impresivno finale

Švedska je pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga: Naš Let 3 je završio na 13. mjestu

13.05.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Završilo je još jedno izdanje eurovizijskog natjecanja. Najboljih 26 zemalja večeras je nastupilo u finalu, a među njima i naši predstavnici čije stihove sada zna cijeli svijet. Pobjedu je odnijela Loreen, predstavnica Švedske. Na drugom mjestu se našla Finska, a na 13. Hrvatska

  • Švedska pjevačica Loreen s pjesmom 'Tattoo' pobjednica je ovogodišnje Eurovizije održane u Liverpoolu. Osvojila je 583 boda temeljenih na glasovima publike i žirija iz 37 europskih zemalja i Australije. To joj je drugi nastup i druga pobjeda na Euroviziji, nakon 2012. godine.

Drugo mjesto osvojila je Finska, a Izrael treće. Let 3 su osvojili su 13. mjesto sa 123 boda (deset puta više bodova publike nego žirija).

  • +4
Loreen - pobjednica Eurosonga 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Situacija na tablici nakon glasova publike iz cijelog svijeta:

  • Završio natjecateljski dio, slijedi glasanje. Britanski pjevač i kantautor Sam Ryder prošle je godine na Eurosongu zauzeo 2. mjesto te je Ujedinjenom Kraljevstvu na neki način donio domaćinstvo 67. natjecanja za pjesmu Eurovizije jer se ono kod pobjednika Ukrajine zbog rata nije moglo organizirati. Ryder je otpjevao svoju novu pjesmu 'Mountain'.
  • Na pozornici Eurosonga su došli i bivši predstavnici raznih zemalja. Prvo je nastupio Mahmood koji je predstavljao Italiju, a zatim Netta koji je predstavljala Maltu. Na pozornici se pojavio i bivši predstavnik Islanda, te Cornelia Jakobs koja je predstavljala Švedsku prošle godine. Zapjevala je i pobjednica Ujedinjenog Kraljevstva iz 1993. godine, a pjevala je pjesmu 'Better the Devil You Know'. Osobito emotivan trenutak u dvorani je nastao kad je Duncan Laurence (ranije predstavnik Nizozemske) zapjevao pjesmu koja je neslužbena himna nogometnog kluba Liverpool.
  • Holly Mae Muller je britanska pjevačica i tekstopisac koja je nastupila posljednja na ovogodišnjem Eurosongu predstavljajući Ujedinjeno Kraljevstvo. Mlada 25-godišnja pjevačica u finalu nastupila je s pjesmom 'I Wrote a Song'. U svijetu glazbe pojavila se premijerno kada je imala samo 9 godina, i to u spotu za Mikin hit 'Grace Kelly'.
  • Riječki bend Let 3 naš ovogodišnji predstavnik na Eurosongu, nastupili su predzadnji. Cijela dvorana je s njima oduševljeno pjevala i izgovarala 'ŠČ'. Inače, njihov nastup u polufinalu najgledaniji je od svih, s već tri i pol milijuna pregleda na službenom YouTube kanalu Eurosonga.
  • Joker Out je slovenski indie rock sastav, a na Eurosongu su nastupili s pjesmom 'Carpe Diem'. Nastali su 2016. godine i dosad objavili dva albuma. Jedan su od najupješnijih slovenskih bendova. Inače, Slovenci ove godine nisu svoje predstavnike birali kroz glazbeno natjecanje, već je odluku donio žiri nacionalne kuće. Članovi grupe su veliki obožavatelji Eurosonga, a pjesmu s kojom predstavljaju svoju zemlju napisali su sami.
  • Izraelska predstavnica Noa Kirel izvela je pjesmu naziva 'Unicorn'. Noa uživa status pop zvijezde u Izraelu još od 2015. kada je objavila svoju prvu pjesmu. S pjesmama bržeg tempa i mediteranskim elementima još kao mlada se prometnula u glavnu izraelsku teen zvijezdu. U međuvremenu je bila na raznim televizijskim showima poput MTV Europe Music Awards i Israel’s Got Talent u ulozi članice žirija. Osim u glazbenim uspješno plovi i u voditeljskim i glumačkim vodama, a bavila se i modelingom.
  • Monika Linkytė je litvanska pjevačica koja je svoju državu već predstavljala na Eurosongu 2015. godine, zajedno s Vaidasom Baumilom s pjesmom 'This Time', zauzevši 18. mjesto. Nakon osam godina ponovo predstavlja svoju državu, ovaj put s pjesmom 'Stay', a nastupila je 22.
  • Lord of the Lost je njemački industrial metal bend iz Hamburga kojeg je osnovao pjevač i frontmen Chris Harms. S pjesmom 'Blood and Glitter' predstavili su Njemačku. Budući da je Njemačka zemlja koja pripada tzv. Velikoj petorci, imali su direktan ulazak u finale.
  • Predstavnica Norveške Alessandra Mele nastupila je dvadeseta s pjesmom 'Queen of Kings'. Ova 20-godišnja norveško-talijanska pjevačica i tekstopisac već je s 12 godina pobijedila u talijanskom talent showu 'VB Factor', a 2022. natjecala se u sedmoj sezoni The Voicea - Norges beste stemme 2022., stigavši do emisija uživo.

