NEZABORAVNI LIKOVI

U spomen na Mustafu Nadarevića od ponedjeljka će se ponovo emitirati kultna serija 'Velo misto'

25.11.2020 u 22:10

Bionic
Reading

'Velo misto' scenarista Miljenka Smoje bila je i ostalo kao djelo, a kasnije i igrana serija, najveći hommage gradu Splitu. Uloge koje su odigrali velikani tadašnjeg jugoslavenskog glumišta ostali su nezaboravni, a među njima je i nedavno preminuli velikan hrvatskog glumišta Mustafa Nadarević. HRT od ponedjeljka, 30. studenoga, u terminima od ponedjeljka do četvrtka u 20:05 na Trećem programu Hrvatske televizije ponovo će reprizirati seriju

Mustafa Nadarević u 'Velom mistu' ostvario je jednu od svojih nenadmašnih uloga - onu inženjera Duje, osnivača Hajduka i prvog Hajdukova vratara.

Dramska serija 'Velo misto', scenarista Miljenka Smoje i redatelja Joakima Marušića, snimljena 1980. godine, živopisna je kronika grada Splita kojom se promiču mnoge ljudske sudbine. Ribari, težaci, radnici, policajci, piljarice, studenti, vojnici, bludnice, krijumčari, ljudi s ruba života, ali i ugledni građani. Kronika je to grada na vjetrometini burnih političkih zbivanja prve polovice dvadesetog stoljeća, kojoj ni u najtragičnijim trenucima ne nestaje humora i plemenitosti. Autentičan jezik, bogati kostimi i scenografija, iznimna glumačka ostvarenja, glavne su vrline ove koloritne i pune mediteranskog ozračja povijesne freske grada Splita.

Izvor: Društvene mreže

U prvoj epizodi pod naslovom 'Praški studenti' , godina je 1910. Život bruji na Voćnom trgu punom mediteranskoga kolorita i zvukova. Upoznajemo cijelu galeriju Velomišćana. Dominantna je figura Meštar, koji duhovito i bez dlake na jeziku komentira mjesne događaje u svojoj brijačnici. Zatim elegantni gradonačelnik Vice, smetlar Jozo i njegov prijatelj, općinski službenik Picaferaj, i ne odveć hrabri policajac Pučanstvo. Svi oni međusobno komuniciraju u svakodnevnom životu Velog mista.

Tu su i mnogobrojni ženski likovi. Svadljiva prodavačica voća Mare Mulica, puna lažnog ćudoređa i oštrih riječi, gospođica Violeta, francuskih manira, vječno s pudlicom u šetnji. Živahna apotekarica i baba Marta uz koje su odrasli mnogi naraštaji. U grad stiže ženski orkestar. Toj senzaciji žele prisustvovati svi, čak i trojica prijatelja, studenti Duje, Tonči i Pegula, koje nakon ljetnog kupanja čeka put u Prag na studij. Na Voćnom trgu dolazi do socijalnih nemira i sukoba s policijom. Idila Velog mista polako se gubi.

I upravo praški student Duje, po povratku sa studija  inženjer Duje, bavit će se ubuduće balunom i osnovati nogometni klub. Povod ovom repriznom emitiranju 14 epizoda kultnog Velog mista je da se kroz ulogu velikog glumca Mustafe Nadarevića, a njemu u spomen, opet prisjetimo serije koja priča o nastanku slavnog Hajduka.

Uloge: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Milan Štrljić, Mustafa Nadarević, Mladen Barbarić, Aljoša Vučković, Špiro Guberina, Ljubomir Kapor, Boris Buzančić, Fabijan Šovagović, Dara Vukić, Vlasta Knezović, Magda Matošić, Eta Bortolazzi, Ines Fančović.