i Verstappen.

Bodove su još osvajali Sergio Perez (Racing Point), Daniel Ricciardo (Renault), Charles Leclerc (Ferrari), Esteban Ocon (Renault), Daniil Kvyat (Alphatauri Hona), Pierre Gasly (Alphatauri Honda) i Alexander Albon (Red Bull)... Za Sebastiana Vettela bio je to još jedan razočaravajući vikend bez bodova, Nijemac je u bolidu Ferrarija završio kao 13.

  • +9
Formula 1, VN Rusije, 2010. Izvor: EPA / Autor: Pavel Golovkin / Pool

U uvodnim krugovima utrke dogodila su se i dva zasebna incidenta. U prvom se Carlos Sainz zabio u zid nakon što je izašao van staze u drugom zavoju. Uskoro zatim je Leclerc okrznuo stražnji kotač Lancea Strolla, zbog kojeg se ovaj izvrtio i zabio u zid. Taj kontakt je proglašen trkaćim incidentom.

Inače, Bottas je u Sočiju stigao do devete pobjede u karijeri i druge ove sezone, nakon slavlja na otvaranju sezone u Austriji.

'Lijepo je ponovo pobjediti u Sočiju sada treba ostati u ovom ritmu', kazao je Finac koji je upravo u Sočiju ostvario prvu pobjedu u karijeri 2017. godine.

'Znao sam da će tijekom utrke biti šansi za napad na prvo mjesto, a onda je stiga Lewisova kazna. Nakon toga je bilo lako', dodao je Finac koji je slavio pred 30.000 gledatelja.

Dodajmo i kako je to bila sedma uzastopna pobjeda Mercedesa u Sočiju, četiri puta je slavio Britanac Lewis Hamilton, dva puta Bottas, a jednom Nico Rosberg.

Hamilton je uvjerljivo vodeći u prvenstvu sa 205 bodova, slijedi Bottas sa 161, iza njih je Verstappen sa 128, četvrti je Lando Norris (McLaren Renault) sa 65, peti Alexander Albon sa 64 (Red Bull Racing)...

U poretku konstruktora vodi Mercedesa sa 366 bodova ispred Red Bulla (192) i McLarena (106).

Za dva tjedna je Eifel Grand Prix utrka u Nurburgringu.