SMRT GITARISTIČKOG VIRTUOZA

U vrtlogu seksa, droge i rock'n'rolla: Eddie Van Halen mogao je imati najbolji bend na svijetu da mu instant slava nije donijela i drugu stranu medalje

07.10.2020 u 20:35

Bionic
Reading

Eddie Van Halen slavu je stekao svojim virtuoznim sviranjem gitare, a jedan od najvećih gitarista svih vremena, prema tvrdnji menadžera američkog hard rock sastava Van Halen kojeg je s bratom Alexom osnovao, mogao je imati i najveći bend na svijetu da nije bilo one druge strane koju slava nosi

Eddie je s Alexom hard rock bend Van Halen osnovao 1972. godine, no kad su u sastav za dvorišne partije u Los Angelesu ušli basist Michael Anthony i neškolovani vokal ograničenih mogućnosti David Lee Roth, krenuo je strelovit uzlaz benda koji već s prvim istoimenim debitantskim albumom objavljenim 1978. godine postiže ogroman uspjeh.

Popeli su se do vrhova glazbenih ljestvica, postali multiplatinaste superzvijezde i započeli neslavan niz uspjeha, drame i razvrata, s turnejama obilježenim seksom, drogom i totalnim uništavanjem hotelskih soba.

'Popijete bocu cuge, trgnete par metakvalona i popušite džoint-dva (ili deset) pa gledate kamo će vas noć odvesti', prisjeća se mantre benda Van Halen u svojoj knjizi Noel Monk, menadžer benda koji im je u sedam godina do razlaza bio i blizak prijatelj, miritelj i promotor.

'Previše talenata i previše ega, previše različitih osobnosti, previše droge i alkohola. Morali su biti sjajni od samih početaka, jer nikako nisu mogli potrajati', piše u svojoj knjizi Monk.

Tračak nade za Eddieja koji je šokirao Amerikance

Bend Van Halen je s nastupima završio 1985. godine, dotučeni sukobima, egom i nekontroliranom konzumacijom alkohola i droga, no u jednom se trenutku za Eddieja Van Halena pojavio tračak nade da će se izvući.

Bend su u to vrijeme opsjedale grupie djevojke, prema Monkovim opisima ljepotice koje kao da su sišle s naslovnica Playboya ili Penthousea. Za druženje s članovima benda bile su spremne učiniti sve, a o običajima na turnejama govori dovoljno podatak da su ih često posjećivali liječnici čisteći ih penicilinom.

'Nekontrolirani hedonizam bio je dio njihove kreativnosti i uspjeha', kaže Monk.

Milijuni Amerikanaca ostali su u šoku kad se Eddie Van Halen odlučio vjenčati za američku mezimicu i zvijezdu televizijskih sapunica. 'U taj vrtlog seksa, droge i rock' n 'rolla ušetala je Valerie Bertinelli. Nije mogla znati u što se upušta, a opet, pretpostavljam da bi se isto to moglo reći i za Edwarda', piše u svojoj knjizi Monk.

Valerie je Eddieja prvi put upoznala u kolovozu 1980. tijekom posjeta roditeljima u svom rodnom Shreveport, gradiću u Luisiani. Kćeri scenske djelatnice i bivšeg boksača koji je upravljao tvornicom automobila Eddie se svidio na naslovnici albuma, ali znala je samo za njegovu reputaciju divlje glazbene superzvijezde, ne i koliko je doista simpatičan momak.

Promotor je iza kulisa koncerta Monku rekao da je Valerie zaljubljena u Eddieja i da se želi s njim upoznati. Nije bila još jedna usputna obožavateljica, stvarno joj se sviđao. Monk je nakon koncerta uhvatio Eddieja koji je krenuo prema svlačionici i rekao mu tko ga čeka u privatnoj sobi, slabo znajući tko je zapravo ona.

Iako nervozni prilikom upoznavanja, jedno drugo su očito privukli, ali Monk kaže da ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti ono što je uslijedilo. Tri mjeseca kasnije, Valerie se pojavljivala u raznim gradovima s planom za vjenčanje 11. travnja 1981. godine.

Valerie i Eddie su se vjenčali u katoličkoj crkvi sv. Pavla u Westwoodu, a prije svečanog prijema uzvanika su nestali. Monk ih je oboje pronašao u kupaonici na katu.

'U prekrasnoj vjenčanici od bijele čipke, Valerie je cijela izgledala poput anđela, osim suza koje su joj tekle niz obraze. Držala je suprugovu galvu iznad zahodske školjke i povlačila mu kosu kako je ne bi uneredio bljuvotinom', otkriva Monk i dodaje kako je Valerie izgledala vrlo tužno dok joj je Eddie neprestano ponovljao da mu je žao.

S povratkom na nastupe ništa se nije promijenilo pa je uz Alexova piva i viski na obližnjem pojačalu Eddie držao linije kokaina. Imao je novac i dilera koji mu je omiljeni peruanski kokain dostavljao bilo gdje u svijetu.

Na turneje je s njim išla i Valerie, ali su spavali u odvojenim sobama kako bi on mogao cijelu noć svirati gitaru, pisati pjesme, piti i drogirati se. Jednom se prigodom Valerie povjerila Monkovoj zaručnici Jan da je iznenađena što je sa suprugom imala spolni odnos samo prve noći kad im se pridružila na turneji, ne znajući da je on svaku večer prije njenog dolaska spavao s drugom.

