NOVA PRAVILA LOŠA

Bode Miller raspalio po čelništvu FIS-a

21.10.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Američki skijaš Bode Miller (34) kritizirao je vodstvo Međunarodne skijaške federacije (FIS) zbog novih pravila koja se uvode u sezoni 2012/13.

Kako bi se smanjio broj ozljeda skijaša od sezone 2012/13. u Svjetskom kupu u alpskom skijanju koristit će se duže skije. Nove skije koristit će se u spustu, superveleslalomu i veleslalomu, dok će postojeće ostati jedino u slalomu.

Nove skije će biti duže za deset centimetara u muškoj i za osam centimetara u ženskoj konkurenciji. Novim propisima precizirane su i specifikacije za radijus obilaženja zavoja u veleslalomu za skijašice i skijaše. Revidirane specifikacije predviđaju minimalni radijus od 35 metara za muškarce i 30 metara za skijašice.

'Promjene dužine i širine skija su smiješna pravila. FIS svakim novim pravilom čini korak unazad i tako uništava ovaj sport. Od iduće sezone svaki rekreativac će imati bolje skije od natjecatelja', smatra američki skijaš.

Miller smatra kako dužina i širina skija nema veze sa sigurnošću skijaša, već treba raditi na tehničkim promjenama koje bi povećale sigurnost.

Dvostrukog pobjednika Svjetskog kupa je podržao i sunarodnjak Ted Ligety.

'Na takvim skijama se skijalo prije 20 godina. Čini mi se smiješnim vraćanje u prošlost u vrijeme tehnološkog razvitka i napretka', kazao je Ligety.