FIFA_SP_2018.svg

'operacija' island

Dalić je motivirao igrače: Ne zaboravite, zbog njih smo morali u dodatne kvalifikacije

Bionic
Reading

Hrvatska večeras (20 sati) u Rostovu na Donu protiv Islanda igra posljednju utakmicu u skupini na ovom SP-u. Osminu finala smo osigurali, ali utakmica s 'vikinzima' je važna jer treba potvrditi prvo mjesto u skupini. Izbornik Zlatko Dalić najavio je kako će odmarati igrače koji su igrali u prva dva susreta, na teren će 'B momčad'. Budite sigurni, motiva im neće nedostajati...

Sraz u Rostovu na Donu bit će sedma međusobna utakmica Hrvatske i Islanda. Hrvatska je za sada uspješnija, ostvarila je četiri pobjede, jednom je slavio Island, a jedan susret je završio bez pobjednika uz ukupnu gol-razliku 11-2 za našu vrstu.

Prvi put ove dvije reprezentacije susrele su se u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj, a Hrvatska je na putu ka prvom mjestu u skupini ostvarila dvije sigurne pobjede 4:0 u Zagrebu i 3:1 u Reykjaviku. Na Maksimiru smo ih slomili golovima Nike Kovača (39, 75), Josipa Šimunića (71) i Dade Prše (90). U Reykjaviku su domaćini poveli golom Eidura Gudjohnsena u 24. minuti, no Hrvatska je u nastavku okrenula rezultat golovima Boška Balabana (56, 61) i Darija Srne (82-11m).

Iduća dva susreta igrali smo u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na SP u Brazilu. Nakon što je prvi susret u Reykjaviku završio 0:0, četiri dana potom Hrvatska je u Zagrebu golovima Mandžukića i Srne pobijedila 2:0 i izborila odlazak na SP.

  • +15
Kvalifikacije za odlazak na SP, skupina I, 6. kolo, Island - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Međusobno smo igrali i na putu prema Rusiji, a na koncu je Island osvojio prvo mjesto u skupini izborivši tako izravan plasman, dok je naša reprezentacija morala u dodatne kvalifikacije. U prvom susretu 12. studenoga prošle godine Hrvatska je pobijedila 2:0 golovima Marcela Brozovića (15, 90+2), no u lipnju ove godine Island je uzvratio pobjedom 1:0 golom Magnussona u 90. minuti utakmice. Bio je to prvi poraz Hrvatske od Islanda, a na kraju se ispostavilo kako je to bio ključni gol i pobjeda koja je Islanđane odvela na njihovo prvo SP.

Jasno je kako naši nogometaši nisu zaboravili, 'vikinzi' su nam veliki dužnici, a sada je izvrsna prilika za uzvrat.

'Dobro se poznajemo jer smo se često susretali s njima u zadnje vrijeme. Ovo je i lijepa prilika da im se revanširamo za poraz na Islandu u kvalifikacijama. Ne zaboravite da smo zbog toga morali igrati dodatne kvalifikacije', upozorio je izbornik Zlatko Dalić uoči utakmice. Sigurno je na isti način motivirao i naše nogometaše, no njima dodatna motivacije niti ne treba. Oni koji istrče moraju iskoristiti svoju priliku, sad ili nikad.

  • +3
SP u nogometu, skupina D: Argentina - Island Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Realno, kad se gleda vrijednost islandske i hrvatske reprezentacije, prednost je debelo na našoj strani. Naime, nogometna reprezentacija Islanda procijenjena je na 70 milijuna eura što je pet puta manje od vrijednosti hrvatskih igrača koji vrijede oko 365 milijuna eura. Premda podacima portala Transfermarkt Islanđani su na ovom SP-u 25. reprezentacija po vrijednosti igrača, a Hrvatska je na 10. mjestu.

Najskuplji Islanđanin je veznjak Evertona Gylfi Sigurdsson koji je 'težak' 30 milijuna eura. Iza njega su napadač Augsburga Alfred Finnbogason, te krilni igrač Burnleyja Johann Berg Gudmundsson koji vrijede po 10 milijuna eura. Branič Rostova Ragnar Sigurdsson vrijedni četiri milijuna eura, a njegov klupski kolega Sverrir Ingi Ingason 3.2 milijuna eura.

  • +13
SP 2018., skupina D: Nigerija - Island Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska reprezentacija je na početku prvenstva bila procijenjena na 350 milijuna eura, ali nakon dvije pobjede skočili smo za 15 milijuna eura. Najskuplji igrač u našim redovima je Ivan Rakitić koji je procijenjen na 50 milijuna eura. Iza njega su Luka Modrić (40 milijuna), Ivan Perišić (40 milijuna), Mateo Kovačić (30 milijuna), te Andrej Kramarić i Marcelo Brozović po 27 milijuna.