BOJ ZA FINALE

Dinamo u paklu Kantride; tko će se na kraju veseliti?

22.04.2015 u 11:49

Bionic
Reading

Danas su na rasporedu uzvratne utakmice polufinala Hrvatskog nogometnog kupa. Jednog finalistu saznat ćemo na Kantridi gdje od 18.30 (Arenasport 5) Rijeka dočekuje Dinamo. 'Modri' nose prednost od 2:1 iz Maksimira

Rijeka je u subotu na Poljudu odigrala jednu od slabijih utakmica sezone te unatoč tome došla do pobjede. Na jednom izoliranom primjerku je teško kazati je li to potvrda nekvalitete Hajduka ili kvalitete Rijeke. Istina je vjerojatno na pola puta pa možemo kazati kako je domaćin sazrio u ozbiljnu i odgovornu ekipu koja pod ravnanjem Keka zna igrati na rezultat.

'Probali smo u Splitu puno toga i nije se pokazalo dobrim. Rekao sam igračima što mislim. Moramo biti brži i agresivniji. Prespori smo s loptom i u transfomaciji prema natrag. Nismo izgledali dobro, ali pobijedili smo i takva pobjeda ti može samo pomoći ako si objektivan i samokritičan i ako iz toga znaš izvući energiju. Opet, to je bila pobjeda protiv Hajduka, a ne bilo koga', ustvrdio je Kek nekoliko puta naglasivši da je utakmica protiv Dinama prije svega veliki izazov:

'Znamo što moramo napraviti da bismo prošli. Ovo je utakmica koja tjera da se dođe na Kantridu. Igrali smo puno teških utakmica u Kup natjecanjima i ovo je prilika da vidimo gdje smo.'

Danas Riječani love zaostatak iz prve utakmice (1:2), što bi moglo predstavljati problem. Kek je poznat kao trener koji zna igrati na rezultat, no u više slučajeva je u drugoj utakmici branio prednost, prvi put mora loviti zaostatak.

Izostankom napadača Balaja probao je u Splitu na njegovoj poziciji s Ivančićem. Rijetko je Kek ove sezone bio zadovoljan s igrama stasitog napadača, pa tako nije ni ovaj put. S obzirom da ni Bugarin Hristov još uvijek nije pokazao previše, čini se kako će Rijeka danas napasti Dinamo bez napadača. Ulogu najisturenijeg bi trebao preuzeti hitri Tomasov kojem će veliku pomoć raditi igrači iz drugog plana Sharbini i Jugović. Treba očekivati i dosta ofenzivne izlete Tomečaka koji je vjerojatno najbolji desni bek lige.

Izuzev kartoniranog Bradarića za kojeg je Močinić više nego korektna zamjena, ostali izostanci su isti već dulje vrijeme.

Poznavajući rad Keka, ne treba očekivati preveliki rizik od prve minute. Zna Slovenac kako za prolaz može biti dovoljan i jedan pogodak, a da je Dinamo vrlo opasan ako mu se ostavi dosta prostora.


A, taj su prostor kao i obično gostima u prošlom kolu ostavili igrači Lokomotive. Mnogi su se vjerojatno osjećali kao da gledaju reprizu iste utakmice po tko zna koji put. Dinamo odigra solidno, Lokomotiva ništa posebno i Dinamo pobijedi. Nakon toga trener Dinama ističe kako je bilo teško i ljuti se na angažman svojih igrača te istovremen komplimentira suparniku. Trošiti više slova na tu utakmicu baš i nema nekog smisla.

'Čeka nas drugo poluvrijeme, a iako imamo prednost iz prve utakmice ona nije kakva je trebala biti. U svakom slučaju očekujemo spektakl, vruću atmosferu i mislim da za sportaša ne postoje bolje nego igrati u takvim uvjetima', najavio je dvoboj trener Mamić.

On ima slatke brige uoči susreta jer su svi igrači u treningu i u konkurenciji, te ne sumnja da će motiv njegovih igrača biti na razini:

'Puno puta smo pričali o oscilacijama. Rijeka nam je najozbiljniji konkurent i sigurno da momčad ozbiljnije pristupa susretu protiv njih; koliko god se mi trudili da to ne bude tako. Svugdje u svijetu postoje utakmice i protivnici protiv kojih 'letiš' kao i one koje 'odradiš'. Nama je nedopustivo utakmice 'odrađivati' i zato sam bio nezadovoljan protiv Lokomotive.'

Zlobnici će dodati kako je teško 'letjeti' kada znaš da je riječ o formalnosti koju moraš 'odraditi'.

Prema najavljenom sastavu gosti bi opet trebali zaigrati u sustavu 3-5-2 s Vukojevićem kao centralnim čovjekom obrane. Veliki će zadatak imati bočni igrači Pivarić i Pinto u borbi s bekovima Rijeke. Najveća snaga Dinama se nalazi u u napadu gdje dominiraju Henriquez i Soudani.

Puno je redaka utrošeno na priču o mladosti i pomlađivanju Dinama. Nastavak bajki o Ćoriću, Hodžiću, Gojaku, Fioliću i društvu ćemo čitati neki drugi puta. Kada je rezultata važan, priliku dobivaju neki drugi igrači. Ovi mladi nisu praktički niti na mapi...