TAJLANDSKI BOKS

Četiri hrvatske medalje opravdale su organizaciju EP-a

01.11.2016 u 15:06

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji Roko Doždor iz kluba borilačkih vještina Pit Bull Split osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 63.5 kilograma na Europskom prvenstvu u tajlandskom boksu - Muay thai održanom na splitskim Gripama, dok su Dino Belošević, Filipa Merčep i Andreja Ivas osvojili bronce u svojim kategorijama.

Doždor je u finalu izgubio sa samo bodom zaostatka za Portugalcem Brunom Almeidom (29-28), a zlato je praktički izgubio u posljednjoj sekundi meča.

Belošević se natjecao se u A klasi u kategoriji preko 91kg, Filipa Merčep u A klasi u kategoriji do 67kg, dok je Andreja Ivas bila u kategoriji do 71kg.

Osvajanjem čak četiri medalje na ovom natjecanju pokazala se više nego točna prognoza glavnog organizatora Branka Cikatića, bivšeg hrvatskog kickboksača i prvog pobjednika turnira K-1 Grand Prix u Japanu 1993. godine. On je prije početka natjecanja najavio kako očekuje tri medalje od čega dvije kod žena.

Natjecatelji su bili iz brojnih svjetskih zemalja među kojima su prednjačili Rusi, Nijemci, Nizozemci, Turci, Mađari, Šveđani i Litvanci.

Tajlandski boks je borilačka vještina koja je nastala kao produkt stalnih sukoba naroda Thai na putu sa jugoistoka Kine na područje današnjeg Tajlanda. U Hrvatskoj se taj sport pojavljuje 1984. godine kada je osnovan prvi klub, dok ih je danas već 20. Posljednje 23 godine se u Hrvatskoj organiziraju državna prvenstva, a već 19 godina naši sportaši nastupaju na europskim i svjetskim natjecanjima.