KONTROVERZNI KADROVI

Uvodne špice serija koje su nas ostavile bez daha

10.07.2011 u 08:36

Bionic
Reading

Svaka televizijska serija ima uvodnu špicu u kojoj nas pokušavaju uvesti u radnju. Neke su zabavne, neke dosadne, a neke su samo popisi glavnih glumaca i svih ostalih faca koje su radile na seriji. U posljednje vrijeme pokazao se popularan trend ulaganja sve veće doze kreativnosti baš u uvodne sekvence. Donosimo vam popis nekolicine serija koje će zasigurno ostati u povijesti televizije

Obitelj Soprano

Veliki bijeli auto, kubanska cigara u prvom planu i ranojutarnja samotna vožnja. Da, to je Tony Soprano, simpatični kralj mafije New Jerseyja. Krajem devedesetih godina počelo je emitiranje ove kultne televizijske serije koja je odmah nakon prikazivanja prve sezone zadobila popularnost svjetskih razmjera. Čak i u našim krajevima su svi, od klinaca do penzića, svakoga tjedna željno očekivali nove epizode o avanturama mafijaške obitelji. Težak je zadatak bio napraviti uvodnu špicu koja pokazuje srž same serije. No, na sreću, nastao je uvod koji postaje popularan koliko i sama serija. Uz poantu radnje koja je prikazana u minuti, dodatni šarm daje i glazbena pozadina Woke Up This Morning engleske grupe Alabama, a soundtrack cijele serije nekoliko godina bio je na samom vrhu Billboardove ljestvice.

Sopranosi su ušli u povijest kao najgledanija serija u povijesti, primili niz nagrada i ostavili traga na televiziji i društvu. Danas kada više nema Tonyja Soprana, male ekrane je zauzela najgledanija serija MTV-ja 'Jersey Shore'.

Dva metra pod zemljom

Tko bi ikada rekao da serija čija je tematika pogrebno poduzeće može poprimiti razmjere svjetske popularnosti. Za sve je zaslužan scenarist Alan Ball koji je godinu dana prije početka emitiranja iste osvojio nagradu Oscar u kategoriji najboljeg originalnog scenarija za film Vrtlog života. Radnja serije vrti se oko obitelji Fisher i njihova obiteljskog posla, ni više ni manje nego vođenja pogrebnog poduzeća.

Napraviti uvodnu špicu za seriju poprilično bizarne tematike, bio je izazov. U nešto manje od dvije minute prikazani su minimalistički kadrovi prožeti bjelinom i popraćeni suptilnom glazbom. Rezultat je simpatično jeziva atmosfera i oduševljenje publike i kritike.

Trava

Radnja je smještena u tipični američki gradić malih dimenzija u kojem je sve poprilično dosadno, a pokretač je priča o samohranoj majci s egzistencijalnim problemima. Zvuči kao idealan materijal za dosadnjikavu dramu televizijske produkcije, ali televizijska kuća Showtime u ovu seriju ubacila je popriličnu dozu crnog humora. Ona je 'očajna kućanica' koja uzima stvar u svoje ruke i počinje dilati travu.

Intro ove serije je naprosto genijalan. Idealizirane slike predgrađa u kojima je vizualno u gondrijevskom stilu naglašeno ponavljanje tipičnih radnji stanovnika jednog malog gradića. Na sve to dolaze mnogobrojne popkulturalne reference i genijalan soundtrack. Pjesma Little Boxes Malvina Reynoldsa dodatno naglašava cinizam cijele serije i kritiku američkog društva.
O seriji dovoljno govore i mnogobrojne nagrade kao što su Emmy ili Golden Globe, ali i velike simpatije publike.

Očajne kućanice

Male sredine očito su jako inspirirale scenariste televizijskih kuća. U sam vrh popularnosti zasigurno se upisala i televizijska serija koja prati živote šest kućanica i misterije koje se odvijaju oko njih u malom gradiću Fairviewu. Zasigurno ne postoji osoba na našim prostorima koja ne zna za avanture Očajnih kućanica. Popularnost su stekle već nakon prikazivanja prve sezone koju je samo u Americi pratilo 28,2 miliona gledatelja, a termin 'Desperate Housewives' postaje kulturalni fenomen u cijelom svijetu.

U uvodnoj špici, napravljenoj kao animacija u kolaž tehnici, možemo vidjeti isječke poznatih slikarskih djela, uključujući Adama i Evu, muškarca i ženu koji se drže za ruke i Campbellovu konzervu Andyja Warhola. Ironično, zar ne?

Okus krvi

Koliko je vampirska tematika popularna u zadnje vrijeme, zasigurno pokazuje serija Okus krvi koja ruši rekorde gledanosti diljem svijeta. Čovjek koji stoji iza ovog projekta već 
je spomenuti Alan Ball, kojem je popularnost serije 'Dva metra pod zemljom' osigurala ulazak u svijet televizijskih serija.

Radnja serije smještena je u malom gradu u Louisiani, a pratimo razvoj događaja oko konobarice koja je zaljubljena u lokalnog vampira. Prva sezona je dobila pozitivne kritike i nekoliko nagrada, uključujući Zlatni globus i Emmy.

Uvodna špica ove poprilično mlade serije uvrštena je u jednu u od najboljih uvodnih scena u povijesti televizije. Intro obrađuje tematike kršćanstva i seksa prožete sa scenama nasilja. Ekipa koja stoji iza ove famozne špice dolazi iz kuće Digital Kitchen. Sve scene snimljene su na području Louisiane, a nekoliko cameo uloga odigrali su i zaposlenici studija.

Dexter

U samom vrhu kontroverznih televizijskih serija zasigurno je Dexter, čiji je glavni junak ujedno i forenzičar i serijski ubojica. Simpatični sociopat pažnju gledatelja privlačio je punih pet sezona, a od kritike je dobio samo riječi hvale.

Ne treba puno pričati o uvodnoj špici. Ona prikazuje dugačku montažu u kojoj vidimo najnormalnije dnevne aktivnosti poput brijanja, oblačenja, pripremanja doručka i samog konzumiranja hrane od strane Dextera kojom se priziva njegova zlokobna priroda. Televizijski kritičar Jim Emerson izjavio je: 'Kad prvi put pogledate špicu, ona vam kaže sve što trebate znati o glavnom liku.' 

Serija je 2007. godine osvojila prestižnu televizijsku nagradu Emmy u kategoriji 'najbolje uvodne špice'. Špicu i glazbu kreirao je studio Digital Kitchen, ista produkcijska kompanija koja je kreirala i uvodni materijal serija 'Okus krvi', 'Reži me' i 'Dva metra pod zemljom'. U izdanju TV Guidea iz 2010. godine, uvodna špica serije proglašena je sedmom najboljom od strane čitatelja.