SPLIT ISPRED PARIZA

Cikatić osigurao Hrvatskoj EP u tajlandskom boksu

19.10.2016 u 08:58

Bionic
Reading

Ove godine krajem listopada u Velikoj dvorani Gripe u Splitu održat će se najveći sportski događaj u gradu - Europsko prvenstvo u tajlandskom boksu - Muay thai, u kojem će sudjelovati sportaši iz 45 zemalja

Organizator prvenstva je bivši hrvatski kickboksač i prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix u Japanu 1993. godine Branko Cikatić koji je objasnio da je uz Split u konkurenciji za održavanje prvenstva još bio Pariz i Bukurešt, no nakon što su u IFMA (International Federation of Muaythai Amateur) vidjeli slike grada odlučili su se za grad pod Marjanom. Rekao je da će to biti lijepo natjecanje na kojem će se vidjeti dobri hrvatski borci koji su trenutno u Novom Vinodolskom gdje završavaju pripreme.

Odgovarajući na novinarska pitanja izjavio je da će se nekoliko desetaka hrvatskih boraca trebati izboriti da bi branili boje naše zemlje, no i dodao da uvijek žene u tom sportu donose medalje.

'Tako je bilo na Svjetskom prvenstvu. Prognozirao sam dvije ženske medalje, a tako je i bilo. Cure su borbene. U ovim natjecanjima do sada su uvijek najbolje bili pripremljeni Rusi i Bjelorusi, te Moldavci. Dobri su borci i Šveđani, Nijemci i Englezi. Na ovo će natjecanje doći i tajlandski ministar turizma i sporta, a bit će i predstavnici anti doping kontrole koji neće samo govoriti o toj pošasti današnjice u sportu već i o prehrani sportaša', objasnio je Cikatić

Predsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa Stipan Jurišić je kazao kako sve rade da taj sportski događaj bude na svjetskoj razini. I on je kao i Cikatić naglasio da Hrvatska ima izuzetno dobar ženski tim, te zaključio da će biti puno atraktivnih borbi zbog čega će ljubitelji tog sporta konačno doći na svoje.

Na konferenciji za medije je bio i nekadašnji Cikatićev trener iz Amsterdama Tom Harnick koji je iznimno sretan što je ponovno u Splitu. Kazao je da se u našu zemlju zaljubio od kada je tu prvi put došao 1993. godine zbog čega je u Kaštelima kupio i obiteljsku kuću u koju dolazi gotovo svakog vikenda. Vjeruje da će prvenstvo proći odlično, a šanse za uspjeh i pobjedu daje svima podjednako.

Hrvoje Akrap
iz gradskog ureda za sport je naglasio da je termin održavanja prvenstva, a radi se o kraju mjeseca listopada, izuzetno povoljan jer će biti u podsezoni zbog čega će u Splitu biti i do 2000 ljudi više.

'Gledajući sa turističkog aspekta riječ je o velikoj manifestaciji na kojoj se u osam dana održavanja očekuje zaista veliki spektakl. Treba zahvaliti Branku Cikatiću koji se osobno angažirao da to prvenstvo bude u našem gradu. To je borilački sport koji je u svijetu izuzetno cijenjen', kazao je Akrap.

Prvenstvo će se održavati od 22. do 29. listopada.

Tajlandski boks je borilačka vještina koja je nastala kao produkt stalnih sukoba narodaThai na putu sa jugoistoka Kine na područje današnjeg Tajlanda. U Hrvatskoj se taj sport pojavljuje 1984. godine kada je osnovan prvi klub, dok ih je danas već 20. Posljednje 23 godine se u Hrvatskoj organiziraju državna prvenstva, a već 19 godina naši sportaši nastupaju na europskim i svjetskim natjecanjima.