financijska katastrofa

Apokaliptične procjene; NFL klubovima zbog koronavirusa prijeti gubitak od nevjerojatnih 5.5 milijardi dolara

20.05.2020 u 22:26

Bionic
Reading

Klubovima američke profesionalne nogometne lige (NFL) prijeti gubitak od 5.5 milijardi dolara ako bi se sezona 2020. igrala bez gledatelja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavio je magazin Forbes

Financijski analitičari magazina Forbes procjenjuju kako bi svaki klub izgubio najmanje 38 posto ukupnih prihoda iz 2018. godine, čiji su podaci posljednji dostupni.

Tako bi primjerice Dallas Cowboysi ili New England Patriots igrajući pred praznim tribinama izgubili više od 50 posto prihoda, dok bi Buffalo Billsi, Tennessee Titansi i Cincinnati Bengals izgubili oko trećine.

Igrajući pred praznim tribinama klubovi bi izgubili prihod od ulaznica, sponzora, prodaje hrane, pića i suvenira, parkirališta...

Sezona bez navijača također, bi naštetila i samim igračima. U ožujku je NFL liga pristala na novi kolektivni ugovor kojim igrači dobivaju 47 posto prihoda u vezi s nogometom 2020. i 48 posto iduće godine.

Liga je ovog mjeseca objavila kalendar za sezonu 2020. koja bi trebala započeti 10. rujna okršajem pobjednika Super Bowla Kansas City Chiefsa i Houston Texansa.