komentar Silvija Škrleca

Dinamovi su igrači u Lisabonu skupo prodali kožu, ali i čelnicima kluba zadali tri važna zadatka

15.03.2019 u 06:51

Bionic
Reading

Dinamova europska avantura okončana je na kultnom Benficinom stadionu Luz u Lisabonu. Domaćini su slavili 3:0, ali tek u produžetku, jer nakon 90 minuta bilo je 1:0. Međutim, iako rezultatski uvjerljivo poražen, Dinamo je skupo prodao kožu, a imao je i prilika koje su mu mogle donijeti i više radosti. Makar, i dosad ih je donio puno, jer vratila se publika, klub je lijepo zaradio i prekinuto je polustoljetno prokletstvo

Nakon deset utakmica u Europskoj ligi, ali i šest u dvobojima kvalifikacija za Ligu prvaka, Dinamo je poslije 49 godina napokon doživio 'europsko proljeće'.

I ono što je jednako važno - u dvoboju protiv Benfice, uzvratnom na Luzu, a koji ga je koštao ispadanja iz europskog natjecanja - Dinamo je skupo prodao svoju kožu.

>> Dinamov europski san prekinut tek nakon drame u produžetku protiv favorizirane Benfice

Prema tome, iako se porazi ne mogu slaviti, nakon ovakvog ispadanja Dinama navijači 'modrih' nemaju pravo prigovarati svojim ljubimcima i imaju na što biti ponosni.

Jer uoči početka sezone malo tko je mogao očekivati ovakav europski iskorak. Tim prije što je trener Nenad Bjelica sastavio momčad od, budimo realni, igrača koji su dobrim dijelom ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj bili nepoznanica.

  • +51
Benfica - Dinamo; Europska liga; uzvratna utakmica osmine finala, 14.3.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ipak, sustavnim radom, planiranjem i evidentnim nogometnim znanjem, koje je znao prenijeti na svoje igrače, Bjelica je iz utakmice u utakmicu dizao momčad.

I u ključnoj utakmici, protiv švicarskih Young Boysa u Zagrebu, bio je na korak do najelitnijeg klupskog natjecanja, no nije padao u depresiju zbog ulaska u Europsku ligu, već je (opet) postavio letvicu visoko. A kada je doznao suparnike, hrabro je najavio - idemo po 'europsko proljeće'.

>> [VIDEO] Pogledajte dvojbenu situaciju u kojoj je kod 0:0 oboren Petković; je li Dinamo zakinut za čisti penal?

Istovremeno, od mladih igrača koje je imao na raspolaganju stvorio je momčad koja je bez problema igrala i pobjeđivala na papiru uglednije momčadi. Jer i Anderlecht i Fenerbahče do prije koju godinu za Dinamo su bili 'svemirski brod'.

S četiri pobjede u prve četiri utakmice Dinamo je probio i tu 'psihološku barijeru' koja je trajala od 1970. godine.

Protiv plzenske Viktorije, u veljači, odigrao je Dinamo možda i najskromnijih 45 europskih minuta, ali zato je u uzvratu u Zagrebu jednostavno eksplodirao s uvjerljivih 3:0. I napunio se samopouzdanjem te spremno dočekao portugalskog velikana Benficu.

I pred 30.000 navijača stigao do pobjede koja je donijela veselje ne samo navijačima 'modrih', već svima u Hrvatskoj, jer odradio je Dinamo posao i za Hajduk, Rijeku, Osijek, odnosno klubove koji će od sezone 2020./21. imati još jedno mjesto više u europskim natjecanjima.

Stoga riječi Nenada Bjelice padaju na plodno tlo, odnosno najbolje oslikavaju sve što je Dinamo napravio u ovoj sezoni.

'Mogu samo čestitati dečkima na svemu, jako sam ponosan i na ponašanje igrača i na njihovu igru, odigrali smo nekoliko sjajnih utakmica, pa i ovdje, u Lisabonu. Odigrali smo junački, vjerovali smo i s igračem manje mogli smo zabiti gol, a tko zna, da je bilo 3:1, kako bi sve završilo. Ovo je karakterna momčad i jako sam ponosan', zaključio je trener Nenad Bjelica.

Osim rezultatom, Dinamo može biti sretan lijepom zaradom, s time da su ovi europski uspjesi dignuli cijenu 'modrim' igračima.

Ono što je sada važno, prvenstveno za Dinamo, jest nagovoriti Bjelicu da ostane u klubu, ali i da mu ne rasprodaju pola momčadi. Jer vidjeli smo koliko se radosti vratilo u Zagreb i na oronuli maksimirski stadion, kojem je pod hitno potrebna obnova. Niti ideja o novom i modernom, natkrivenom nogometnom stadionu, za 30-ak tisuća gledatelja, nije loša. Samo da se nešto pokrene...