Mujan pobjednik

[FOTO] Pogledajte spektakularne fotografije plivačkog maratona Preko-Zadar koji je proslavio 50. rođendan

05.08.2022 u 21:00

Bionic
Reading

Grgo Mujan iz KDP Split pobjednik je jubilarnog, 50. plivačkog maratona Preko - Zadar, koji se u petak održao u Preku na otoku Ugljanu i Zadru.

Mujan, koji je na najstarijemu hrvatskom maratonu slavio i 2018. i 2021. godine, dionicu dugu oko 4600 metara preplivao za 51 minutu i 45 sekundi. Drugi je u cilj stigao Roko Krpina iz KDP Donat Zadar, a teći Mauro Bobanović iz KDP Primorje iz Rijeke.

'Zadovoljan sam, utrka je bila jako dobra, kao i vremenski uvjeti na moru. Redovito sudjelujem na ovom maratonu, a sigurno ću doći i sljedeće godine', komentirao je Mujan.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Klara Bošnjak iz PK Medvešćak Zagreb, koja je dionicu isplivala za manje od 58 minuta, druga je u cilj stigla Ana Bobanović iz PK Primorje Rijeka te treća Dina Volarević iz PK Zadar.

Od prijavljenih više od 250, na startu na rivi u Preku u more ih je skočilo 238. Maraton je uspješno isplivao i najstariji sudionik, 78-godišnji Ante Cvitanović, koji je na cilj stigao nakon sat i pol plivanja, te najmlađa sudionica, 10-godišnja Adriana Kneževeć, koja je Zadarski kanal preplivala za sat i 41 minutu.

  • +20
Jubilarni 50. Plivački maraton Preko - Zadar Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

Posebne plakete dodijeljene su utemeljiteljima maratona Josipu Vlahoviću i Zdenku Sutloviću, kao i odsutnima Anti Maričiću te Zorislavu Šušku Taciju, pobjedniku najviše maratona do sada, te preminulom Nicoli Dellaviju, sudioniku svih prijašnjih maratona, u čije su ime nagradu preuzeli njegovi unuci.

Maraton Preko – Zadar najstariji je plivački maraton u Hrvatskoj. Na prvom izdanju 1973. nastupilo je 13 plivača, a pobijedio je Tihomir Sabo. Najmlađa sudionica ikada bila je Dina Longin, koja je 1996. nastupila sa samo šest i pol godina.

Maraton organizira Plivački klub Zadar, a suorganizatori su Turistička zajednica Općine Preko i Općina Preko.