STIGLO JE TOPLO VRIJEME

Trčali biste, ali bojite se upale mišića? Sve su to izgovori, samo pročitajte ove savjete i krenite!

07.03.2019 u 06:41

Bionic
Reading

Dolaskom dužih i toplijih dana, ali i približavanjem mjeseci u kojima se nose kratki rukavi i ležernija odjeća, mnogi se počinju baviti sportom. Jedan od omiljenih rekreativnih sportova, mnogima i najdostupniji, jest trčanje

Iako nas je i ova zima poštedjela većih snježnih oborina i debelih minusa, ulaskom u kalendarsko proljeće, uz više temperature i duže dane, mnogi donose odluku - pokrenuti se.

Naravno, teško se iz fotelje odmah prebaciti na sprave u teretani, već se mnogi opredjeljuju za ono što im je najdostupnije. A to su brojne ceste, nasipi ili kružne staze, na kojima mogu trčati do mile volje, odnosno koliko im to tijelo dopušta.

I dok profesionalcima, koji trče i u zimskim mjesecima, ovaj prelazak ne predstavlja nikakav problem, a još manje rizik, rekreativcima je ipak korisno udijeliti koji savjet kako im se trčanje nakon pola kilometra ili dva izlaska na stazu ne bi zamjerilo.

Dakle, svatko treba krenuti od sebe, procijeniti svoje mogućnosti i ne dopustiti da se sljedećeg jutra probudi s upalom mišića zbog koje neće moći ni do prvog kafića na kavu. Onaj lagani umor ili mala bol čak su poželjni, čisto da trkači shvate da su radili i oni mišići koje slabo ili nikad ne koriste.

Prvi korak: Istezanje

Prije nego uopće krenu trčati, našim sportašima savjetujemo da se zagriju, istegnu, ali i da nabave adekvatnu opremu. Sreća da je ta oprema dostupna svugdje, nije preskupa i ne treba je previše - od kvalitetnih tenisica do kratkih hlača i majica, po mogućnosti u verziji dry-fit, kako im znojna odjeća ne bi stvarala neugodnosti.

Pogledajte ove jednostavne vježbe istezanja

Izvor: Promo fotografije / Autor: Living Better

Zgodno je možda imati i sat kojim si mjerite tempo ili postavljate ciljeve, a što je svakako korisno početnicima, onima koji još uvijek uhodavaju tijelo na nove napore.

Ono što je svakako važno jest da se duljina prilagodi mogućnostima te da se krene s malom (kilo)metražom. Za početak je dovoljno pretrčati 500-tinjak metara, pa s vremenom produžiti tu dionicu. Preporučljivo je na početku trčati po dvije, tri serije, s minutom do dvije odmora, uz laganu šetnju i 'hvatanje' zraka. I neka to ne bude više od tri puta tjedno.

Svakih tjedan dana svoju dionicu možete povećavati za 100-tinjak metara, pa ćete u dva mjeseca doći do dužine od pet kilometara po treningu.

Primjer treninga kojim možete početi kako bi vam bilo lakše

Osim dužinom, početnici se moraju pozabaviti tempom trčanja. Jer morate biti svjesni toga da ćete prebrzim korakom brzo izgubiti dah, samim time i volju za trčanjem. Prema tome, trčite u ugodnom tempu, što znači da si možete naći i suputnika s kojim ćete moći popričati o zajedničkim temama. Kako budete povećavali dužinu, tako ćete osjetiti razliku u ritmu disanja.

S obzirom na povećanje potrošnje energije, ali i gubljenje tekućine, da se ne biste doveli u opasnost da dehidrirate, svakako vodite brigu i o unosu tekućine. Nepotrebno je govoriti da je voda najbolja stvar, iako se možete poslužiti i kakvim energetskim napitkom.

Za kraj, samo ćemo ponoviti - budite oprezni, ne forsirajte, uživajte u trčanju, prirodi oko vas i zadovoljstvu koje donosi rast razine dopamina, jednog od glavnih 'krivaca' za osjećaj zadovoljstva, vrlo sličnog adrenalinu. Ne zaboravite da je adekvatna oprema, a u to spadaju tenisice i odjeća, jednako važna za cjelokupan doživljaj.

I ne uspoređujte se s drugima, jer nikad ne znate hoće li pokraj vas protrčati kakav profesionalac ili aktivni sportaš na oporavku. Ionako trčite sebi za dušu i kako biste dostigli svoje ciljeve!

I za kraj, možda vas za trčanje motivira i malo dobre glazbe...

Izvor: Promo fotografije / Autor: Running Music

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Lidlom Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.