priopćenje hps-a

Dramatičan apel iz jednog od najuspješnijih hrvatskih sportova: Mladi nam odlaze, jer rekreativci smiju plivati, a oni ne?!

23.01.2021 u 10:53

Bionic
Reading

Epidemiološke mjere koje je postavio Nacionalni stožer Civilne zaštite zabranio je plivačima normalno i redovito treniranje. No, kriteriji su nevjerojatni jer recimo rekreativci, pa čak i vaterpolisti, smiju na bazene, a plivači ne.

Priopćenje Hrvatskog plivačkog saveza prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Hrvatski plivački savez još jednom se, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, obraća svim nadležnim institucijama sa zamolbom da se najžurnije moguće na razini cijele Republike Hrvatske dopusti povratak u bazene svim plivačima, natjecateljima i ostalim članovima plivačkih klubova, te normalan nastavak treninga koji su prekinuti zbog pandemije.

U ovom trenutku smatramo važnim istaknuti kako je prema relevantnim znanstvenim istraživanjima plivanje uvršteno u skupinu sportova s najmanjim rizikom od prijenosa bolesti COVID-19. Plivački treninzi odvijaju se u kloriranoj vodi, a veoma vlažan zrak u sportskim objektima s bazenima je prema tvrdnjama znanstvenika izrazito nepogodan za prijenos virusa SARS CoV-2. Bavljenje sportom i redovita fizička aktivnost ključni su elementi tjelesnog i duševnog zdravlja. Hrvatski plivački savez zajedno sa svim plivačkim klubovima dokazao je tijekom protekle godine odgovornost i dosljednost u provedbi epidemioloških mjera, kao i činjenicu da je plivanje kao nekontaktni sport koji se odvija u okruženju bazena aktivnost gotovo nepostojećeg rizika zaraze.

Stoga ovim putem pozivamo Nacionalni stožer Civilne zaštite i druge nadležne institucije da prilikom revizije epidemioloških mjera koja je u tijeku uzmu u obzir argumente u prilog plivačkom sportu te ublaže ograničenja s kojima se trenutno suočava, a koja su stroža čak i od onih propisanih za ekipne sportove.

Hrvatski plivački sport, koji je do sada dao vrhunske rezultate i prvake, sada trpi potencijalno nepopravljivu štetu, mladi plivači gube formu u ključnim trenutcima svoje karijere, pa čak i napuštaju sport. Paradoksalno, mnogi bazeni otvoreni su za građane koji se mogu na njima rekreirati, a mladi nacionalni prvaci zbog stroge kategorizacije nemaju pravo trenirati.

Od samog izbijanja pandemije, Hrvatski plivački savez kontinuirano poduzima sve moguće aktivnosti na zaštiti interesa svojih članova i plivačkog sporta, a najvažniji od njih u ovom je trenutku osiguranje najboljih mogućih uvjeta rada članovima saveza, klubovima i plivačima. Apeliramo još jednom na Vladu Republike Hrvatske, Nacionalni stožer Civilne zaštite, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor – vratite plivače u bazene!

Kao i uvijek do sada, Hrvatski plivački savez otvoren je za dijalog sa svim nadležnim institucijama, kao i sa članstvom. Zahvaljujući takvom dijalogu do sada smo tijekom ove pandemije realizirali niz prijeko potrebnih aktivnosti od kojih ćemo ovdje spomenuti samo neke:

  • U suradnji s drugim institucijama radili smo na osiguravanju državnih potpora za isplaćivanje plaća trenerima koje se financiraju iz članarina, kao i na iznalaženju rješenja za financiranje plaća trenera nakon pandemije;
  • Kontinuirano smo davali prijedloge nadležnim institucijama o provedbi mjera uz koje bi se na epidemiološki siguran način provodili treninzi i natjecanja, te povratno informirali klubove o odlukama nadležnih tijela te dostavljali upute za njihovu provedbu;
  • Prema potrebi i na zahtjev članstva pribavljali smo od nadležnih tijela tumačenja pojedinih odluka;
  • Kontinuirano smo komunicirali s nadležnim osobama iz Ministarstva turizma i sporta oko provedbe projekta 'Hrvatska pliva' koji je dio 'Nacionalnog programa športa 2019.-2025.', a koji je Ministarstvo odgodilo zbog pandemije;
  • Uspješno smo organizirali Prvenstvo Hrvatske u plivanju te uz primjenu svih epidemioloških mjera, kao i suvremene tehnologije poput tunela za dezinfekciju, okupili više od 450 natjecatelja, a da nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze. Prvenstvo se moralo održati bez gledatelja, ali smo osigurali live prijenos na internetu za sve ljubitelje plivačkog sporta i navijače;
  • Na donošenje najstrože odluke kojom je u studenom prošle godine pravo na održavanje treninga ograničeno na sportaše I., II. i III. kategorije, kojih je u našem sportu samo oko 80, žurno smo reagirali te zatražili od svih nadležnih tijela da se dopusti i trening ostalim sportašima, budući da pravo na nastup na natjecanju najvišeg ranga u našem sportu - Prvenstvu Hrvatske - imaju i drugi sportaši. Naš zahtjev da se treninzi dopuste svim sportašima koji su ispunili normu za PH nažalost nije prihvaćen.

Sve započete aktivnosti i dalje nastavljamo te smo uvjereni kako ćemo uspjeti zajednički izboriti rješenja koja će omogućiti opstanak i daljnji razvoj plivačkog sporta u Republici Hrvatskoj. U ovom trenutku je najvažnije da se svim plivačima, a osobito onima iz mlađih dobnih kategorija, čim to bude moguće osigura povratak u bazene u epidemiološki sigurnim uvjetima.

Kao i uvijek, Hrvatski plivački savez stavlja se na raspolaganje Nacionalnom stožeru Civilne zaštite i svim drugim nadležnim institucijama za zajednički rad na osmišljavanju i provedbi epidemioloških mjera koje će nam u predstojećem razdoblju omogućiti povratak redovnim treninzima i drugim aktivnostima.

S poštovanjem,

HRVATSKI PLIVAČKI SAVEZ