Valerie se pridružila ženskim kartaškim druženjima uz alkohol i kokain. Uzimala je oboje, a za kokain je televizijska zvijezda govorila da joj pomaže kontrolirati apetit. 'Ed me voli mršavu', povjerila se Jani.

Gotovo dva desetljeća nakon vjenčanja, i nebrojenih izdaja Valerie i Eddie razveli su se 2007. godine.

Frontmenu Limp Bizkita Eddie je uperio pištolj u glavu

U travnju ove godine objavljena je i knjiga 'Eruption In The Canyon: 212 Days And Nights With The Genius Of Eddie Van Halen' (Erupcija u kanjonu: 212 dana i noći s genijem Eddieja Van Halena). Autor Andrew Bennett, koji je sredinom 2000-ih proveo nekoliko godina snimajući Van Halena u njegovom studiju, otkriva Eddiejevu anegdotu s frontmenom Limp Bizkita Fredom Durstom, kojem je uperio pištolj u glavu.

Nakon što je gitarist Wes Borland napustio Limp Bizkit, Van Halen je navodno bio na audiciji da ga zamijeni. Po nalogu izdavačke kuće okupili su se u kući na Beverly Hillsu kako bi zajedno vježbali, ali Van Halen je napustio session nakon što se u kući počela pušiti trava, osavivši svu opremu koju je donio sa sobom.

Nakon što se nije čuo s Durstom jedan dan, Van Halen se u napadnom vozilu pojavio pred kućom na Beverley Hills i parkirao ga na travnjaku kuće u kojoj je uvježbavao Limp Bizkit, ostavivši ga da radi.

'Izašao je bez košulje, kose svezane u samurajsku pundžu na vrhu glave, traperica podignutih komadom užeta i u vojnim čizmama učvršćenim ljepljivom vrpcom. U ruci je imao pištolj', piše u svojoj knjiz Bennet.

Kad je Durst otvorio vrata, Eddie mu je stavio pištolj na crvenu kapu i tražio svoje stvari natrag.Durst se okrenuo i viknuo nekom od svojih zaposlenika da donese stvari.

'Usred bijela dana na prednjem travnjaku kuće na Beverly Hillsu, Eddie Van Halen je pušeći cigaretu i držeći pištolj na Fredu Durstu šetao naprijed-nazad od kuće do auta i vukao svoja pojačala i gitare', piše Bennet.

Potpuno rasulo benda

Zbog lošeg ugovora s Warner Brothersom, bend je nakon svih turneja dugovao glazbenoj tvrtki više od milijun dolara. Monk je, tvrdi, pregovarao o poslu i trenutno ih učinio multimilijunašima.

Netrpeljivost među članovima benda je rasla, a iz njihove međusobne mržnje po strani se držao Michael Anthony, basist kojeg su ostali članovi benda kao jedinog koji nije sudjelovao u pisanju pjesama, odlučili ostaviti po strani i kad su se dijelili milijuni od autorskih prava. Njihovu je odluku mirno prihvatio.

'Michael je bio tih, pouzdan i skroman. Na kraju se pokazalo da ga je to upropastilo', kaže Monk i dodaje da je to konačno upropastilo i Van Halen. Svoj posljednji album zajedno su snimili 1984. pucajući po šavovima od droge.

'Skamenjeni i pijani snimili su najbolji album u svojoj karijeri', kaže Monk i dodaje da su trebali biti najveći bend na svijetu, ali nisu, jer su uspjeli dosegnuti visine samo na kratko.

Od benda s četvero ljudi postali su, kaže, DEA bend (droga, ego, alkohol) i međusobno se mrzili. Unatoč tome što im je sedam godina bio potpuno posvećen, pregovorima im udvostručio prihode i bio ključan faktor uspjeha, Noel Monk nikad nije dobio dugoročan ugovor.

Eddie Van Halen je obolio od raka grla, ali uzrok nije vidio u pušenju i razuzdanom životu

Eddie Van Halen je životnu bitku s rakom izgubio u 66. godini života, a tužnu vijest s javnosti je putem Twittera podijelio u utorak njegov sin Wolf Van Halen.

'Ne mogu vjerovati da ovo pišem, no moj otac, Edward Lodewijk Van Halen, izgubio je jutros svoju višegodišnju bitku s rakom. Bio je najbolji otac kojeg sam mogao tražiti. Svaki trenutak koji sam mogao dijeliti s njim na pozornici, ali i u životu bio je nevjerojatan dar', stoji u objavi.

Jedan od najboljih gitarista svih vremena dao je prije pet godina intervju Billboardu u kojem kaže kako se upristojio, a za rak zbog kojeg mu je kirurški odstranjena trećina jezika i koji je zahvatio i jednjak, nije krivio cigarete.

Unatoč tome prestao je pušiti klasične cigarete i prešao na parilice, a za rak jezika mislio je da su krive trzalice.

'Koristio sam metalne trzalice od mesinga i bakra, koje sam uvijek držao u ustima, točno na mjestu na kojem sam dobio rak jezika. Osim toga, praktički živim u studiju za snimanje koji je pun elektromagnetske energije. Mislim, puno sam pušio, drogirao se i činio štošta, ali pluća su mi potpuno čista', rekao je Eddie za Billboard i dodao da je to samo njegova vlastita teorija, ali da liječnici ne isključuju tu mogućnost.

  • +4
Eddie Van Halen Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia