KLADITE SE PAMETNO

Borba za Euro; Gračana muče ozljede, ali vjeruje u prolaz

14.10.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija u Vinkovcima (18:00) igra uzvratnu utakmicu protiv Engleske. U prvom susretu izabranici Nenada Gračana poraženi su 2:1, ali zbog gola u gostima prepuni optimizma vjeruju kako će izboriti plasman na Euro 2015.

Opasno je živjela Engleska u prvom dvoboju u Wolverhamptonu, pogotovo poslije vodstva Hrvatske u 13. minuti, ali ipak je bolja i dominantnija igra u polju donijela sastavu Garetha Southgatea preokret i pobjedu 2:1 s kojom dolazi u Vinkovce. Englezi zadovoljni pobjedom, Hrvati aktivnim rezultatom koji im daje nadu uoči uzvrata.

- Englezi su jako dobri. Kompletni su i kvalitetni, a naša glavna zadaća će biti da im oduzmemo prostor. Nipošto se ne smijemo raširiti jer bi u tom slučaju lako dolazili u situacije 'jedan na jedan'. Moramo ih duplirati kako bi izbjegli situacije u kojima bi do izražaja dolazila njihova individualna klasa - rekao je izbornik Gračan u najavi utakmice.

Njega muči nekoliko stvari uoči današnjeg dvoboja, a one se uglavnom odnose na izostanke igrača. Zbog kartona nema veznjaka Pavičića, dok se na zadnjem treningu ozlijedio Ćorić. Kazat će Gračan da je to veliki hendikep, no vidjet ćemo hoće li to biti baš tako. Naime, njihove su alternative Caktaš i Pašalić koji su do sada puno više napravili na seniorskoj nogometnoj sceni.

- Brine me desni bok na kojem smo ostali bez Vrsaljka, Jedvaja i Župarića. Gorupec mjesec dana ne igra u Lokomotivi, Miloš je rezerva u Speziji. A, Englezi te pozicije napadaju preko odličnih Redmonda i Berahina - dodao je Gračan.

Možda bi lakše disao da mu je Kovač odlučio ustupiti Halilovića, Brozovića i Kovačića bez kojih se sinoć moglo protiv Azerbajdžana, no odluka je bila takva kakva je bila...

Reprezentacija Hrvatske izgleda dosta dobro prema naprijed jer uz sve ranije spomenute treba izdvojiti još Rebića i Livaju. Dojam je da oni mogu odraditi svoj dio posla prema naprijed, ostaje za vidjeti kako će braniči odraditi svoje.

Engleski mediji ne bi bili to što jesu, pa da nisu skrenuli naglasak s nogometa na potencijalni rasizam hrvatskih navijača, a sve u svjetlu nemilih scena od prije dvije godine u Kruševcu kada su igrali Srbija i Engleska. Tada je publika od prve do zadnje minute grubo vrijeđala tamnopute engleske igrače, a na kraju susreta došlo je do tučnjave između igrača i predstavnika obje reprezentacije.


Engleski izbornik Southgate pred dolazak u Vinkovce smiruje tenzije i bavi se pripremom svojih igrača za obranu prednosti iz dvoboja u Wolverhamptonu.

'U karijeri sam dosta puta surađivao s Hrvatima i smatram da su oni divni ljudi. Nikad kod niti jednog od njih nisam osjetio ništa ni blizu rasizmu. Uvjeren sam da se to neće dogoditi ni danas, a prava i teška bitka očekuje nas na terenu protiv vrlo dobre hrvatske selekcije', naglašava Southgate, koji kao i prije četiri dana nema na raspolaganju četiri ozlijeđena igrača od kojih su najvažniji veznjak Ward-Prowse i branič Jenkinson

'Znamo kako postupiti u slučaju da nas počnu vrijeđati, a sudac je taj koji donosi odluke. Tko zna što nas tamo čeka, ali moramo biti spremni na sve situacije, iako smatram da je najvažnije ući u utakmicu hladnih glava i ne paničariti ni u jednom trenutku zbog bilo čega', naglašava najbolji napadač Engleske Saido Berahino, strijelac pobjedničkog gola iz jedanaesterca, dok i lijevi bek Luke Shaw koncentraciju prebacuje na igru, a ne događanja na tribinama.

- Znali smo da su Hrvati opasni iz prekida, te smo zbog manjka koncentracije primili gol. Bilo bi bolje da smo sačuvali mrežu, ali ipak puni samopouzdanja idemo u Hrvatsku. Moramo odigrati uzvrat na isti način, dakle hrabro i ofenzivno, a atmosfera u momčadi je odlična i svi očekujemo plasman na Europsko prvenstvo - kazao je Shaw, a da se gosti ne kane u Vinkovcima braniti potvrđuje i najavljeni sastav s tri klasične špice.