NOVE GAZDE

Arsenal i Liverpool idu na prodaju?

13.04.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Globalnom gospodarskom krizom pogađena su i dva engleska nogometna diva - Liverpool i Arsenal koji bi mogli dobiti nove vlasnike

Većinski vlasnici Liverpoola Amerikanci Tom Hicks i George Gillett obratili su se za pomoć banci Barclays, želeći prodati svoje udjele u klubu kako bi nadoknadili gubitak od 237 milijuna funti.

Liverpool, po nekim procjenama vrijedi pola milijarde funti, u planu ima izgradnju novog stadiona, a mora udovoljiti i zahtjevima navijača za stvaranjem kvalitetnije momčadi. Trener Liverpoola Rafael Benitez je izjavio da mu za formiranje nove ekipe, koja bi iduću sezonu postigla bolje rezultate, treba oko 60 milijuna funti.

Arsenal je suočen sličnim problemima. Borba za nadmoći u upravnom odboru tog premierligaša se pojačava nakon što je četvrti najveći dioničar kluba, Lady Nina Bracewell-Smith, zatražio kupca za svoje dionice.

Lady Nina Bracewell-Smith, koja posjeduje 15.9 posto dionica, zatražila je da se pronađe kupac za njen udio u engleskom prvoligašu a taj bi potez mogao dovesti do nadmetanja između dvojice najvećih dioničara Stana Kroenkea i Alishera Usmanova.

Američki milijarder Kroenke trenutačno posjeduje 29.98 posto dionica Arsenala, dok Uzbekistanac Usmanov ima 26.29 posto.

Ako udio jednog dioničara dosegne 30 posto, on ili ona moraju se ponuditi da kupe sve dionice. Dionice Arsenala trenutačno su vrijedne 10.000 funti svaka.

Kroenke je također vlasnik NBA kluba Denver Nuggetsa, MLS ekipe Colorado Rapids, a ima i 40 posto NFL ekipe St. Louis Rams.