benfica slavila 3:0

Dinamov europski san prekinut tek nakon drame u produžetku protiv favorizirane Benfice

14.03.2019 u 23:38

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama, nažalost, nisu uspjeli sačuvati prednost od 1:0 iz prve utakmice protiv Benfice, te su porazom 3:0 ispali iz četvrtfinala Europske lige. Nakon 90 minuta bilo je 1:0 za Benficu, pa se igrao produžetak, u kojem su Jonas i Grimaldo sjajnim udarcima iz daljine pogodili mrežu Livakovića. Međutim, bez obzira na rezulatski uvjerljiv poraz, Dinamo se ne treba sramiti predstave na kultnom Luzu

Za razliku od prvog, maksimirskog dvoboja, u kojem je Dinamo bio bolji i zasluženo slavio 1:0, trener Benfice Bruno Lage, u ovu je utakmicu ušao sa čak šestoricom novih igrača. A zanimljivo, na klupi je ostavio buduću zvijezdu, Joaoa Felixa, igrača kojeg su u lisabonskom klubu procijenili na preko 100 milijuna eura.

Značilo je to da se Lage za ovu utakmicu ipak ozbiljnije pripremio jer vratio je u momčad i Pizzija i Almeidu.

Osjetilo se u prvih 15-tak minuta da Benfica igra bolje u odnosu na zagrebačku utakmicu i da pokušava zagospodariti terenom. No, Dinamo je igrao strpljivo, baš kako je trener Bjelica najavio i ni u jednom trenutku nije izgledao uplašeno.

  • +51
Benfica - Dinamo; Europska liga; uzvratna utakmica osmine finala, 14.3.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Možemo čak reći da je Dinamo imao konkretnije situacije, a jedna takva mirisala je na pogodak. Međutim, proigravanje prema Oršiću zaustavljeno je u zadnji tren.

U 8. minuti Kadzior je izborio prekršaj, pa onda iz 'skraćenog kornera', ubacio pred gol Vlachodimosa, ali i ovog je puta Oršić samo ispratio loptu.

Sredinom prvog poluvremena, novopečeni reprezentativac Bruno Petković našao se na travnjaku, u 16-ercu domaćina, ali sudac Aytekin nije reagirao. Ostavit ćemo ovu situaciju sudačkim ekspertima da je pojasne.

Cijelo to vrijeme, Benfica je možda imala i više loptu u svojim nogama ali vratar Livaković bio je nezaposlen. A imao je i jak vjetar u leđa, jer iza njega bili su smješteni Bad Blue Boysi, njih oko 1500, koji su posve nadglasali kazališnih 40-tak tisuća domaćih gledatelja.

  • +13
Dinamovi navijači na ulicama Lisabona Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Domaćini su preko Živkovića zaprijetili u 30. minuti, ali je udarac srpskog nogometaša otišao daleko od gola.

Prvo veće uzbuđenje na dvoboju vidjeli smo u 38. minuti, nakon što je Kadzior izgubio loptu, a Pizzi je driblingom izbacio dvojicu 'modrih' i zaputio oštar udarac s nekih 13, 14 metara prema Dinamovom golu. Bio je to prvi udarac u okvir gola u dotadašnjem dijelu dvoboja.

Pred kraj prvog dijela stigla je nova velika opasnost po Livakovićev gol, Rafa Silva pucao je s ruba 16-erca, ali Dinamov golman bio je na pravom mjestu.

Očito je Benfica u toj završnici osjetila da joj se Dinamo neće 'predati' te je pokušala pritiskom napraviti nešto više. A novu prigodu imali su u 45. minuti, no Rafa Silva još je jednom bio neprecizan, pa se na odmor otišlo sa, za Dinamo odličnih 0:0.

U drugo poluvrijeme, Lage je ušao s dva nova igrača, napadačem Jonasom i bekom Alexom Grimaldom.

I odmah se ta promjena osjetila u igri domaćih, pa je u 48. minuti Theophile-Catherine morao čistiti dosta nezgodnu situaciju.

U 51. minuti vratar domaćih imao je prvu težu intervenciju. Borbenost 'dinamovaca' se isplatila te su ukrali loptu domaćinima a Dani Olmo pucao je jako i precizno s ruba 16-erca ali njemački golman bio je dobro postavljen.

Igra je dobila na živosti, pa su golmani imali sve više posla. U 53. minuti Pizzi je pokušao iznenaditi Livakovića, ali nije uspio.

Na drugoj strani opet je prijetio Dani Olmo, ali nije se stigao okrenuti, pa je propala i ova prilika Dinama.

Lage je u 62. minuti napravio i treću zamjenu, izašao je Joao Felipe a ušao Joao Felix. Bila je to posljednja nada za domaćine.

Trud domaćina isplatio su 71. minuti utakmice. Dugo su domaćini pleli akciju oko 16-erca Dinama, a onda se ukazao 34-godišnji Brazilac Jonas, Lageov adut s klupe, koji je lijepim, ali ne pretjerao jakim udarcem, pogodio lijevi kut Livakovićevog gola.

Bio je to signal i Bjelici da osvježi svoju momčad, pa je umjesto Kadziora u igru poslao Šituma. No, novu priliku imao je Jonas, ali Livaković je uspio ukrotiti njegov udarac.

U 76. minuti uslijedila je brza Benficina kontra, ali Rrahmani je u zadnji tren izbio loptu u korner.

Bjelica je u 86. minuti na teren poslao Marija Gavranovića, umjesto istrošenog Petkovića.

Možda i najbolju priliku u sudačkoj nadoknadi imao je Dinamo, ili bolje rečeno Olmo, koji je udarcem iz kuta ugrozio Vlachodimosa, no njemački je golman pratio loptu i izbio je u korner. Ipak, sljedeći udarac iz kuta nije bio toliko opasan a sudac Aytekim odmah potom označio je kraj nakon 90 minuta.

Produžetak je odlično počeo za Dinamo, Šitum je proigrao Gavranovića, no udarac švicarskog reprezentativca pogodio je golmana Benfice.

Na drugoj strani uzvratio je Pizzi, ali njegova 'bomba' s 25 metara završila je u naručju Livakovića. Minutu kasnije još je jednom Livaković bio na mukama, pucao je Jonas.

Ipak, u 94. minuti, Livaković je kapitulirao. Francisco Ferreira prvi se našao na jednoj lopti koju su nespretno izgubili Olmo i Théophile-Catherine i jakim je udarcem matirao Livakovića za vodstvo Benfice 2:0.

No, najbolju prigodu na utakmici imao je Dinamov igrač Amer Gojak, ali s tri metra nije uspio ugorati loptu u mrežu.

Dinamove nade nestale su u 104. minuti kada je Petar Stojanović zaradio dva žuta, odnosno isključujući crveni karton.

Takav, uzdrmani Dinamo, u 105. minuti primio je i treći gol. Grimaldo je udarcem iz daljine, uz čudnu putanju lopte, iznenadio Livakovića, koji je loptu samo ispratio pogledom.

U 111. minuti, Atiemwen ,koji je ušao u 98. minuti umjesto Gojaka, mogao je vratiti neizvjenost, ali njego vje udarac otišao koji centimetar od gola domaćih. Tko zna, što bi se dogodilo da su Gojak ili 'Beli' zabili...

Na kraju, Benfica je slavila pobjedu 3:0 i prolazak među osam najboljih klubova Europske lige.

Benfica - Dinamo 3:0

Jonas 71', Ferreira 94', Grimaldo 105'