EUROPSKA LIGA

Feyenoord protiv Jovićevićevog Šahtara dostigao rekordnu pobjedu, Rakitić i Sevilla vjeruju u tradiciju

16.03.2023 u 21:11

Bionic
Reading

Nogometaši nizozemskog Feyenoorda postali suvlasnici najuvjerljivije pobjede u povijesti Europske lige koje je u današnjem formatu zaživjelo 2009., svladavši ukrajinski Šahtar sa 7:1 pred svojim navijačima u uzvratnom dvoboju osmine finala.

Momčad pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Igora Jovićevića već je na poluvremenu zaostajala za tri pogotka na legendarnom 'De Kuipu' u Rotterdamu, ali se potpuno raspala u prvom dijelu drugog poluvremena, kad su im Nizozemci u razmaku od sedam minuta zabili još tri gola.

Meksikanac Santiago Gimenez je već u 9. minuti po prvi put svladao gostujućeg vratara Trubina, da bi do kraja poluvremena dvaput mrežu zatresao kapetan Feyenoorda Turčin Orkun Kokču, u 24. minuti preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora, a u 38. minuti iz kaznenog udarca. Potom je dva pogotka postigao Marokanac Oussama Idrissi, prvog u 49., a drugog u 60. minuti.

Za 6:0 strijelac je u 64. minuti bio Iranac Alireza Jahanbakhsh, a za 7:0 se pobrinuo Brazilac Danilo Pereira u 67. minuti. Poraz ukrajinske momčadi, za koju je drugo poluvrijeme odigrao Varaždinac Neven Đurasek, ublažio je u Venezuelanac Kevin Kelsy u 87. minuti.

Sevilla je u Istanbulu obranila prednost od 2:0 iz prve utakmice. Fenerbahče je pobijedio, ali je postigao samo jedan pogodak, što nije bilo dovoljno za preokret rezultata iz prvog dvoboja. Strijelac je bio Ener Valencia u 41. minuti iz kaznenog udarca.

Ivan Rakitić je u ulozi kapetana vodio andaluzijsku momčad do 83. minute.

Ostane li vjerna tradiciji, Sevilla će ponovno biti pobjednik Europske lige. Naime, svaki put kad bi prošla u četvrtfinale, Sevilla je završila s pobjedničkim peharom u rukama, a to se dogodilo u četiri navrata (2014., 2015., 2016. i 2020.).

Manchester United je u Sevilli bez problema obranio prednost od 4:1 iz prvog dvoboja s Betisom, a za novu pobjedu momčadi Erika ten Haga pobrinuo se Marcus Rashford preciznim i snažnim udarcem sa 25 metara u 56. minuti.

Juventus je slavio sa 2:0 na gostovanju u Freiburgu za ukupnih 3:0 protiv njemačke momčadi. Dušan Vlahović je u završnici prvog poluvremena realizirao kazneni udarac, a pritom je domaća momčad ostala i s igračem manje, jer je Gulde dobio drugi žuti karton zbog igranja rukom. Za konačnih 2:0 strijelac je bio Federico Chiesa u petoj minuti sučevog dodatka na kraju utakmice.