PREŽIVIO JE PAKAO

Emotivna ispovijest majke teniskog hita iz BiH

16.01.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Damir Džumhur, svjetska teniska senzacija, sudionik je trećeg kola prvog Grand Slama sezone Australian Opena a rođen je u sarajevskom rodilištu, u svibnju ratne 1992. giodine, u neposrednoj blizini linije fronte

Iako je za 'senzaciju' BiHt enisača najzaslužniji naš Ivan Dodig, koji mu je zbog iscrpljenosti i velikih vrućina predao dvoboj drugog kola, Damir Džumhur postao je teniska senzacija. Istina, možda tek na dan ili dva, no mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini brzo su raegirali te s njegovom majkom napravili poduži intervju.

A kako je Damir rođen u ratnom Sarajevu 1992. godine, jasno je da njegova životna priča ima i elemente drame.

U razgovoru za Anadolu Agenciju njegova je majka podsjetila na prve dane Damirova života.

Na ovaj svijet došao je u danu kada su srpske vojne i paravojne formacije hicima s okolnih brda zapalile olimpijsku Zetru, dvoranu u kojoj je sedam godina kasnije prvi reket Bosne i Hercegovine počeo prve ozbiljnije treninge.

'To su bili izuzetno teški dani. Bili smo obitelj s Grbavice i morali smo napustiti okupirani kvart, što smo i učinili 4. svibnja 1992. godine, odakle sam direktno otišla u rodilište. To jutro, nakon granatiranja tadašnje ulice Rave Jankovića, danas Behdžeta Mutevelića, kod Bristola, bile su naše snage koje su me prihvatile sa Grbavice i ušla sam u vozilo da nekako dođem do rodilišta. Pucao je snajper, padale su granate. Bilo je to nevjerojatno iskustvo. Sjećam se vozača Crvenog križa koji mi je tada rekao: 'Vi ste jako sretna majka što nas ništa nije pogodilo'. Možda to nosi svu Damirovu sreću u životu', naglasila je za agenciju Anadolija Žaneta Džumhur, majka sportskog heroja BiH u prvim danima 2014. godine.

'Damir se rodio 20. svibnja 1992. godine. Svi dani do njegovog rođenja u rodilištu bili su izuzetno teški, jer smo ih većinom provodili u skloništima sa puno straha i neizvjesnosti. S prozora sam gledala kako gori 'Zetra'. Gledala sam konvoje majki sa bebama koji su izlazili iz Sarajeva i pitala se da li sam i ja trebala to učiniti'.

A cijeli intervju sa Žanetom Džumhur pročitajte OVDJE