za tportal

Dražen Ladić ostao je u čudu kad je doznao da Luka Modrić još nije oborio njegov rekord: Biologija radi svoje, ali...

24.03.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Nova utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, koja u subotu od 20.45 sati u Splitu igra protiv Walesa, bit će posebna za kapetana Luku Modrića jer će se upisati u povijest

Početak kvalifikacija za plasman na Euro 2024. godine u Njemačkoj obilježit će Luka Modrić jer će s kapetanskom trakom oko ruke još jednom voditi Vatrene. Ali za njega će ovo biti posebna utakmica jer će postati najstariji hrvatski nogometni reprezentativac s nastupom u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva. No Modrić će postati i najstariji hrvatski nogometni reprezentativac ako se računaju i prijateljske utakmice.

Naime Dražen Ladić se od dresa Hrvatske oprostio 28. svibnja 2000. u prijateljskoj utakmici protiv Francuske kada je imao 37 godina, četiri mjeseca i 26 dana.

A Modrić će u subotu u Splitu, kad Hrvatska zaigra protiv Walesa, imati točno 37 godina, šest mjeseci i 17 dana i čim počne utakmica na Poljudu, službeno će postati najstariji igrač u povijesti Vatrenih.

'Iskreno, dok mi ovo niste rekli, nisam znao da još uvijek držim rekord ako se u obzir uzimaju i prijateljske utakmice za Hrvatsku. Sjećam se tog dana kad sam se oprostio baš protiv Francuza i to mi je bila zadnja utakmica u karijeri. Znao sam da je kraj... No, baš sam iznenađen jer sam mislio da se Modrić već vodi kao apsolutni rekorder. No, ako me netko trebao skinuti s trona, nema veće časti od toga da to bude baš Modrić. Definitivno nema!' kazao je iznenađeno za tportal 60-godišnji Ladić, koji je u dresu Hrvatske skupio 59 nastupa.

Od dolaska Zlatka Dalića na klupu Hrvatske upravo je Ladić jedan od njegovih pomoćnika, tako da se mogao uvjeriti u 'tajnu Modrićeva uspjeha':

'Poznato je to da mi golmani u prosjeku najdulje igramo jer biologija radi svoje i igračima koji puno trče nije jednostavno, pogotovo danas, dugo igrati na visokoj razini. Nekad je to bilo lakše, ali danas je zbog fizičkog napora i načina igre teško tako dugo trajati na visokoj razini kao što traje Modrić. Treba mu skinuti kapu i nakloniti se. Pa iz njegove generacije većina igrača je odavno u penziji, a on još uvijek igra. I to na visokoj razini', dodao je Ladić te smo ga upitali po čemu je Modrić drukčiji i je li primijetio neke detalje kad je o njegovom održavanju tijela riječ:

'Ne mogu vam otkriti sve pikanterije iz svlačionice, ali jasno je da je kod njega puno toga u genetici. No uz to je njegov profesionalan odnos prema poslu fascinantan. Kad gledate njegovu pripremu za trening ili rekuperaciju nakon treninga ili utakmica, sve vam je jasno. Sve su to sitnice koje čine razliku, a skup takvih sitnica čini velike stvari', dodao je dobro raspoloženi Ladić.

Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, 21.3.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL