to se svi pitaju

Zašto Bosne i Hercegovine nema na Eurosongu, a sudjeluje Australija?

12.05.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Eurovizijska groznica je na vrhuncu. Sutra se u Liverpoolu održava veliko finale. Ove godine, kao i prethodnih, sve od 2016. neće nastupiti predstavnik Bosne i Hercegovine, a mnogima nije jasno sudjelovanje Australije na natjecanju za pjesmu Europe

Sve zemlje bivše države koje su otišle na Eurosong plasirale su se u finale, a BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija odustale su od natjecanja. Preciznije, Bosna i Hercegovina je de facto izbačena iz natjecanja zbog dugova državnih televizija prema EBU-u.

Svojedobno je rukovoditeljica Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga. 'Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Europske radiodifuzijske unije (EBU)', rekla je za Avaz.

'Drugi faktor je da pri ovakvom financiranju javnih servisa nemamo mogućnost izdvojiti sredstva za sudjelovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem sudionika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola milijuna maraka', kazala je Babović i objasnila 'kako ne postoji zakonski reguliran način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za financiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga te da je EBU bio spreman da im, pod određenim uvjetima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali da je to iluzorno za BiH.

Podsjetimo, BiH je posljednji put na Euroviziji bila još 2016. godine. Tada su je s pjesmom 'Ljubav' nastupili Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala.

Izvor: Društvene mreže

Na ovogodišnjem Eurosongu nastupa australski rock bend Voyager, a brojni su se gledatelji upitali što Australija radi na nečemu što se zove Eurosong. Možda nije geografski najlogičnije, ali po svemu ostalom je nihovo sudjelovanje očekivano. Čak 12 posto ukupne gledanosti dolazi iz Australije pa su organizatori pomislili da bi gledanost mogla biti i veća kada bi ta zemlja imala svojeg predstavnika na Eurosongu.

  • +17
Eurovision 2023, 2. polufinale Izvor: Profimedia / Autor: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Australija je prvi put sudjelovala 2015. u spomen na 60. natjecanje, a predstavljao ju je Guy Sebastian s pjesmom 'Tonight Again' koji je zauzeo peto mjesto. Australcima je naposljetku dopušteno da se svake godine natječu, ali više im nije dopuštena izravna kvalifikacija u finale, već moraju proći polufinalni krug. Ako njihov predstavnik pobijedi, neće organizirati Eurosong, nego jedna od zemalja organizatora natjecanja, odnosno Big 5. Velika Britanija je, kao članica Big Fivea, ove godine uskočila umjesto Ukrajine.

SVI IH VEĆ ZNAJU

Pogledajte kako su obožavatelji u Liverpoolu reagirali na Let 3

Pogledaj galeriju