previše je oboljelih

Dramatično stanje u Hajduku; sumnja se na zarazu britanskim sojem korone, sada svi nestrpljivo čekaju rezultate analize iz Zagreba

15.02.2021 u 06:47

Bionic
Reading

Od ukupno 33 članova Hajdukove ekspedicije koja je zajedno boravila na putovanjima u Osijeku i Rijeci zaraženo je njih 20 - 12 igrača i osam članova stožera, dok je ostatak u propisanoj samoizolaciji na osnovu upute nadležnog epidemiologa NZJZ-a SDŽ, potvrdili su u nedjelju iz Hajduka. Ali, stanje na Poljudu nije nimalo dobro

Naime, velik broj zaraženih igrača i članova stručnog stožera Hajduka u tako kratkom vremenu alarmirao je splitske epidemiologe koji moraju provjeriti radi li se u ovom konkretnom slučaju o britanskom soju koronavirusa koji se širi dvostruko brže!

Sportske novosti donose kako će točan odgovor na to pitanje dati dodatna analiza briseva zaraženih igrača Hajduka koje će splitski epidemiolozi u ponedjeljak ujutro poslati u Zagreb na sekvenciranje jer se običnim PCR testom to ne može utvrditi - on samo pokazuje da je riječ o koroni, ali ne i je li riječ o 'mutantu'.

Problem je u tome što je u posljednjih nekoliko dana zaraženo je čak 12 igrača i osam članova stručnog stožera Hajduka, a to epidemiolozi smatraju velikim brojem jer su u skupini koja je bila na gostovanju u Osijeku i Rijeci bile samo 33 osobe.

S obzirom na stroge epidemiološke mjere koje je još na samom početku pandemije koronavirusa propisala UEFA, ako ih se momčadi pridržavaju, ovako masovna zaraza jednostavno nije očekivana.

  • +17
NK Rijeka - NK Hajduk, HT Prva liga; 10.2.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Epidemiolozi u Splitu su zbunjeni jer prema epidemiološkoj anamnezi nitko od zaraženih nije bio u inozemstvu, pa tako jednostavno niti nisu mogli doći u kontakt s britanskim virusom. No, moguće je da je netko od igrača ili članova stručnog stožera pokupio 'mutant' i prenio ga ostatku ekipe.

Sekvenciranje iz dobivenih uzoraka obavit će se u Zagrebu, u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević ili u Institutu Ruđer Bošković.

Hajduk je zbog velikog broja zaraženih već odgodio utakmicu protiv Slaven Belupa koja se trebala igrati u nedjelju 14. veljače na Poljudu, ali je ujedno i zatražio odgodu derbija s Dinamom koji se također na Poljudu trebao igrati 21. veljače (nedjelja).