Veći dio života živjela je u Italiji, no prije dvije godine, nakon završene srednje škole, odlučila se preseliti u Norvešku jer se željela približiti svojoj norveškoj obitelji te se htjela početi više baviti glazbom. Na svom prvom pjevačkom natjecanju sudjelovala je sa 6 godina i osvojila brojne s ABBA-inim klasikom 'Dancing Queen'.

  • Tvorchi, ukrajinski elektronički glazbeni duo iz Ternopila, koji su 2018. osnovali producent Andrii Hutsuliak i pjevač Jimoh Augustus Kehinde, predstavljaju Ukrajinu u finalu Eurosonga s pjesmom 'Heart of Steel'. Ukrajina je predstavnika odabrala još u prosincu u kijevskoj podzemnoj stanici pretvorenoj u ratno sklonište. Dosad su objavili četiri studijska albuma. Ukrajina je i prošlogodišnji pobjednik Eurovizije s pjesmom “Stefania” u izvedbi Kalush Orchestra.
  • Moldaviju je u finalu ovogodišnjeg Eurosonga predstavio Pavel Parfeni, poznat i kao Pasha Parfeni s pjesmom 'Soarele şi luna'. Na Eurosongu je već nastupao i 2012. godine s pjesmom Lăutar, a tada je zauzeo 11. mjesto.
  • Elen Yeremyan, profesionalno poznata kao Brunette, armenska je kantautorica. Ova 21-godišnjakinja je za predstavljanje svoje zemlje na Eurosongu izvela pjesmu 'Future Lover'. Na sceni je dala sve od sebe, kako vokalno, tako i plesno, a nastupila je i u atraktivnom izdanju. Svoju pjesmu je opisala kao mračnu i dramatičnu.

Nastupa od svoje četvrte godine i u svojoj je zemlji velika zvijezda. S 15 je napisala svoju prvu pjesmu, a s 18 je objavila svoj debitantski singl. Članica je i ženske grupe En Aghjiknery, a nastupa i s bendom Project12. Nastup na Eurosongu bio joj je dugogodišnji san koji joj se sada i ostvario.

