KRIVI SU KLUBOVI...

Borovec opravdao sve postupke policije na Kantridi

01.10.2013 u 16:19

Bionic
Reading

Isključivo priređivač događaja, u ovom slučaju NK Rijeka, odgovoran je za unošenje pirotehničkih sredstava na utakmicu, istaknuo je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Rijeci Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je moguće da je, pored tolikog osiguranja, na stadion uneseno 50-ak baklji, što je tijekom subotnjeg ogleda Rijeke i Hajduka eskaliralo u navijačke nerede, Borovec je rekao:

'Prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama, obaveza organizatora, odnosno njihove redarske službe, jest da spriječe dolazak na utakmicu pijanim osobama, osobama bez ulaznica i onima koji nose pirotehnička sredstva. Nije dobro da obaveze organizatora preuzima policija', rekao je Krunoslav Borovec te dodao da je uloga policije intervencija kada su ugroženi životi i imovina.

Policija je u subotu na Kantridi, objašnjava, postupila ispravno. Sa strane organizatora, utakmicu su osiguravala 124 zaštitara i 21 redar, a policijskih službenika bilo je 353, zaključeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj su prikazane snimke navijačkog divljanja i policijske intervencije.

Gledatelja je bilo ukupno 9.500, od čega je 1.200 bilo pripadnika Torcide. Policija je, kako je kazala Senka Šubat, načelnica Policijske uprave primorsko-goranske, uoči utakmice detaljno pregledala stadion Kantrida i nisu pronađena pirotehnička sredstva. Borovec za unošenje baklji krivi neadekvatnu stadionsku infrastrukturu, što je općenito veliki problem MAXtv Prve lige.

'Vrlo vjerojatno dio predmeta bio je na stadionu i daleko prije utakmice. Dio se, kako smo doznali za Kantridu, ubacuje i tijekom odigravanja utakmice, a vjerojatno postoji i određena sprega između dijela ljudi koji tamo rade i navijača,' naglasio je Borovec. On je izvijestio o zaključcima sastanka na temu huliganizma u organizaciji Ministarstva sporta.

Uz buduću nultu stopu tolerancije prema pirotehnici, postrožit će se obaveze za klubove kojima će policija izdavati licencu da bi uopće mogli organizirati utakmice MAXtv Prve lige. Klubovi će, među ostalim, na stadionima morati osigurati sobe za stožere osiguranja, videonadzor i brojače karata, a postat će obavezan i sistem vaučera. Na svim utakmicama visokog rizika bit će prisutan sudac za prekršaje, a predlaže se uvođenje jedinstvenih kazni, kako za navijače, tako i za klubove od strane HNS-a. Poseban se naglasak stavlja i na distribuciju ulaznica za gostovanja, pri čemu će klubovi morati znati kome ih dijele. Policiju će trebati izvještavati koliko ih točno dolazi.

'Ulaznice za Torcidu preuzeo je NK Hajduk, a ostale je preuzela NK Rijeka. Klubovi preuzimaju odgovornost za ponašanje navijača. Može li Hajduk osigurati da ulaznice dobiju oni koji dolaze navijati u sportskom duhu?', pita se Borovec, koji ne nalazi spornim što se tijekom subotnjeg derbija točio alkohol jer je, prema njegovim riječima, arsenal pripremljen puno prije utakmice.

Izneseni su i podaci o zabranama dolaska na stadione za najekstremnije navijače - u Hrvatskoj ih je izdano za ukupno 180 osoba, od čega su 63 pripadnici Torcide, 44 Bad Blue Boysa i 25 pripadnika Armade. Brojka je, prema Borovcu, premala i ide se na to da se mjere izreknu za sve za koje postoje dokazi o ponavljanju prekršaja.


Kronologiju subotnjih nereda iznijela je Senka Šubat. Do 58. minute nije bilo protupravnih ponašanja, a tada je, nakon izjednačujućeg gola, Armada zapalila baklje i bacala ih na tartan stazu. Nakon toga baklje je zapalila Torcida i počela ih bacati prema navijačima Rijeke. Na meti su bili oni najbliži, na takozvanoj obiteljskoj tribini E, gdje dolaze roditelji s djecom i umirovljenici. Policija je intervenirala i krenula prazniti tribinu E do koje su u međuvremenu dotrčali pripadnici Armade i gađali Torcidu kamenjem odlomljenim sa stijena, a Torcida je uzrvatila. Kordon policije ispraznio je tribinu s Armadom te spriječio ulazak Torcide u stadion.

Primijenjena su i sredstva prisile - pepper spray, službene palice i psi s brnjicama na kratkom povodcu. Što se ozljeda tiče, najteže su prošli policajac koji je dobio kamen o podlakticu, zaradivši teške tjelesne ozljede, i redar kojemu je ozlijeđeno oko, a desetogodišnje dijete zadobilo je lakše tjelesne ozljede od baklje koju je Torcida bacila na obiteljsku tribinu. Uhićenih, za sada, nema puno - ukupno 20 pripadnika Torcide i 15 Armade, ali kriminalističko istraživanje se nastavlja i snimke se šalju u Split.

O fotografiji koja je posljednjih dana šokirala javnost, a na kojoj interventni policajac s psom kreće prema ocu koji je zagrlio prestravljenog sina, u policiji imaju odgovor - policajci, u stvari, izvode oca i sina s tribine koja je zasuta paljbom kamenja od strane Torcide.

Šubat je potvrdila da su u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeni razgovori s pojedinim igračima Rijeke, a po dovršetku bit će izvješteno nadležno državno odvjetništvo. Kao što je već poznato, radi se o Josipu Brezovcu, Leonu Benku, Dariju Kneževiću i Ivanu Močiniću, koje se sumnjiči da su sprječavali službene osobe u obavljanju dužnosti jer su pokušali pomoći jednom članu Armade koji je nakon utakmice utrčao na teren da bi se domogao bijeloga dresa, ali ga je policija zaskočila.