SHOW MUST GO ON!

Boxing day - engleski nogometni praznik

25.12.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Dok se u većini nogometnih liga miruje, u Engleskoj sve je spremno za jedan od nogometnih vrhunaca sezone - Boxing Day

Dan nakon katoličkog Božića u Engleskoj, kao i velikom broju zemalja, je blagdan sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. U zemljama Commonwealtha on nosi i ime Boxing day, po običaju da se na taj dan kupuju pokloni za one koji su lošijeg socijalnog statusa. U Velikoj Britaniji Boxing day je nacionalni praznik od 1871. godine, a uz njega se već godinama vežu dva običaja - aristokracija se zabavlja lovom na lisice, a ostatak društva nogometom.

Premda će mnogi tvrditi kako je najomiljeniji sport Engleza za vrijeme Boxing daya shoping, to je i dan kada se u Engleskoj i Škotskoj igra redovito kolo i to svake godine. Posljednjih godina sve je jači pritisak da se i na Otoku uvede zimska pauza kao i u ostalim ligama, primjerice Prva HNL ima pauzu dužu od dva mjeseca, međutim to je izazvalo velike prosvjede navijača, ali i čelnika klubova, koji se ne žele odreći tradicije.

Ovoga puta u Premiershipu su na rasporedu susreti 19. kola. Lider Chelsea bez ozlijeđenog Nicolasa Anelke gostuje kod Birminghama, ranjeni i uzdrmani Liverpool dočekuje slabašni Wolverhampton, dok Tottenham očekuje gostovanje kod gradskog suparnika Fulhama. Bolton u čijim redovima sve bolje igra Ivan Klasnić gostuje kod Burnleya, dok će Blackburn i Nikola Kalinić gostovati kod Wigana.

Na ljestvici vodi Chelsea sa 41 bodom, ManU ima 37, Arsenal 35 i Aston Villa po 35, a Tottenham 33. Na začelju je Portsmouth sa 14 bodova.

Parovi 19. kola:
Birmingham - Chelsea, Fulham - Tottenham, West Ham - Portsmouth, Burnley - Bolton, Manchester City - Stoke, Sunderland - Everton, Wigan - Blackburn, te Liverpool - Wolverhampton, dok su susreti Hull - Manchester United i Arsenal - Aston Villa u nedjelju.