IZ MEKSIKA ZA TPORTAL

Eduardo da Silva zabio za jedinu pobjedu kod Walesa: To ne dolazi u obzir...

15.10.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom ove je nedjelje (20.45 sati) jedna od ključnih utakmica za odlazak na Euro 2024. godine u Njemačkoj. Nakon poraza od Turske u Osijeku (0:1), Dalićevim igračima u Cardiffu odlično bi sjela pobjeda protiv Walesa. A do nje se, kako nam je rekao Eduardo da Silva, može doći

Hrvatska protiv Walesa u Cardiffu igra jednu od ključnih utakmica u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2024. Porazom od Turske, situacija se za Hrvatsku malo zakomplicirala, ali kako nam je rekao Darijo Srna, Hrvatska očito ne zna drugačije.

Našim nogometašima pobjeda kod Walesa postaje imperativ. A može li uzdrmana i oslabljena Hrvatska do tri boda, kod jakog suparnik, zna Eduardo da Silva, legendarni hrvatski reprezentativac koji je 2013. godine zabio ključni pogodak za jedinu gostujuću pobjedu Hrvatske protiv ovog suparnika. Inače, Dudu, kako je nadimak omiljenom Brazilcu, jedini je hrvatski nogometaš koji je Walesu zabio više od jednog gola. On ih je zabio dva.

>> Darijo Srna godinama je predvodio Hrvatsku, a sada je poslao jaku poruku

Igrale su se tada kvalifikacije za SP u Brazilu 2014. godine, a momčad koju je vodio Igor Štimac, upisala je obje pobjede.

'Sjećam se tih utakmica, iako je prošlo već deset godina. U Osijeku smo zabili Mandžukić i ja, dok je u Cardiffu ipak bilo puno teže. Vodio je Wales 1:0, s time da su domaćini mogli voditi i uvjerljivije, jer Gareth Bale je promašio stopostotnu priliku. Ipak, u drugom poluvremenu mi smo zaigrali puno bolje, pa je Lovren izjednačio, da bi ja u samoj završnici utakmice, nakon Olićevog ubačaja s lijeve strane, lijevom nogom zabio za pobjedu 2:1', prisjetio se Eduardo da Silva, koji se za tportal javio iz Meksika.

Točnije, iz Cancuna gdje prati izuzetno jaki turnir U-12 momčadi, na kojem je Flamengo u kojem igra njegov sin Matheus stigao do finala. Inače, 'junior' Da Silva zabio je gol Barceloni (op.a. u utakmici u skupini) za pobjedu 3:2, a njegov je klub u finalu izgubio 1:3 od argentinskog River Platea.

'Ha, ha.. Bilo je to kao finale Copa Libertadoresa. Flamengo je u polufinalu nakon jedanaesteraca još jednom pobijedio Barcelonu, dok je River Plate bio bolji od Reala. Šteta za finale, u kojem je River Plate bio uspješniji. Ali, nema veze. To je sport. Dečki su skupili veliko iskustvo i vidjeli gdje su u konkurenciji najvećih klubova svijeta', osvrnuo se bivši reprezentativac, koji je u hrvatskom dresu odigrao 64 utakmice i zabio 29 golova.

Nego, vratimo se mi na Hrvatsku. Kako je igrati protiv Walesa? U ožujku u Splitu, u remiju 1:1, vidjelo se da je riječ opasnom suparniku?

'Naravno. Ipak je to tipična otočka momčad, koja igra s puno energije, čvrstih duela, a protiv takvih momčadi Hrvatskoj je uvijek teško. Sjetimo se samo Škota, Iraca, Engleza. No, ja vjerujem, jer ipak smo mi tehnički puno bolji, da će Hrvatska upisati pobjedu. Naravno, to je nogomet. Svaka utakmica je dokazivanje, i bez obzira što na papiru imaš bolju momčad, moraš to dokazati na terenu. Vidjelo se to i u utakmici protiv Turske prije par dana, u kojoj smo jednostavno izgledali loše'.

U ovim utakmicama prije deset i više godina, igrao je i Luka Modrić. Vjerujete li da se ponajboljem veznjaku svijeta može dogoditi da propusti Euro sljedeće godine?

'Luka je bio lider tada, Luka je lider sada. I svakako sam uvjeren da će Luka u ovoj utakmici opet dokazati svoju klasu. Osim toga, mišljenja sam da će svi ovi igrači, a posebice ovi koji su uz Luku duže vrijeme, poput Kovačića, Brozovića, dati svoj maksimum. Naravno, i ovi mlađi također će imati taj dodatni motiv, da s Lukom odu na Euro. Jednostavno, ne može se dogoditi, to ne dolazi u obzir, da Hrvatska propusti plasman'.

Vidjelo se protiv Turske da nam jako nedostaju 'starosjedioci'?

'Da, slažem se. Vidjelo se koliko nam znače i Perišić, Kramarić... Ali jako nam znače i Ivanušec, pa i Bruno (op.a. Petković), koji ni iz čega može doći u gol priliku. No, imamo dovoljno kvalitetnih igrača, koji da bi se dokazali moraju dobiti priliku. Eto, sada će je imati, i neka onda Musa pokaže sve što zna. Ili on, ili bilo koji drugi napadač'.

Djelujete dosta optimistično, bez obzira na lošu partiju protiv Turske?

'Dogode se takve utakmice. Ali, ponavljam, Hrvatska je kvalitetnija, tehnički bolja. I zato vjerujem da će pobijediti Wales', zaključio je Eduardo da Silva.