AUSTRALIAN OPEN

Federer zaustavio Karlovića u Melbourneu

20.01.2012 u 08:25

Bionic
Reading

Nekad najbolji tenisač svijeta Švicarac Roger Federer ipak je bio nepremostiva prepreka za Ivu Karlovića u trećem kolu prvog grand slam turnira sezone Australian Opena

Hrvatski tenis je ostao i bez svog posljednjeg predstavnika u pojedinačnom dijelu Australian Opena, prvog Grand Slam turnira koji se održava u Melbourneu.

Švicarski tenisač Roger Federer pobijedio je Ivu Karlovića 7-6(6), 7-5, 6-3 za dva sata i sedamnaest minuta igre. Premda je završilo s 3-0 u setovima, čime je Federer došao do desete pobjede protiv Karlovića u jedanaest odigranih mečeva, vrlo je lako mogao biti potpuno drugačiji rezultat ovog meča 3. kola.

Naime, Karlović je posebno dobru šansu imao u prvom setu. Nakon što se do tie-breaka došlo bez i jedne break-prilike za obojicu, Karlović je u tie-breaku kod 6-5 servirao za prvi set.
Da je uzeo taj poen kao i većinu na servisu tko zna kojim bi smjerom krenuo meč. No, od 6-5 za Karlovića je Švicarac nanizao tri poena zaredom i dobio tako prvi set.

Na startu druge dionice Karlović je odmah imao jednu od ukupno dvije break-lopte u meču, ali nije došao do Švicarčeva servisa. Igrači su opet, sve do 6-5 za Federera, držali svoj servis, a tada je u dugačkom gemu treći igrač svijeta prvi put slomio Karlovića za 7-5, što je ujedno značilo i privođenje kraju ovog meča. Nakon 7-6(6), 7-5 više nije bilo povratka za Karlovića.
Na početku treće dionice Federer je još jednom napravio break i nakon toga lako čuvao prednost za proboj u osminu finala Australian Opena.

Ukupno je Federer osvojio 120 poena, u odnosu na 98 Karlovića. Iskoristio je Švicarac dvije od šest break-prilika, dok je Karlović ostao na dvije break-lopte, ali bez iskorištenosti.

Karlović je odservirao 'tek' petnaest as-servisa, a dosta ga je mučila igra nakon drugog servisa prilikom kojeg je osvojio 34 posto poena (12 od 35).

Kako god, iza Karlovića ostaju dvije pobjede (Melzer i Berlocq), te činjenica da je ove godine bio Hrvat s najdužim trajanjem na Australian Openu.

Nakon još jednog poraza od Federera, Karlović je rekao:

'Kod set-lopte se dogodila čista nesreća. Kao prvo, uopće nisam očekivao da će to odigrati, krenuti na lob. Dogodi se, to je tenis. Da sam dobio taj poen vjerojatno bi cijeli meč izgledao drukčije.'

Potom su ga novinari pitali o tome što je bila razlika u meču. Karlović je sve okrenuo na duhovitu stranu.

'Pa, on je dobio meč-loptu. Ovo je šala, hah, nitko se ne smije', uz smijeh je govorio Karlović i dodao:

'Ne znam, ne znam. Možda bi bio pametniji da sam dobio, tada bih mogao usporediti. Heh, i ovo je bila šala.'

Australian Open, tenisači 3. kolo:
Federer (3) - Karlović 7-6(6), 7-5, 6-3