  • Šesnaesti je na pozornicu izašao Stef Caers, poznatiji kao Gustaph, belgijski kantautor, producent i vokalni trener. U finalu Eurosonga predstavljat Belgiju s pjesmom 'Because of You'. S njom je publiku vratio u devedesete, u kombinaciji klupske glazbe, klavira i synthesizera, a posvećuje je svim prijateljima i saveznicima koji čine njegovu odabranu obitelj. Glazbenu karijeru započeo je tijekom studija na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu.
  • Već osmu godinu na Eurosongu nastupaju i predstavnici Australije. Ove godine njihov predstavnik je grupa Voyager, progresivni metal bend iz Pertha osnovan 1999. godine s pjesmom 'Promise'. Oni su prvi australski eurovizijski sudionici koji su interno odabrani od 2018. Svi sudionici između 2019. i 2022. odabrani su kroz nacionalno finale Eurovizije - Australia Decides. Osnovanai su 1999. godine i od tada je izdala sedam studijskih albuma. Za plesnu koreografiju odabrali su šljokičaste i crna odijela, a na pozornicu su doveli i automobil.
  • Četrnaeste po redu, predstavljajući Češku nastupio je ženski sastav Vesna koji je izveo pjesmu 'My Sister's Crown'. Za vrijeme pandemije koronavirusa snimili su novi album 'Anima' kojim su učvrstili svoju poziciju sceni. Glavna poruka njihove pjesme je 'veličanje sestrinstva i pobijanje one poznate tvrdnje da je žena ženi vuk', a skladba je brza s elementima folklora i primjetnim utjecajem Balkana. I za nastup u finalu odjenule su baby ružičaste kostime s potpisom češkog dizajnera Jana Smejkala.
  • Reper, pjevač i tekstopisac Käärijä je ovogodišnji predstavnik Finske u finalu Eurosonga s pjesmom 'Cha Cha Cha'. Publika ga je dočekala s vriskovima i ovacijama. Inače je poznat je po energičnim nastupima bez majice, a glazbom se bavi od 2014. godine. U svom eurovizijskom nastupu spaja rap, elektronsku glazbu, metal i šlager. Jedan od glavnih favorita za pobjedu na Eurosongu, a njegov nastup i pjesma su nešto što se do sada nije vidjelo ni čulo na natjecanju. Pjevao je na finskom jeziku, a u neposrednu blizinu Arene u kojoj se ove godine održava ovo natjecanje doveo prikolicu sa saunom.

Podsjetimo, Finska je dosad već jednom osvojila Eurosong, a bilo je to 2006. godine, kada ih je predstavljao bend Lordi s pjesmom 'Hard Rock Hallelujah'.

​​​

  • Alika Milova, 20-godišnja pjevačica iz Estonije, prošla je u finale s pjesmom 'Bridges'. Svoje pjevačko ime izgradila je sudjelujući na raznim natjecanjima i televizijskim emisijama u Estoniji i drugim državama. Estonska pjevačica ruskih korijena svoj je glazbeni put počela graditi još u djetinjstvu brojnim pojavljivanjima u raznim pjevačkim natjecanjima i televizijskim emisijama. Večeras je nastupila s pjesmom 'Bridges' kojom poručuje kako je u životu 'najvažnije ne izgubiti samog sebe i ostati svoj'.
  • Italiju je ove godine predstavio 34-godišnji pjevač Marco Mangoni. Srčano i emotivno je otpjevao pjesmu 'Due vite', a publika ga je pozdravila s velikim oduševljenjem. Na talijanskoj glazbenoj sceni se proslavio 2009. godine, nakon što je pobijedio u trećoj sezoni talijanskog 'X-Factora'. Od tada je snimio sedam nosača zvuka i prodao 2,8 milijuna ploča. Ovo mu nije bio prvi nastup na Sanremu. Na tom je festivalu debitirao 2010. godine, a potom je u njemu sudjelovao i 2013. godine. Bilo je to 63. izdanje Sanrema na kojem je pobijedio sa svojom pjesmom 'The essential' što mu je osiguralo nastup na Eurosongu u Švedskoj gdje je postigao vrlo dobar uspjeh: zauzeo je sedmo mjesto.

Deseti su nastupili Albina & Familja Kelmendi kao predstavnici su Albanije na ovogodišnjem Eurosongu, s pjesmom 'Duje' koja govori o ljubavi u obitelji. Zabilježili su uspjeh u polufinalu impresivnim vokalnim performansom, ali i scenskim nastupom. 'Bila sam na pozornici mnogo puta sama i to je prekrasan osjećaj, ali biti sa svojom obitelji stvar je potpuno nova razina. Nešto snažno i posebno', ističe talentirana albanska predstavnica.

