DVOBOJ NA WEMBLEYJU

Arsenal preokretom do FA kupa; Mateo Kovačić isključen, hrvatski veznjak nije mogao vjerovati za što mu je sudac pokazao karton

Bionic
Reading

Nogometaši Arsenala osvojil su engleski FA Cup pobijedivši u finalu na Wembleyu preokretom Chelsea s 2:1, dok je u finalu isključen hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić

Junak dvoboja bio je dvostruki strijelac Gabonac Pierre-Emerick Aubameyanga (28, 67), dok je strijelac za Chelsea bio Amerikanac Christian Pulišić (6).

Arsenalu je to rekordni 14. naslov u Kupu, u kojem su igrali također rekordnih 21 finale, dok je Chelsea ostao na 8 naslova, uz šest izgubljenih finala.

Chelsea je poveo vrlo rano, već u 6. minuti američki Hrvat Christian Pulišić se prošetao obranom Arsenala i lako iz blizine svladao vratara Martineza. Nakon gola su se 'plavi' povukli, inicijativu je preuzeo Arsenal i u 28. minuti uslijedilo je izjenačenje. Azpilicueta je srušio Pierrea Emerick Aubameyanga, a Gabonac je bio precizan s 'bijele točke'.

  • +5
Finale FA kupa 2020., Arsenal - Chelsea Izvor: EPA / Autor: Cath Ivill/NMC/Pool

U 47. minuti ozlijedio se danas daleko najbolji i najraspoloženiji igrač Chelsea Pulišić, da bi u jeku posvemašnje dominacije Chelseaja Arsenal došao do vodstva. 'Topnici' su odigrali brzi protunapad u 67. minuti, Aubameyang je u mjestu 'okrenuo' Rudigera i prebacio loptu preko istrčalog Cabalera.

Stvari su krenule još lošije za Chelsea kada je u 72. minuti isključen Kovačić. Hrvatski veznjak dobio je drugi žuti karton iako smo dojma da to nije bio kontakt za novu opomenu (prvi je dobio u 14. minuti). Provjere VAR-a nije bilo, jer se ona radi samo za izravni crveni karton.

Do kraja utakmice 'plavi' nisu uspjeli stvoriti ozbiljniju šansu.

Arsenal se ovim naslovom plasirao u Europsku ligu.