tri teška maratona

Dina Levačić pliva u Južnoafričkoj Republici i ne želi razmišljati o morskim psima, ali...

06.02.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Dina Levačić, hrvatska plivačica koja će uskoro plivati tri maratona u Južnoafričkoj Republici, jedva čeka nove izazove

Uoči puta u Južnoafričku Republiku Dina Levačić - koja je kandidatkinja za nagradu Vizionar godine u kategoriji sport - izabrana je za najbolju svjetsku plivačicu 2023. godine po izboru Međunarodne plivačke organizacije na otvorenim vodama (WOWSA).

No, usprkos toj prestižnoj nagradi te činjenici da je 27-godišnja Dina Levačić već preplivavala sedam najvećih, najtežih i najpoznatijih maratona na svijetu – ne odustaje od novih podviga.

Tako je krenula put juga Afrike gdje je čekaju tri zahtjevna maratona koji su poznati po hladnom moru, snažnim strujama, ali i opasnosti od napada velikih bijelih psina.

Prije odlaska je iskreno rekla koji joj je cilj:

'Ako uspijem isplivati dva od tri maratona bit ću zadovoljna', rekla je uporna Dalmatinka Dina.

Idemo redom. Prvi plivački maraton koji je čeka je Robben Island (11 km), drugi je False bay (33 km), a treći Cap Point i Rt Dobre nade (10 km).

'Prvi maraton pliva se od otočića Robben, na kojem je dugo bio zatvor, a najpoznatiji zatvorenik je bio Nelson Mandella. Na tom su dijelu jako niske temperature oceana, čak i do 10 stupnjeva Celzijusa. Na drugom maratonu False bay, koji se pliva u Indijskom oceanu, je more toplije, ali su vjetrovi su konstantno jaki tako da traje nekih osam do 11 sati', kazala je Dina.

Kad je treći maraton u poitanju treba reći kako je on najkraći, ali možda i najopasniji.

'Na tom dijelu se sudaraju Atlantski i Indijski ocean i vrijeme je jako nepredvidljivo. Naime, jake su struje i svega par dana u godini se može plivati', objasnila je Dina koja nam se javila iz Južnoafričke Republike i još čeka vijesti kad kreću utrke. Sve ovisi o vremenskoj prognozi:

'Da, ovdje baš sve sad ovisi o vremenu. Čekamo, spremamo se, ali još ništa definitivno ne znamo', kazala je Dina za tportal koja povratak u Hrvatsku planira 25. veljače. Nakon tri maratona u Južnoafričkoj Republici odlučila je otići do Karta. Naime, u Dohi se održava Svjetsko prvenstvo plivačkih veterana i nastupit će u kategoriji od 25 do 30 godina na stazi dugoj tri kilometra. Nakon opasnih maratona na jugu Afrike ovo će joj biti lakši trening. Ali i taj put u Dohu govori o kakvoj se natjecateljici radi.

'Poklopilo se da se baš u to vrijeme vraćam iz Južne Afrike, pa zašto ne probati.'

Kad su morski psi i orke tj. kitovi ubojice u pitanju (često su baš na tom području i prate im kretanje, op.a), Dina kaže:

'Ljudi koji organiziraju maratone znaju što rade, pomno prate situaciju i sigurno neće dovesti život plivača u pitanje. Više je moju mamu strah nego mene. Znate, inzistirala je da kostim za preplivavanje bude što šarolikiji i kričavih boja jer je poznato da se većina napada morskih pasa na ljude dogodi zbog toga što ih zamjene za tuljane kojima se hrane. No, već sam i prije rekla da nastojim što manje razmišljati o morskim psima i orkama', dodala je hrabra Dina koja će. Ako prepliva sva tri maratona, postati prva osoba iz Hrvatske kojoj je to uspjelo.

A već je ionako ispisala povijest hrvatskog sporta i tu ne misli stati. Tko zna što je sljedeće…

  • +5
Vizionar godine - Dina Levačić Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL