ht prva liga

Danas se igraju dvije utakmice Hrvatski Telekom Prve lige; čeka nas neizvjesna borba za ostanak

09.11.2019 u 10:37

Bionic
Reading

U 15. kolu Hrvatski Telekom Prve lige danas se sastaju Lokomotiva i Inter (15 sati, Arenasport 1) te Varaždin i Slaven Belupo (17.30 sati, Arenasport 3)

Međusobne utakmice Varaždina i Slaven Belupa lokalni su derbiji, a ova je utakmica ujedno i derbi začelja stoga borbenosti i velike želje za osvajanjem bodova ne bi smjelo nedostajati kod obje momčadi. Varaždin je nakon 14 odigranih kola posljednjeplasirana momčad lige i prijeti mu ekspresan povratak u drugoligaško društvo, no situacija nije još alarmantna budući da Inter, Istra i lokalni rival Slaven imaju tek jedan bod više. U Varaždinu se mogu pohvaliti činjenicom da su pred svojim navijačima pobijedili moćni Dinamo, no bila je to jedina prvenstvena pobjeda za trenera Perkovića kojeg je nedugo potom na klupi zamijenio iskusni Bonačić. Pod Bonačićevim vodstvom Varaždin ne pruža loše izvedbe, ali gotovo isključivo upisuje poraze. U posljednjih je šest službenih utakmica Varaždin upisao pet poraza.

Bonačić se pred lokalnim derbijem požalio na izostanke.

'Razmišljanja nisu optimistična. U posljednjih par dana bolesna su nam tri, četiri igrača i to standardni prvotimci. Imamo problem. Odigrali smo četiri utakmice u 20 dana. Nije to engleski ritam srijeda - nedjelja, ali svejedno je napornije i sada se na sve nesreće nadovezala upala grla zbog čega su četiri igrača sredine terena van pogona. Pred nama je prilika da popravimo što smo uprskali i napravili loše. Općenito dojam može biti neloš, vidi se neki napredak, ali sve je to još siromašno kada nema bodova. Ja sam došao da osvajamo bodove i da se pokušamo dignuti gore. Belupo je nova prilika. Neće biti lako, ali tko je tu mora igrati i mora biti optimist. I ja i igrači vjerujemo da uz dobru igru možemo doći do bodova', kaže trener Varaždina, a donosi Dvoznak.com.

Zbog bolesti posljednjeg tjedna nisu trenirali Kolarić, Težak, Jessie i Đurasek, a Bonačić vjerojatno neće u ovoj utakmici moći koristiti ni Adžića koji ima problem zbog istegnuća lista.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 14. kolo, NK Slaven Belupo - NK Istra Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Slaven je poput Varaždina zbog neuvjerljivih izdanja momčadi u prvoj četvrtini sezone odlučio smijeniti trenera Sertića, a baš poput situacije u lokalnom rivalu ni u Koprivnici novi trener Stipić za sada nije donio veliku pozitivnu promjenu u rezultatima. U uvodne je dvije utakmice Stipić upisao poraze od Rijeke i Hajduka, u Kupu je protiv niželigaša Bijelog Brda upisao svoju prvu pobjedu na klupi Slavena, a u prošlom je kolu u negledljivoj utakmici bez pogodaka njegova momčad osvojila bod protiv Istre.

Stipić u Varaždinu želi sva tri boda.

'Analizirali smo protivnika i usporedili s našim kvalitetama, te smo došli do mišljenja da u Varaždin idemo ciljano po pobjedu. Mislim da se moramo osloboditi prošlosti, nekih okova i nekih stvari koje nam ne mogu pomoći. Značaj ove utakmice za nas je velik, nakon toga imamo dva tjedna slobodno, a ako pobijedimo imamo priliku za dva tjedna rasta. Imat ćemo priliku dva tjedna nositi radost u nama, našim obiteljima i prijateljima, te priliku da još više izgradimo naš tim i vjerujemo u naše zadatke i našu misiju', kaže trener 'farmaceuta'.

Zbog suspenzije lokalni derbi mora propustiti Glavičić, a u konkurenciji za nastup kod Slavena i dalje nema ozlijeđenog Međimoreca. Prilikom najave susreta Stipić je naglasio kako će Slavenov glavni golgeter Krstanović zaigrati u početnom sastavu.

Lokomotiva je u prošlom kolu upisala vrijednu pobjedu nad davljenikom Varaždinom. Rano je povela Tomićeva momčad golom Tolića iz kaznenog udarca kojeg je sam izborio, no krajem prvog poluvremena Varaždin je uspio izjednačiti preko Glavine. U nastavku susreta pobjednički je gol za Lokomotivu postigao Tuci, koji je priliku dobio samo zbog ozljede Sammira krajem prvog poluvremena. U posljednjih je 14 službenih utakmica Lokomotiva upisala poraz samo u susretu s aktualnim prvakom Dinamom, a dobra forma Tomićevu je momčad trenutno gurnula na diobu četvrte pozicije s Rijekom. S obzirom da HNL u nedjelju donosi međusobne okršaje vodeće četiri momčadi na prvenstvenoj tablici, u susretu s Interom Lokomotiva ima veliku priliku dodatno poboljšati svoju poziciju u utrci za europskim pozicijama.

Tomić je bio zadovoljan nakon pobjede nad Varaždinom.'

Najteže su utakmice kada si favorit i moraš pobijediti. Jako smo dobro ušli u utakmicu i poveli, no našom neopreznošću i s igračem manje primili smo izjednačujući gol. Utakmica je na trenutke bila otvorena, međutim mi smo bili za nijansu bolji u drugom poluvremenu i postigli smo pobjednički gol za osvajanje tri vrijedna boda', donosi Dvoznak.com.

Tijekom prvog poluvremena utakmice s Varaždinom zbog neugodnog udarca igru je morao napustiti glavni Lokomotivin kreativac Sammir, no srećom njegova ozljeda nije teže naravi pa će on biti u konkurenciji za nastup protiv Intera.

Inter je niz od četiri uzastopna pozitivna rezultata prekinuo minimalnim porazom na gostovanju kod aktualnog prvaka Dinama, no i u toj je utakmici Toplakova momčad pokazala dobru igru. Dinamov trener Bjelica nije odmarao svoje ključne prvotimce, ali unatoč tome jedini je gol na utakmici nakon kornera postigao mladi stoper Gvardiol.

  • +4
NK Lokomotiva - NK Varaždin, 14. kolo HT Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

S obzirom na konačan rezultat Toplak nije bio pretjerano razočaran.

'Ne mogu biti prezadovoljan zbog poraza, ali ne mogu biti ni previše nezadovoljan. U fazi obrane dečki su dali sve od sebe. Dinamo je igrao u skoro najjačem sastavu, a oni su za nas "space shuttle". Uživam ih gledati u Ligi prvaka. Mi prema naprijed nismo uspjeli apsolutno ništa napraviti, ali nedostaju nam neki igrači. Nama slijedi Lokomotiva, pa onda jedna pauza, a zatim nastavak sezone. Možda ne izgledamo više toliko dobro kao na početku kada smo gubili bodove, no sada osvajamo bodove iako ne izgledamo lijepo. Dobri smo, kompaktni smo, ali svi mi treneri bismo htjeli više i radit ćemo na tome da budemo još bolji', kaže trener Intera.

Zbog suspenzije gostovanje kod Lokomotive mora propustiti vrlo dobri ofenzivac Mamut, a upitno je hoće li u ovoj utakmici od prve minute moći zaigrati najbolji strijelac Serderov koji posljednjih dana ima manjih problema s ozljedom.

Hrvatska 1. liga

Lokomotiva-Inter Zaprešić15:00
Varaždin-Slaven Belupo17:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb13101231
2.Hajduk1483327
3.Osijek1465323
4.Rijeka1364322
5.Lokomotiva1464422
6.Gorica1564522
7.Istra 19611526712
8.Inter Zaprešić1425711
9.Slaven Belupo1432911
10.Varaždin1424810

Sljedeće utakmice

10.11.Hajduk-Osijek
10.11.Rijeka-Dinamo Zagreb
22.11.Dinamo Zagreb-Hajduk
23.11.Gorica-Varaždin
23.11.Slaven Belupo-Lokomotiva