  • Švedska ove godine navija za Loreen koja ih je predstavila s pjesmom 'Tattoo'. U svojoj karijeri već je upisala pobjedu na Eurosongu, 2012. godine s pjesmom 'Euphoria'. I ove godine slovi kao jedna od glavnih favoritkinja natjecanja. Pravo ime joj je pravo ime Lorine Zineb Nora Talhaoui, a zvijezda je švedske glazbene scene otkako je dospjela u središte pozornosti 2004. kada je završila na četvrtom mjestu u švedskoj verziji talent showa Idol. Radila je kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica nekoliko švedskih reality TV emisija. Osim glazbe i televizije, Loreen se bavi i aktivizmom. Primjerice, tijekom Eurosonga 2012. bila je jedina sudionica koja se susrela s aktivistima za ljudska prava, dok je 2014. dobila Svjetsku dječju nagradu za borbu za prava djeteta.

Inače, Švedska se može pohvaliti čestim dobrim rezultatima na Euroviziji. Pobijedila je 1974. s ABBA-om, 1984. s Herreysom, 1991. s Carolom, 1999. s Charlotte Nilsson, 2015. s Månsom Zelmerlöwom te s Loreen 2012.

  • Osma je nastupila španjolska scenografkinja i kostimografkinja Blanca Paloma koja je privukla puno pažnje u drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga. Ova 33-godišnjakinja izvela je pjesmu 'Eaea'. U Španjolskoj se proslavila 2021. godine, a od tada je objavila pet singlova.
  • Sedmi je nastupio predstavnik Cipra, Andrew Lambrou koji je izveo pjesmu 'Break a Broken Heart' s kojom je i prošao u finale u drugoj polufinalnoj večeri. Nakon nastupa je izazvao oduševljenje pretežno ženske publike koja ga je nahvalila na društvenoj mreži. Zaludio je gledateljice svojom mišićavom pojavom. Rođen je u obitelji ciparskih Grka, a glazbom se bavi od svoje pete godine. Sa samo 17 godina potpisao je ugovor s Maree Hamblion u Sony Music Publishingu, što ga je postavilo na put stvaranja glazbe u Australiji i Los Angelesu. Publika ga je večeras nekoliko puta nagradila glasnim ovacijama te aplauzom.
  • La Zarra (pravog imena Fatima Zahra Hafdi), 35-godišnja kanadska pjevačica koja živi u Francuskoj, predstavlja ovu državu u finalu Eurosonga s pjesmom 'Évidemment' (što u prijevodu na hrvatski znači 'Očito'). Svoju pjesmu opisuje kao 'univerzalnu ljubavnu himnu koju svi mogu pjevati, a u njoj govori o bivšem dečku s kojim je bila u toksičnoj vezi te o tome kako ju je prekid učinio jačom i boljom osobom'. Pjevačica je omiljena među eurovizijskim fanovima diljem Europe.

Inače, Francuska je na Eurosongu sudjelovala 64 puta od samog početka 1956. godine.

  • Srbiju na Eurosongu ove godine predstavlja Luke Black, pravog imena Luka Ivanović. Kako je objasnio uoči Eurosonga, inspiraciju za pjesmu je dobio još u vrijeme korone, dok tekst pjesme i govori 'o situaciji koja se događala zadnjih godina, kolektivnom buđenju i kako ne smijemo žmiriti na zlo'. Inače se o bivšem darkeru, koji je šokirao Beograd dok je na ulicama šetao vodeći na uzici jastoga, malo toga zna, a u srpskim medijima ga opisuju kao misterioznog. Zanimljivo je da je Luka jako popularan u Kini.
  • Četvrta je nastupila predstavnica Poljske, glazbenica Blanka s moćnom pjesmom 'Solo', koja govori o ženskoj snazi i neovisnosti. Pobrinula se za sjajnu atmosferu u liverpulskoj Areni i veselim ritmova rasplesala je publiku. Inače ima poljske i bugarske korijene, a već je kao 14-godišnjakinja samouvjereno zakoračila u svijet glazbe i napisala svoju prvu pjesmu. Svoj glazbeni talent razvijala pohađajući razne škole pjevanja i plesa u Sjedinjenim Američkim Državama, a po povratku u Poljsku počela je kombinirati DJ-ing s pjevanjem i plesom. Pojavila se čak i u popularnom showu Top Model.
  • Treći je nastupio 21-godišnji glazbenik Remo Forrer s pjesmom 'Watergun' predstavlja Švicarsku u finalu Eurosonga. Riječ o skladbi za koju je ovaj talentirani mladić izjavio da je za nju posebno vezan te mu puno znači. Švicarskoj publici postao je poznat zahvaljujući pobjedi u trećoj sezoni showa 'The Voice of Switzerland' 2020. godine. Otad je objavio četiri singla te polako gradi svoju glazbenu karijeru.
  • Opisana kao 'drska' scenska pojava, portugalska pop & soul pjevačica i kantautorica nastupila je druga te je izvela pjesmu 'Ai Coração'. Mimicat je na scenu donijela atmosferu luksuza i glamura, dašak Moulin Rougea, raskošnu kabaretsku točku. Prepoznatljiva je po svom dubokom glasu, a pjeva i piše pjesme od svoje devete godine.

