'sretni' Björn Kuipers

Dinamu će suditi jedan od najboljih; ovaj Nizozemac 'težak' je više od 12 milijuna eura

28.08.2018 u 12:58

Bionic
Reading

Björn Kuipers (45) iza sebe ima prebogatu sudačku karijeru, već godinama slovi za jednog od najboljih svjetskih djelitelja pravde na nogometnim terenima, a večeras će na Maksimiru suditi utakmicu Dinama i Young Boysa

Nizozemac Björn Kuipers sudio je finale Lige prvaka 2014. godine, a 2013. i 2018. dijelio je pravdu u finalnim susretima Europske lige. Profesionalac je od 2002. godine, na Fifinoj listi najboljih je od 2006. godine, a od 2009. godine je ponosni član Uefine sudačke 'Elitne momčadi'.

Jedan je od najboljih svjetskih sudaca, a u isto je vrijeme i 'sretan' za hrvatsku reprezentaciju i naše klubove. Naime, kad Kuipers sudi - ne gubimo! Neka se samo taj niz nastavi i večeras na utakmici Dinama i Young Boysa...

Tako je reprezentaciji sudio čak šest puta, s njim kao djeliteljem pravde imamo pobjede protiv Latvije, Islanda, Irske i Španjolske te remije s Italijom i Grčkom. Našim je klubovima sudio samo jednom, još tamo 2006. godine kad je Varteks u kvalifikacijama za Kup UEFA u Varaždinu odigrao 1:1 s albanskom Tiranom, a na netom završenom SP-u u Rusiji Kuipers je sudio četiri utakmice (Egipat-Urugvaj te Brazil-Kostarika u grupnoj fazi, osminu finala Španjolska-Rusija te četvrtfinale Engleska-Švedska).

Paralelno s više nego uspješnom sudačkom karijerom Björn Kuipers gradi i svoje poslovno carstvo te je možda i najbogatiji nogometni sudac na svijetu. Uz to što kao sudac na utakmicama Lige prvaka, Europske lige, Svjetskih i Europskih prvenstava zarađuje između 4000 i 6000 eura po susretu tu su i utakmice nizozemske lige. Sakupi se tu koji euro...

No, sve je to zanemarivo u odnosu na njegovo poslovno carstvo jer Björn Kuipers je više nego uspješan poduzetnik. Jedan je od osnivača i suvlasnika lanca supermarketa C100 kojih samo u Nizozemskoj ima oko 500, a toliko su uspješni da je najavljeno i širenje na susjedne zemlje. Uz to Kuipers se bacio i novi posao, otvorio je nekoliko frizerskih salona. Za sada tvrdi kako posao ide sjajno te se namjerava širiti i s tim poslom.

  • +11
Young Boys - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Procjena je kako njegova imovina izvan nogometnog svijeta 'teži' više od 12,5 milijuna eura, a s obzirom na to da posao cvjeta Björn Kuipers će biti još i bogatiji. Uz sve to nije škrtica, dapače. Jedan je od glavnih sponzora nadarenog nizozemskog pilota Formule 1 Maxa Verstappena (20) koji vozi za Red Bull.

Kuipers je prepoznao njegov talent, prati ga od samih početaka, a Verstappen - koji je 2015. godine sa 17 godina i 166 dana postao najmlađi osvajač bodova u povijesti Formule 1, da bi već 2016. godine s 18 godina i sedam mjeseci postao najmlađi pobjednik utrke Formule 1 - na najbolji način vraća svaki uloženi cent u svoju dosadašnju karijeru.