SKANDAL U TURSKOJ

Detektorima laži protiv kladioničarske mafije?

13.07.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Afera oko namještanja nogometnih utakmica u Turskoj se zaoštrava. Iz Istanbula stižu vijesti o neredima navijača i novim uhićenjima osumnjičenih nogometnih bossova - a iz Azije prijedlog "obračuna" s manipulatorima.

Nakon što su se u Istanbulu u nedjelju (10.7.) navečer fanovi sukobili s policijom, u ponedjeljak su nadležne službe privele 26 novih osumnjičenika u aferi oko nogometnih namještaljki. Među njima je i predsjednik turskog viceprvaka Trabzonspora Sadri Sener, te bivši predsjednik Turskog nogometnog saveza (TFF) Mahmut Özgener.

Nekoliko stotina navijača aktualng turskog prvaka Fenerbahcea u nedjelju je na jednom mostu na Bosporu protestiralo protiv uhićenja predsjednika njihovog kluba Aziza Yildirima. Nakon što su snage reda procijenile da situacija izmiče kontroli, policajci su upotrijebili i suzavac u pokušaju rastjerivanja bijesnih fanova.

A dok navijači vrlo emotivno reagiraju na aktualna previranja, ne nazire se kraj vala uhićenja najuglednijih ljudi u turskom nogometu. Mnogi su mislili da je Yildirimovo privođenje vrhunac afere, no policija je zakucala i na Senerova i Özgenerova vrata. I ispitala ih što oni znaju o onome o čemu bruji cijela Turska: dogovaranju ishoda prvenstvenih utakmica. To je trenutno glavna tema o kojoj pišu svi turski mediji.

Bez obzira na skandal, početak nove sezone za sada nije ugrožen. Prvenstvo bi trebalo početi 5. kolovoza, kako je i planirano - tvrdi aktualni šef Turskog nogometnog saveza Mehmet Ali Aydinlar. Za sada naime nije uopće planirano izricanje nikakvih disciplinskih mjera protiv dotičnih klubova.

'Nemamo pravo donositi odluke prije nego što imamo dokaze u našim rukama. Čekamo na optužnice', poručio je Aydinlar.

Od 3. srpnja u Turskoj je uhićeno oko 60 osoba, među njima su i dva igrača prvaka Fenerbahcea, dopredsjednik i šef financija istanbulskog giganta. Sumnja se da je samo u protekloj sezoni u prvoj i drugoj turskoj nogometnoj ligi bilo namješteno ukupno 19 susreta.
Fenerbahce je 18. titulu prvaka osvojio u posljednjem kolu - zahvaljujući boljoj gol-razlici. Trabzonspor je bio drugi. Policija ispituje Fenerbahceove utakmice protiv Eskisehirspora i Sivasspora, u kojima je i praktično osvojena titula prvaka u posljednjem prvenstvenom tjednu. Utakmice su odigrane u svibnju.

U slučaju da se potvrdi da je Fenerbahce bio umiješan u manipulaciju utakmica, prijeti mu oduzimanje titule nacionalnog prvaka za sezonu 2010./2011. - te izbacivanje jednog od tri najveća i najpopularnija turska kluba u drugu ligu.

Odluka se očekuje najkasnije u idući petak (15.7.), tada naime istječe rok za nominiranje klubova koji će u idućoj sezoni nastupati u međunarodnim natjecanjima koji se održavaju u organizaciji Europske nogometne federacije (UEFA). Fenerbahce kao turski prvak automatski je kvalificiran za nastup u Ligi prvaka (Champions League).

Trabzonspor, klub s obale Crnog mora kao drugoplasirani u nacionalnom prvenstvu za pravo nastupa u elitnom nathecanju UEFA-e tek se mora izboriti. I to u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka.

U emotivnu diskusiju oko (moguće) manipulacije u velikom stilu uključio se i premijer Tayyip Erdogan. On je u nedjelju pozvao okupljene navijače 'Fenera' da '... poštuju odluke pravosudnih organa'. No, u istom obraćanju šef vlade nije zaboravio dodati da skandal narušava ugled Turske.
Erdogan vjerojatno zna i sam da obračun s nogometnim manipulatorima i kladioničarskom mafijom nije jednostav posao. To je na svojoj koži nedavno iskusila i Njemačka. U Bochumu je na višegodišnju zatvorsku kaznu osuđen njemački Hrvat Ante Šapina koji je praktično globalizirao posao s namještaljkama. On je, zajedno s pomoćnicima i poslovnim partnerima manipulirao utakmice u 20-tak zemalja. I već je jednom, sredinom prošlog desetljeća, u Njemačkoj bio osuđen zbog namještaljki u Bundesligi.

Zatvor očito nije pomogao u prevenciji novih ilegalnih poslova. Šapina nije usamljen slučaj, i iz drugih krajeva svijeta kontinuirano stižu vijesti o ljudima koji preko nogometa žele doći do 'lakog' novca. Kako ih spriječiti? I kako spriječiti da ne 'prljaju' nogomet?

U Južnoj Koreji su odgovorne osobe došle na zanimljivu ideju kako ubuduće spriječiti manipulacije. U nacionalnoj (K-League) nogometnoj ligi bi se u istrazi mogućih namještalji trebali koristiti i detektori laži. Planira se i udvostručenje minimalnih plaća nogometaša kako oni ne bi došli u iskušenje da 'prodaju' utakmice.

Umjesto dosadašnjih 12 milijuna wona (oko 8.100 eura) oni bi ubuduće mjesečno trebali primati barem 24 milijuna wona.

Nogometne namještaljke nisu zaobišle ni Južnu Koreju. U jeku skandala oko mogućih manipulacija, po navodima Državnog odvjetništva te azijske zemlje uhićeno je 50 igrača, te nekoliko nogometnih dužnosnika i namještenika u kladionicama.

U kontekstu afere se spominje i jednog bivšeg reprezentativca i nekadašnjeg vratara južnokorejske izabrane vrste. Oni za sada demantiraju bilo kakvu vezu sa sumnjivim poslovima.