četvrta generacija

Dinastija Vušković i tinejdžer Luka; golom u kupu upisao se u povijest Hajduka, a zna se i zašto ga je posvetio bratu

02.03.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Nakon što je 16-godišnji igrač Hajduka Luka Vušković zabio gol Osijeku u četvrtfinalnom ogledu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa upisao se u povijesne knjige splitskog kluba. Tako je priča o dinastiji Vušković dobila nastavak

Uoči nedavnog derbija protiv Dinama u domaćem prvenstvu Luka Vušković debitirao je u seniorskoj momčadi te tako postao najmlađi igrač među prvih 11, a samo tri dana kasnije zabio je gol u kup natjecanju protiv Osijeka. Tako je u dobi od 16 godina i pet dana postao najmlađi strijelac Hajduka u službenim utakmicama.

Na ponos cijeloj obitelji Vušković, jer poznato je to da su u Hajduku igrali njegov pradjed, djed i otac. Također se zna da je Lukin stariji brat Mario kao tinejdžer prešao u moćni njemački HSV iz Hamburga te trenutačno vodi borbu s dokazivanjem da nije uzimao doping.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

'Bilo je teško i gusto. Prošli smo dalje. Gol? Ajmo reći da sam gađao. Posvetio bih ovaj gol svom bratu. Drago mi je što sam zabio i što smo pobijedili', kazao je nakon utakmice i prolaska u polufinale kupa mladi nogometaš te nije znao da se tim golom upisao u povijesne knjige Hajduka. To je saznao tek nakon utakmice…

Idemo redom da bismo se malo vratili u povijest. Lukin pradjed Marko Vušković igrao je u tri navrata za Hajduk tijekom Drugog svjetskog rata, i to na otoku Visu, u to vrijeme oslobođenom teritoriju. Nakon toga je dug niz godina radio u Hajduku kao klupski tajnik. Ubrzo je i njegov sin Mario – u nadarenoj generaciji Šurjaka, Jerkovića, Mužinića i drugih - zaigrao za prvu momčad Hajduka. I zanimljivo, po njemu je današnji igrač HSV-a Mario Vušković dobio ime…

No 1985. smrtno je stradao u prometnoj nesreći nedaleko od Splita, što je zavilo u crno cijelu obitelj Vušković. Njegovim stopama nastavio je sin Daniel Vušković - Lukin otac - kojeg su svojevremeno u Hajduku trenirali Nenad Gračan i Slaven Bilić. To je bila poprilično nadarena generacija Hajduka u kojoj su najbolje karijere ostvarili Mario Carević i Darijo Srna.

Tako je četvrta generacija obitelji Vušković ponosna na podatak da se baš 16-godišnji Luka Vušković upisao u povijesne klupske knjige.

Kako god se okrene, teško da je veći hajdukovac igrao u tom klubu s obzirom na sve navedeno - činjenicu da su mu u Bilima igrali pradjed, djed i otac.

Dodajmo tome da je Luka nedavno, na 16. rođendan, dogovorio potpis ugovora s Hajdukom do ljeta 2026. godine. Time su ga čelnici kluba vezali na duže vrijeme iako je na Poljud već stiglo nekoliko milijunskih ponuda za njega, od kojih je najbombastičnija ona francuskog PSG-a. Također treba reći da je riječ o modernom stoperu koji se ove sezone u 19 službenih nastupa za juniore Hajduka čak osam puta upisao u strijelce!

Nakon ovog gola u kupu te činjenice da je ostavio odličan dojam interes je samo povećan. Čelnici Hajduka već polako trljaju ruke jer svima je jasno da će baš Luka ostvariti rekordan transfer u inozemstvo čim dođe nemoralna ponuda za njega.

'Sjajan je osjećaj to što ću i dalje biti dio ove velike obitelji. Tu sam cijeli život, sjećam se prvih dana, prvog gola za Hajduk, svega što sam prošao kroz Akademiju', kazao je najmlađi Vušković nakon potpisa ugovora.

A sve ostalo nakon toga je za povijest.

  • +21
Osijek - Hajduk, četvrtfinale Kupa, 2022./23. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL