SVI NA OKUPU

Uskrsna tradicija kraljevske obitelji: Od zajedničke mise do zabave za najmlađe

07.04.2023 u 08:21

Bionic
Reading

Ovaj Uskrs uvelike će se razlikovati od svih dosadašnjih jer će ga članovi britanske kraljevske obitelji obilježiti bez kraljice Elizabete II, no uspomenu na nju sačuvat će nastavljajući njezinu tradiciju

Sve ono što je do sada radila kraljica Elizabeta II uoči i na sam Uskrs sada će umjesto nje obavljati njezin nasljednik, kralj Charles III. A evo koje će se tradicije i ove godine pridržavati cijela kraljevska obitelj.

Monarhovo hodočašće u katedralu na Veliki četvrtak

Uskrsne svečanosti pokojna kraljica Elizabeta II tradicionalno je započinjala na Veliki četvrtak, kada bi putovala u katedrale u cijeloj zemlji da bi podijelila posebne kovanice muškarcima i ženama u znak priznanja za njihov doprinos njihovoj zajednici i crkvi.

Ta ceremonija održava se u Engleskoj od 600. godine nove ere, a kraljica se pridržavala nje od početka svoje vladavine 1952. Zbog svega ne čudi to da joj je teško palo kada je lani morala zbog bolesti odustati od te tradicije, a u njezino ime to su tada odradili princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla, no ove godine obavit će to prvi put kao kralj i kraljica supruga.

Ovogodišnja služba održat će se u katedrali u Yorku, a kralj Charles III uručit će kovanice za 74 muškarca i 74 žene, što je simbolično, tj. znak njegovih godina.

Inače, u toj katedrali u Yorku u studenom je, naručena za njezin platinasti jubilej, stavljena kraljičina statua te će na Veliki četvrtak s visine gledati na svog sina.

U dvorcu Windsor na Uskrs će se okupiti obitelj

Za Windsorove Uskrs znači obiteljsko okupljanje, zbog čega većina članova kraljevske obitelji dolazi u dvorac Windsor te prvo prisustvuju nedjeljnom misnom slavlju u kapelici St. Georgea, a potom se druže u samom dvorcu na tradicionalnom ručku.

Tijekom svoje duge vladavine, kraljica Elizabeta II tek je nekoliko puta propustila uskrsnu misu u kapelici St. Georgea, a prošle godine kraljevsku obitelj predvodili su Kate Middleton i princ William s princem Georgeom i princezom Charlotte.

JAČI OD SVEGA

[FOTO] Čvrsto držeći za ruke Charlotte i Georgea, princ William i Kate Middleton pokazali Harryju da im njegove optužbe ništa ne znače

Pogledaj galeriju

Potraga za uskrsnim jajima

Da kraljevska djeca, baš poput svojih vršnjaka, imaju svoju potragu za uskrsnim jajima u dvorcu Windsor, potvrdila je Kate Middleton još 2016. u televizijskom intervjuu. Tada je rekla kako je kraljica Elizabeta II uvijek ostavljala mali dar u sobama djece da bi praunuke iznenadila znakovima pažnje.

Kraljevska obitelj je, osim toga, otkrila da uskrsna potraga ima dugogodišnju kraljevsku tradiciju jer je još sama kraljica Viktorija kao dijete uživala u 'lovu na obojena jaja'.

  • +9
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia