NA ODLASKU

Evo zašto se Rijeka odriče najboljeg igrača lige!

25.02.2014 u 11:59

Bionic
Reading

Već se nekoliko dana priča kako je odlazak Leona Benka u Kinu samo stvar formalnosti, te da će utakmica protiv Dinama biti njegova posljednja u dresu Rijeke. S obzirom kada i gdje odlazi, ovo je nagli prekid naizgled idealnog braka

U riječkom je dresu Leon Benko postao najboljih strijelac i najbolji igrač lige. Činilo se kako je sve idealno, a onda najava odlaska. Korisnik Cortez, s portala Tribina.hr, objašnjava što je vjerojatno pošlo po zlu:

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sportkoji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Krozsvojeanalize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekimsportskim aktualnostima, uz kritički osvrt i jedinstveni pogled nadogađanja. Cortezovu analizu pročitajte OVDJE, kao i ostala mišljenja na ovu temu.

'Nakon velikih komplikacija prije nego li je došao u klub, Benko gotovo odmah počinje igrati - čudesno! No, stoji uz njega aureola tempirane bombe, da je igrač sklon ekscesima, da nije baš najomiljeniji u svlačionicama, da je bahat... Na terenu se primjećuje da Benko kad ima loptu ne vidi nikog osim gola, no kako trpa, navijače nije briga. U Rijeci se piše jedna bajka, a Benko postaje njezin glavni lik.

No, među nogometnim krugovima sve više kolaju raznorazne priče, kako to obično biva, provjerene i neprovjerene, o samom Benku. S njegovim sve boljim igrama na vidjelo dolaze i novi detalji. Sve je kulminiralo Benkovim pozivanjem u reprezentaciju. Rijeka je Benka uskrsnula, vratila u nogometni život, ne može se reći da Benko nije dao puno Rijeci, no taj brak od početka je bio nekako neprirodan, brak gdje su obje strane ušle iz svog interesa, i kad se pojela svadbena torta, mladenci su ujutro počeli upoznavati pravo lice svog partnera.

Benka je najviše smetalo što nije najplaćeniji igrač, pogotovo ga je slomio dolazak Krstanovića i njegov ugovor na 300 000 eura, skoro dvostruko više od njega. S druge strane, Mišković je naučen na strogu poslovnu hijerarhiju, gdje se zna tko je tko i imao je sve manje strpljenja za Benkovo ponašanje, prije svega odnos prema suigračima. Navodno, u posljednje vrijeme je Benko komunicirao samo s par igrača, na mnoge se otresao, vrijeđao.

Benkov intervju nakon proglašenja najboljim igračem

U zimskom prijelaznom roku Rijeka je imala upite za Benka, on nije otišao, no ostaje činjenica kako mu nije ponuđen novi ugovor. To je sigurno ubrzalo upaljeni Benkov fitilj, bio mu pokazatelj da nema status kakav očekuje. No opet, istina je negdje u sredini. Nakon Kneževića i Marića, Benko je bio kapetan, što je ipak ukazana čast i priznanje. Nadalje, u smiraj svoje karijere došao je do najvećeg uspjeha karijere, proglašenja najboljeg strijelca i igrača MAXtv Prve lige, te poziva u reprezentaciju. I nakon svega toga, kada se očekuje da ode u Brazil, dostigne vrhunac, možda ostvari i transfer nakon prvenstva, on odlazi u – Kinu!?

Upravo činjenica da je transfer ostvaren nakon završetka prijelaznog roka govori da Rijeka i Benko više nisu mogli zajedno. I vjerojatno su obje strane odahnule. No, obje strane su izgubile. Ne zna se tko više... Rijeka sada nema mogućnost reagirati na tržištu, mada opet kolaju informacije da je zapravo sve to učinjeno jer je dogovoren dolazak jednog slobodnog napadača (Klasnić?), pa sve do totalno ludih stvari poput one da Rijeka ni ne želi ove sezone u Europu zbog stadiona, licence i sl. zavrzlama koje je imala prošle sezone. Benko se ovim potezom vjerojatno odrekao puta u Brazil i transfera u neku ligu poput Njemačke, Belgije, Portugala, koji su se spominjali ranije. A kada se odričeš takvih stvari, i to činiš naprasno, bez nekog racionalnog razmišljanja, onda nešto ne štima.

Svi Benkovi golovi u prvom dijelu MAXtv Prve lige
PBenkov indeks razine snage s portala Tribina.hr

Rijeka je izgubila igrača koji je bio najbolji strijelac lige, reprezentativac. Izgubila je igrača koji je donio nastup u Europa ligi, ali je i izbacio Rijeku iz iste. Ali to su napadači, nekad zabijaju, nekad ne, ali Benko je zabijao, i to jako dobro. Benko je izgubio status ljubimca navijača, no možda ga stekne i u Kini. Izgubio je sigurna primanja, jer Kinez može obećati što hoće, međutim iskustva su drukčija, a Benko se već jednom opekao. Odrekao se i života s obitelji, jer teško da će voditi obitelj u Kinu.

Mišljenja sam da će s odmakom vremena obje strane shvatiti da su pogriješile, ne i priznati. Mogla je ovo biti lijepa priča, da je bilo tolerancije i razumijevanja, jer nitko nije savršen, moglo se gledati malo dalje i promisliti što ti nosi budućnost te ići na dugoročno, a ne kratkoročno ulaganje. Prijateljima će reći da se rastaju sporazumno, da je tako najbolje za sve, neće iznijeti prljavi veš na vidjelo, a tako i treba biti. No način, vrijeme i mjesto rastanka ukazuje da je vjerojatno bilo razbijanja pokućstva, lupanja tanjurima i grubih riječi u četiri zida, bez suza, samo sa munjama u očima. A imovina je i tako podijeljena; Rijeci nastup u EL, zarada od milijun nečega, a Benku titula naj igrača, reprezentacija i prilika za novi početak od 500 000 dolara godišnje.