PRAVNA BITKA

Europski sud dao za pravo atletičarki koju prisiljavaju na smanjenje testosterona

11.07.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava presudio je u utorak u korist 32-godišnje atletičarke Caster Semenye, presudivši da bi joj sudovi u Švicarskoj trebali dati novu priliku da se bori protiv zahtjeva da sportašice s visokim prirodnim testosteronom uzimaju lijekove za njegovo smanjenje.

Južnoafrička dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara obratila se Europskom sudu za ljudska prava u veljači 2021. nakon što je izgubila žalbe pred CAS-om, najvišim sportskim sudom, i Švicarskim federalnim sudom (SFT) u dugotrajnoj pravnoj bitci.

Europski sud za ljudska prava presudio je, tankom većinom od četiri glasa prema tri, da Semenyina prvotna žalba protiv propisa Svjetske atletike nije pravilno saslušana.

"Sud je posebno utvrdio da podnositeljici zahtjeva nisu pružene dostatne institucionalne i proceduralne zaštite u Švicarskoj koje bi joj omogućile da se njezine pritužbe učinkovito ispitaju", stoji u sudkom priopćenju. "Visoki ulozi u predmetu za podnositelja zahtjeva i usko polje slobodne procjene dopušteno tuženoj državi trebali su dovesti do temeljite institucionalne i proceduralne revizije, ali podnositelj zahtjeva nije mogao dobiti takvu reviziju."

Semenya bi sada mogla ponovno osporiti pravila koja su njezinu karijeru ostavila na čekanju. Ona ima medicinsko stanje poznato kao hiperandrogenizam, koje karakterizira viša razina testosterona od uobičajene, hormona koji povećava mišićnu masu, snagu i hemoglobin, što utječe na izdržljivost.

Prema pravilima, kako bi se natjecale u ženskim disciplinama, sportašice s razlikama u spolnom razvoju (DSD) koje rezultiraju visokim razinama testosterona moraju ih sniziti na razine "zdrave žene s jajnicima". Mogu uzeti kontracepcijske pilule, dobiti mjesečnu injekciju ili se podvrgnuti operaciji uklanjanja testova.

Svjetska atletika je rekla da ostaje pri svojim pravilima, koja će za sada ostati na snazi.

"Ostajemo pri stavu da su DSD propisi nužni, razumni i proporcionalni načini zaštite poštenog natjecanja u ženskoj kategoriji, kao što su to utvrdili i Sportski arbitražni sud i Švicarski savezni sud, nakon detaljne i stručne procjene dokaza. "

Sud za sportsku arbitražu presudio je 2019. da su pravila globalnog upravljačkog tijela neophodna za pošteno žensko natjecanje.