Na sceni se pojavila tek 2014. godine s albumom 'For You'. Inače tekst glazbe za pjuesmu 'Ai Coração' potpisuje upravo ona, dok je, stvarajući glazbu, udružila snage s Luísom Pereirom.

  • Prve su u finalnoj večeri nastupile predstavnice Austrije. Teya i Salena pitaju se 'Who the Hell is Edgar?', a glazbeni kritičari proglašavaju ih 'favoritima iz sjene'. Njihova pjesma se referira na Edgara Allana Poea, a govori o tome da je duh slavnog književnika ušao u tijelo pjevačice i umjesto nje piše tekstove pjesama. Inače Teya Devy je Teodora Špirić. Podrijetlom je iz Srbije, ali je rođena u Beču i ima austrijsko i srpsko državljanstvo. Na Beoviziji je nastupila 2020. godine s pjesmom 'Sudnji dan' osvojila 10. mjesto u finalu.
  • Pobjednici, Kalush Orchestra iz Ukrajine, otvorili su show uz taktove pjesme 'Stefania'. Na pozornici Eurosonga nakon toga su predstavljene su sve zemlje koje će večeras nastupiti. Publika je bila oduševljena kad su Prlja i ekipa izašli na pozornicu. Nakon mimohoda na pozornicu su izašle tri voditeljice, Alesha Dixon, Julia Sanina i Hannah Waddingham. U finalnoj večeri Eurosonga pridružio im se i Graham Norton.

Grupa Let 3 nakon punih šest godina brane boje naše zastave u finalu. Na pozornicu će se popeti kao pretposljednji izvođači, a osim njih večeras se bore Austrija, Portugal, Švicarska, Poljska Srbija, Francuska, Cipar, Španjolska, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija Belgija, Armenija, Moldova, Ukrajina, Norveška, Njemačka, Litva, Izrael, Slovenija i Velika Britanija. Šest zemalja direktno se kvalificiralo u finale, a to su: Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i prošlogodišnja pobjednica Ukrajina.

Redoslijed izvođača u finalu:

Za ovogodišnje izdanje Eurosonga, ulaznice su odavno planule. Prodano je 25.000 ulaznica po cijeni od 15 funti. Kladionice za Eurosong našim Letovcima su prognozirale 12. mjesto. Na vrhu su Švedska i Finska, slijede ih Ukrajina i Izrael.

  • +21
Eurovizija - finalna večer Izvor: Profimedia / Autor: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glasati se može tek od trenutka kad voditeljice daju signal, po završetku izvođenja posljednje pjesme. Glasanje će trajati 15 minuta, a glasat će se putem Eurovision aplikacije ili putem SMS poruka i telefonskih poziva. Broj glasova je ograničen na po 20 glasova s jednog telefonskog broja. Detalje s brojevima i cijenama poziva iz svih zemalja regije možete pronaći.

Na dan finala Eurosonga

Pogledajte atmosferu na ulicama Liverpoola: Hrvatske zastave vide se posvuda

Pogledaj galeriju