BIATLON - 20KM

Fak dekoncentriran, pobjeda Svendsena

18.02.2010 u 23:45

Bionic
Reading

Čak četiri promašaja tijekom pucanja onemogućila su Jakovu Faku da ostvari bolju poziciju od 51. mjesta u biatlonu na 20 kilometara. Pred 12.000 gledatelja pobijedio je Norvežanin Emil Hegle Svendsen

Jakov Fak puno je očekivao od utrke na 20 kilometara. To je disciplina u kojoj je ostvario prvi veliki uspjeh; prije godinu dana u Južnoj Koreji osvojio je svjetsku broncu i ušao među 'velike dečke'. No, na kanadskom snijegu nije bilo tako dobro kao na južnokorejskom. Četiri promašena hica i tek 51. mjesto ipak su puno ispod Fakovih mogućnosti. Jakov, koji je na 10 km osvojio broncu, na 20 kilometara promašio je četiri mete, po jednu na prvom i drugom gađanju te dvije na četvrtom. Lošije gađanje koštalo ga je dodatne četiri minute, te je na kraju zaostao pet minuta i 33 sekunde.

Pobjednik utrke bio je norveški trčak Emil Hegle Svendsen, no unatoč njegovom zlatu, glavna priča natjecanja je njegov sunarodnjak, veliki Ole Einar Bjoerndalen. On je, naime, osvojio srebrnu medalju, ostvarivši identično vrijeme kao i Bjelorus Novikov, i stigao do svoje desete olimpijske medalje u biatlonu. U svojoj riznici sad ima ima pet zlatnih, četiri srebrna odličja i broncu.

U povijesti zimskih olimpijskih igara samo je njegov sunarodnjak, skijaški trkač Bjoern Daehlie uspješniji od njega. Daehlie je osvojio 12 medalja, osam zlatnih i četiri srebrne. Ruska skijaška trkačica Raisa Smetanina ima četiri zlatne, pet srebrnih i brončanu medalju, a Talijanka Stefania Belmondo, koja se također natjecala u skijaškom trčanju, ima dvije zlatne, tri srebrne i pet brončanih odličja.

Hrvatski brončani olimpijac Jakov Fak, u četvrtak je nastupio u utrci na 20km i završio na 51. mjestu. Jakov je promašio četiri mete, po jednu u prvom i drugom gađanju, te dvije na četvrtom.

'Previše promašaja za ovu disciplinu. Promašio sam četiri i na to dobio četiri minute na moje trkačko vrijeme; to je stvarno previše. Napravio sam previše pogrešaka, očito sam radio pritisak na sebe jer kada odradim sve kao što je bilo na prvoj trci u nedjelju, onda je sve u redu. Ovo nije bio moj dan, već se ujutro nisam dobro osjećao. Vrijeme je bilo odlično, materijal na skijama dobar, ali ja nisam bio pravi', rekao je po završetku natjecanja Jakov Fak.

Rezultati:
1. Emil Hegle Svendsen (NOR) 48:22.5 (1 promašena meta)
2. Ole Einar Bjoerndalen (NOR) + 9.5 (2)
2. Sergej Novikov (BLR) 9.5 (0)
4. Jevgenij Ustjugov (RUS) 49.3 (1)
5. Pavol Hurajt (SLK) 1:16.5 (1)
6. Simon Eder (AUT) 1:19.2 (2)
7. Tomasz Sikora (POLJ) 1:21.3 (2)
8. Christoph Sumann (AUT) 1:42.4 (3)
9. Daniel Mesotitsch (AUT) 2:09.5 (2)
10. Michael Greis (NJE) 2:15.1 (2)

51. Jakov Fak (HRV) 5:33.5 (4)