DOMAĆIN PROBUĐEN IZ SNA

Bomba Alvesa prošvercala Brazil u finale

25.06.2009 u 22:42

Bionic
Reading

Nakon šokantne pobjede SAD-a protiv Španjolske, završni turnir Kupa konfederacija ipak će ugostiti jednog od eminentnih velikana svjetskog nogometa. Iako je Južnoafrička Republika bila ravnopravan suparnik, Brazil je golom Alvesa izborio prolaz

Brazil je već u natjecanju po skupinama pokazivao slabosti, no tri pobjede i sjajan dojam iz trećeg kola protiv Italije 'carioce' je stavio čvrsto u poziciju favorita. No papirnati favoriti nerijetko nogometne travnjake napuštaju pognutih glava.

Zlatna Dungina rezerva pogađa za finale

Domaćini se nisu imali namjeru povući, već su trkom zauzeli sredinu i uspostavili blagu dominaciju na terenu. Nakon uvodnih poluprilika Mokoena je imao prvi 'zicer' za veselje domaćih trubača na tribinama, no glavom je promašio iz čiste situacije.

Brazil je uzvraćao preko najkreativnijih igrača u svojim redovima, Kakaa i Robinha, no vratar domaćih Khune otklanjao je sve opasnosti. Trideset minuta prije kraja još jedna velika prilika i ponovno je u opasnosti Brazilac Cesar. Udarac Modise odbija se od brazilskog bloka i vratar milanskog Intera morao je dati svoj maksimum da spriječi šokantno vodstvo Afrikanaca.

Sve do kraja susreta situacija je lagano 'naginjala' na stranu domaćih, no sve izvjesniji bili su produžeci. Očekivali su ih i treneri jer nijedan nije napravio nijednu izmjenu do 82. minute. Tada Dunga uvodi Daniela Alvesa i pogađa. Pet minuta prije kraja sudac je opravdano dosudio slobodan udarac na rubu kaznenog prostora JAR-a i bek Barcelone topovskim udarcem pogađa za pobjedu Brazila 1:0.

Južnoafrikanci su ostavili izvrstan dojam i bit će neugodan protivnik sljedeće godine na SP-u, a Brazilce čeka finalni dvoboj protiv SAD-a u nedjelju u 20.30 u Johannesburgu. Pobijede li, postat će prva zemlja s tri naslova na ovom natjecanju; trenutačno vrh dijele s Francuskom. JAR igra dvoboj za treće mjesto, u nedjelju u 15 sati suprotstavit će se razočaranim Španjolcima.