PORED SRCA

Kraljičin znak vječne ljubavi: U torbici je tijekom jučerašnjeg ispraćaja imala dva predmeta od velike sentimentalne vrijednosti

18.04.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Prizor kraljice Elizabete koja sama sjedi u kapeli Sv. Jurja na sprovodu svog supruga mnoge je dirnuo, a sad je otkriveno što je imala u torbici od koje se gotovo nikad ne odvaja

U tom tužnom trenutku u njoj je nosila rupčić, zaštiti znak voljenog supruga i zajedničku fotografiju snimljenu na Malti nedugo nakon vjenčanja. Oba predmeta imaju veliku sentimentalnu vrijednost za kraljicu i njezin brak duži od sedam desetljeća.

Bijeli, presavijeni rupčić, umetnut u džep na sakou, bio je zaštitni znak klasičnog stila preminulog vojvode od Edinburgha. Mediteranski otok Malta ima pak posebno mjesto u njihovim srcima i za njega su ih vezali neki od njihovih najljepših trenutaka u životu, ali i najbezbrižnijih.

Nedugo nakon vjenčanja, kraljica Elizabeta princ Philip, tamo su boravili od 1949. do 1952., a živjeli su u vili Guardamangia. Philip je u to vrijeme stacioniran na Malti kao mornarički časnik na brodu HMS Magpie. U to vrijeme je kraljica bila tek princeza i prva u redu za kraljevski tron jer je njezin otac još uvijek bio živ. Te dvije godine kasnije je i sama kraljica opisala kao jedno od najboljih razdoblja u svom životu u kojem je mogla živjeti normalnim životom, a voljenoj Malti često su se vraćali.

  • +16
Sprovod princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Par koji je bio u braku više od 73 godine, tamo je i 2007. proslavio 60. godišnjicu, a ispaljivanjem plotuna na dan sprovoda na Malti je također odana počast princu Philipu.

Poznato je i da je kraljica voljenom suprugu ostavila rukom napisano pismo uz vijenac od bijelih ljiljana, malih bijelih ruža i bijele frezije, koji je stajao na lijesu princa Philipa.

  • +7
Ispraćaj princa Philipa Izvor: Screenshot / Autor: screenshot