SKANDALozno

Zbog namještanja rezultata poništava se prvenstvo. U kriminalnoj mreži suci, igrači...

07.09.2023 u 08:19

Bionic
Reading

Neviđeni skandal, zbog namještanja utakmica prekinuto prvenstvo i poništeni svi rezultati. Upleteno pola sudačke organizacije

U Boliviji traje istraga oko namještanja rezultata prve i druge lige. Oba natjecanja su obustavljena i poništena zbog organiziranog kriminala te spoznaja da se cijeli sustav temelji na manipulaciji rezultatima. Na nišanu istražitelja su deseci rukovoditelja, igrača i pola sudačke organizacije, a sve to nakon otkrivanja eksplicitnih sadržaja prisluškivanja,

Kako piše talijanska Gazetta u pitanju je oluja golemih razmjera koja je dovela do trenutne suspenzije i otkazivanja prvenstava prve i druge lige. . Odluka o poništavanju natjecanja donesena je s 14 glasova za i jednim protiv, a donesena je tjedan dana nakon prvih pritužbi disciplinske komisije koja je došla u posjed desetaka inkriminirajućih audio datoteka. Savezna tijela otvoreno govore o "kriminalnoj mreži u koju su uključeni prvorazredni menadžeri više od polovice prvoligaških i drugoligaških klubova te igrači i suci".

Među zvučnim zapisima koji idu u prilog optužbama ističe se onaj koji je razotkrio Marca Rodrigueza, predsjednika kluba Vaca Diez, u namjeri da "spakira" poraz vlastitog kluba 6-1 protiv drugoplasiranog Nacionala. Rodriguez i sudac Gaad Flores eksplicitno razgovaraju o konačnom rezultatu utakmice i raspodjeli golova tijekom 90 minuta kako bi usmjerili tijek oklada. Za Rodrigueza i Floresa odmah su izdani nalozi za uhićenje, no savez je predvidio da oni neće biti jedini. Deseci prisluškivanja okovali su predsjednike i voditelje arbitražnog povjerenstva, od kojih su četvorica već pod mjerama suspenzije.

Uprava prvoligaškog kluba Oriente Petrolera je objavila kako je podnijela prijavu protiv četiri člana. U međuvremenu su iz bolivijskog saveza podnijeli službeni zahtjev Conmebolu, najvišem nogometnom tijelu u Južnoj Americi, da im dopusti organizaciju novog prvenstva u smanjenom obliku, koje bi se trebalo održati od sredine rujna do kraja prosinca, kako bi se moglo definirati klubovi sudionici na sljedećim kontinentalnim natjecanjima.