zajec za tportal

Ako netko zna kako Dinamo može napraviti malo čudo, Zeko zna: Malo smo si 'pospikali' i dogovorili kako ćemo ih dobiti

24.02.2022 u 06:40

Bionic
Reading

Pred Dinamovim nogometašima večeras (18.45 sati, Arenasport 1, MAXtv) uzvratna je utakmica play-offa za osminu finala Europske lige. Imat će Modri težak zadatak pred svojim navijačima, jer Sevilla je u Zagreb stigla s prednošću 3:1. No i takve su minuse Dinamovi igrači nekad znali nadoknađivati

Dinamo je u ludom ritmu, jer u Hrvatski Telekom Prvoj ligi konkurencija je sve jača, a prednost na tablici je minimalna, dok se u Europi protiv jake Seville bori za osminu finala Europske lige.

Večeras od 18.45 sati Dinamo kreće u lov na minus od dva gola za Sevillom, momčadi koja u španjolskoj La Ligi drži drugo mjesto iza vodećeg Reala. Prema tome, jasno je da će momčad Željka Kopića imati težak zadatak. No i prije skoro 45 godina, u rujnu 1977. godine, Dinamo je bio u istoj situaciji, ali je pred svojim navijačima pregazio Olympiacos s 5:1 i prošao u drugo kolo Kupa UEFA.

'Prva utakmica mi je u 'magli', ali prema rezultatu, jer izgubili smo 3:1, jasno je da nismo bili dobri. Olympiacos je i tada bio dobar, možda ne toliko financijski moćan kao danas, ali u ono vrijeme slabo su bile dostupne informacije o protivnicima. Tako da smo u toj utakmici igrali dosta stihijski, bez neke velike pripreme', prisjetio se tog okršaja u razgovoru za tportal legendarni Dinamov igrač, 65-godišnji Velimir Zajec.

Zato je uzvrat u Zagrebu bio posve drugačija priča.

'S obzirom na taj rezultat iz prve utakmice, ljudi kao da su bili sumnjičavi, čak nam nisu davali velike izglede u uzvratu, i zato se na tribinama okupilo oko 20-ak tisuća ljudi. Međutim mi smo ih razbili, odigrali smo vrhunsku utakmicu i prošli smo dalje.'

Trener Rudi Belin uoči te utakmice poveo vas je u karantenu, što baš i nije bilo uobičajeno u to doba.

'Da, nismo baš često išli u 'izolaciju', ali to je očito dalo rezultata. 'Pospikali' smo si, razgovarali puno više o igri, jer smo ipak znali puno više o njima, pa smo mogli i bolje razraditi taktiku.'

Inače, u tom zagrebačkom uzvratu među strijelce su se upisali Cerin (2), Senzen i Bonić. Peti gol zabio je Dinamov velikan, čija će se životna priča uskoro naći ukoričena u knjizi 'Zeko - biografija Velimira Zajeca', a za koju se zainteresirani mogu predbilježiti na stanici Zajec5.com.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Tada ste privukli pozornost Grka na sebe?

'Možda je to bio dodatni plus, ali mislim da su me prije zamijetili u utakmicama reprezentacije, jer smo u tom periodu čak tri puta igrali protiv Grčke. U Solunu, pa u Ateni i u Splitu, kada smo pobijedili 5:1.'

Nego, što Dinamo može protiv Seville? Tim prije što će Kopić morati sastavljati momčad bez dva važna igrača iz veznog reda, Arijana Ademija i Luke Ivanušeca.

'Dinamu će biti definitivno jako teško. To su dva izuzetno važna igrača, posebice Ademi, koji je vođa i kapetan, glavni motor momčadi. A Sevilla je odlična ekipa, druga na tablici, iza Reala, što potvrđuje njezinu vrijednost. Dinamu u prilog ne ide ni to što više ne vrijedi gol u gostima, pa ću mu za prolazak trebati pobjeda od tri gola. Svi znamo da hrvatskim klubovima, pa tako i Dinamu, ali i reprezentaciji, ne odgovaraju španjolske momčadi, koje su kombinatorne, dobro uigrane, tehnički jake. U svakom slučaju, bit će to teška utakmica, ali dok se igra, Dinamo mora tražiti svoju priliku.'

Pa kako ste opisali Sevillu, izgleda da je baš i nema. Po novim pravilima, jer je ukinut gol u gostima, Dinamu je za prolazak potrebna pobjeda od tri gola.

'Tko zna, možda Španjolci budu malo uljuljkani nakon pobjede 3:1. A čim od prve sekunde ne uđeš dobro u utakmicu, sve je moguće.'

Dinamo ima i dodatni problem - već za vikend igra važnu i tešku utakmicu s Osijekom. A prvenstvo je nikad neizvjesnije i izjednačenije.

'Da, uvijek je teško igrati domaće derbije nakon europskih ispita. Tim prije što su sada i Rijeka i Osijek te zahuktali Hajduk bodovno vrlo blizu. No bez obzira na sve probleme s ozljedama, mislim da Dinamo ima najširu klupu i da će pronaći načina spremiti se za taj okršaj. I nema kalkulacija u obje utakmice, ni protiv Seville ni protiv Osijeka, Dinamo mora ići hrabro i beskompromisno', završio je snažnom porukom legendarni Velimir Zajec.

  • +20
Sevilla - Dinamo, 17.02.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL